Strona główna Małe AGD Sokowirówka - jaka najlepsza?

Sokowirówka – jaka najlepsza?

Sokowirówka – najważniejsze cechy urządzenia

Sokowirówka to urządzenie wyposażone w ostrza i sito, które odpowiadają za wyciśnięcie soku z warzyw i owoców. Pozyskana w ten sposób ciecz spływa do wbudowanego pojemnika lub bezpośrednio do podstawionej przez użytkownika szklanki, zaś pozostały miąższ trafia do specjalnego, zintegrowanego pojemnika.

Sok pozyskiwany przy użyciu sokowirówki jest klarowny i nie zawiera miąższu, co odróżnia go od tego, który uzyskamy przy pomocy wyciskarki. Urządzenia tego typu działają szybko i nie są bardzo kosztowne. Nie nadają się jednak do wyciskania warzyw liściastych i generują spory hałas. Ponadto, przygotowany w nich sok musimy wypić w ciągu kilku godzin, gdyż szybko ulega utlenieniu.

Sokowirówka ranking:

Ranking sokowirówek to zestawienie popularnych, cieszących się dobrymi opiniami urządzeń z szerokiego przedziału cenowego. Przedstawiliśmy w nim podstawowe parametry poszczególnych modelów oraz wady i zalety, które powinny ułatwić Ci wybór produktu o najlepszym stosunku jakości do ceny.

Sokowirówka Zelmer ZJE1200G (JE1200)

Zelmer ZJE1200G (JE1200)


Sprawdź produkt w sklepie:

Sokowirówka Zelmer ZJE1200G (JE1200) to urządzenie o mocy standardowej 500 W oraz szczytowej 850 W. Produkt posiada dwie prędkości pracy i zabezpieczenie przed uruchomieniem bez założonej pokrywy. Jest wyposażony w 0,9-litrowy pojemnik na sok połączony z separatorem piany oraz w pojemnik na miąższ o pojemności 1,5 l.

Sokowirówka ma duży otwór na warzywa i owoce, dzięki czemu nie wymaga krojenia składników na drobne kawałeczki. Posiada także funkcję pracy Pulse+, antypoślizgowe nóżki i bezpieczne zamknięcie. W zestawie z urządzeniem otrzymujemy jedno sito, popychacz, szczotkę do czyszczenia, a także opcjonalnie (możliwość dokupienia) malakser z nożem i dwustronną tarczą, kubek miksujący oraz młynek udarowy.

Zalety:Wady:
+ Urządzenie jest solidnie wykonane. – Przy wyciskaniu twardych składników może się zapychać.
+ Nie sprawia trudności podczas mycia. – Nie jest odpowiednie dla dużej rodziny.
+ Radzi sobie ze wszystkimi warzywami i owocami.
+ Pozostałości po wyciskaniu warzyw i owoców przez sokowirówkę są całkowicie suche.

Sokowirówka Zelmer Julita ZJE0800S (377)

Zelmer Julita ZJE0800S (377)


Sprawdź produkt w sklepie:

Sokowirówka Zelmer Julita ZJE0800S (377) to urządzenie o mocy standardowej 250 W i mocy szczytowej 850 W. Produkt jest niewielki, dzięki czemu zmieści się w każdej kuchni. Posiada wbudowany pojemnik na miąższ o pojemności 0,8 l, zaś wyciśnięty sok odprowadza do podstawionej przez użytkownika szklanki.

Produkt został wyposażony w szereg zabezpieczeń, takich jak blokada przed uruchomieniem bez założonej pokrywy czy bezpieczne zamknięcie. Poza tym urządzenie posiada antypoślizgowe nóżki, dzięki czemu nie przesuwa się po blacie w trakcie pracy. Sokowirówka nie umożliwia regulowania prędkości obrotów.

Zalety:Wady:
+ Urządzenie nie zajmuje wiele miejsca w kuchni. – Negatywne opinie dotyczą przede wszystkim głośności pracy sokowirówki.
+ Jest łatwe w demontażu i myciu. – Posiada niewielki otwór na składniki.
+ Ma przystępną cenę.
+ Jest wydajne i daje dobre efekty wyciskania.

Sokowirówka Philips Avance Collection HR1918/80

Philips Avance Collection HR1918/80


Sprawdź produkt w sklepie:

Sokowirówka Philips Avance Collection HR1918/80 to urządzenie o mocy 1000 W, wyposażone w duży otwór na owoce i warzywa oraz praktyczną blokadę kapania. Dzięki nowoczesnej technologii FiberBoost produkt jest w stanie wydobyć ze składników nawet 50% dodatkowego miąższu. Duży otwór pozwala na wyciskanie warzyw i owoców w całości, a mocny silnik radzi sobie nawet z tymi najtwardszymi typu burak lub marchew.

Funkcja QuickClean sprawia, że urządzenie jest bardzo wygodne w utrzymaniu. Jego elementy szybko się demontują, nie mają ostrych krawędzi i mogą być z łatwością płukane pod bieżącą wodą. Produkt posiada także wyjątkową funkcję czyszczenia wstępnego – wystarczy wlać do niego trochę wody i za pomocą przepychacza usunąć ze środka pozostałości miąższu.

Zalety:Wady:
+ Urządzenie ma bardzo wysoką moc. – Sokowirówka jest dosyć kosztowna.
+ Jest łatwe w obsłudze i czyszczeniu. – Niektóre opinie zarzucają urządzeniu zbyt głośną pracę.
+ Pozwala na uzyskanie soków o różnej konsystencji.
+ Ma bardzo nowoczesny design.

Sokowirówka Philips Viva Collection HR1832/02

Sokowirówka Philips Viva Collection HR1832/02


Sprawdź produkt w sklepie:

Sokowirówka Philips Viva Collection HR1832/02 to urządzenie o mocy 500 W, wyposażone w litrowy pojemnik na miąższ oraz przydatną blokadę kapania. Produkt wyciska sok prosto do szklanki, przygotowując jednorazowo nawet 1,5 litra płynu. Dzięki elektropolerowanemu sitku sokowirówka jest bardzo łatwa w czyszczeniu – sitko jest wyjątkowo gładkie i pozwala na szybkie usuwanie nagromadzonej pulpy.

Urządzenie posiada przezroczysty pojemnik ułatwiający kontrolę ilości miąższu. Chociaż sokowirówka wytwarza sok wprost do szklanki, nie brudzi blatu dzięki praktycznej blokadzie kapania. Wszystkie wyjmowane elementy produktu można myć w zmywarce.


Zalety:Wady:
+ Urządzenie jest kompaktowe i estetycznie wykonane. – Produkt ma tendencję do rozchlapywania soku przy wkładaniu do środka kolejnych składników.
+ Ma wystarczającą moc, aby radzić sobie z twardymi warzywami i owocami. – Niektóre opinie sugerują, że kranik urządzenia jest osadzony zbyt nisko.
+ Łatwo się demontuje i jest wygodne w utrzymaniu w czystości.

Sokowirówka Bosch MES25A0

 Sokowirówka Bosch MES25A0


Sprawdź produkt w sklepie:

Sokowirówka Bosch MES25A0 to urządzenie o mocy 700 W, wyposażone w 2-litrowy pojemnik na miąższ i 1,5 -litrowy pojemnik na sok. Produkt posiada dwustopniową regulację prędkości oraz funkcję blokady kapania. Sokowirówka nie zajmuje wiele miejsca. Wyróżnia się nowoczesnym designem i solidnością wykonania.

Urządzenie posiada duży otwór wlotowy, separator piany i sito ze stali nierdzewnej, które radzi sobie ze ścieraniem nawet najtwardszych warzyw i owoców. Sokowirówka jest łatwa w demontażu oraz w utrzymaniu w czystości, a wszystkie jej wyjmowane części można myć w zmywarce. Produkt wyposażono także w gumowe końcówki podstawy, które zapobiegają przesuwaniu modelu podczas pracy.

Bosch MES25A0 został wyposażony w szereg zabezpieczeń, w tym między innymi blokadę przed uruchomieniem w przypadku nieprawidłowego złożenia oraz system automatycznego wyłączania w przypadku otwarcia pokrywy w trakcie pracy.

Zalety:Wady:
+ Urządzenie jest szybkie i wydajne. – Ma dosyć duże gabaryty.
+ Nie sprawia problemów podczas demontażu oraz mycia. – Nie każdy użytkownik jest zadowolony z efektywności odsączania soku przez sokowirówkę.
+ Cicho pracuje.

Sokowirówka – jak wybrać?

Sokowirówki nie należą do urządzeń o szczególnie skomplikowanej konstrukcji. Posiadają wirujące ostrze, które rozdrabnia warzywa i owoce, a także sito, przez które są one następnie przeciskane. Solidny produkt musi dysponować jednak odpowiednią mocą i powinien być wykonany z wysokiej jakości materiałów. Które z parametrów technicznych sokowirówki są najważniejsze dla potencjalnego kupującego?

Przede wszystkim:

  • moc – przedział mocy sokowirówek to około 150 – 1500 W. Jeśli planujemy wyciskać sok z miękkich owoców i warzyw, wystarczy nam urządzenie o mocy najniższej – do 300 W. W przypadku chęci przetwarzania twardej marchwi czy jabłek konieczny będzie zakup modelu o mocy minimum 500 W. Wyższa moc to nie tylko większa skuteczność, ale także lepsza wydajność. Mocna sokowirówka będzie w stanie pracować dłużej bez konieczności robienia przerw co kolejnych kilka minut.
  • jakość sitka – za efektywność sokowirówki odpowiada nie tylko moc jej silnika, ale także jakość wykonania sitka – bardzo ważnego elementu urządzenia. Modele z sitem plastikowym nie będą zbyt skuteczne, a dodatkowo mogą wymagać częstego oczyszczania (nawet w trakcie pracy). Znacznie lepiej sprawują się sitka ze stali nierdzewnej – idealnie jeśli ich ścianki są wykonane z mikrosiatki, która zwiększa ilość otrzymywanego soku.
  • wielkość otworu wlotowego – szeroki otwór wsadowy pozwala na umieszczanie w sokowirówce całych lub jedynie przepołowionych warzyw i owoców, co znacząco skraca czas przygotowania soku. Mniejsze otwory będą wymagały od użytkownika drobnego pokrojenia składników. Nie zawsze większy otwór idzie jednak w parze z efektywnym sitkiem – w takim przypadku wkładanie do sokowirówki całych warzyw i owoców może prowadzić do częstego blokowania i zapychania urządzenia.
  • wielkość zbiorników – sokowirówka jest wyposażona w pojemnik na miąższ oraz opcjonalnie pojemnik na sok. Ten pierwszy powinien mieścić minimum litr odpadu. Im większa jego pojemność, tym mniejsza częstotliwość opróżniania.
  • regulacja prędkości pracy – regulacja prędkości obrotów sokowirówki nie jest niezbędną funkcją tego typu urządzeń, dlatego najczęściej nawet jeśli występuje, to jedynie w zakresie 2 – 5 stopni. Warto jednak wykorzystywać ją wtedy, kiedy wyciskamy sok z owoców i warzyw o różnej twardości.
  • zabezpieczenia – sokowirówka powinna posiadać zabezpieczenia, które ochronią użytkownika przed urazem i samo urządzenie przed uszkodzeniem. Zaliczamy do nich system automatycznego wyłączania produktu w przypadku ryzyka przegrzania oraz blokadę przed uruchomieniem sokowirówki, która jest niepoprawnie złożona.
  • dodatkowe funkcje i akcesoria – w sokowirówkach warto szukać takich dodatków, jak funkcja blokady kapania, separator piany, schowek na przewód czy antypoślizgowe nóżki.
  • łatwość czyszczenia – sokowirówki bywają uciążliwe w utrzymaniu w czystości, choć jednocześnie dla higienicznej pracy wymagają częstego mycia. Przed zakupem dobrze jest zatem upewnić się, czy wybrany model charakteryzuje się łatwym demontażem oraz możliwością mycia poszczególnych elementów w zmywarce.

Sokowirówka czy wyciskarka – co lepsze?

Zarówno sokowirówka, jak i wyciskarka to urządzenia, które pozwalają uzyskać zdrowy, świeży sok z warzyw i owoców. Produkty tego typu różnią się jednak swoją konstrukcją i sposobem działania.
Sokowirówka pracuje szybciej, przygotowując klarowny sok z zasady pozbawiony miąższu. Nadaje się do pracy z warzywami i owocami, jednak nie ze składnikami liściastymi. Poza tym zrobiony z jej pomocą napój należy wypić w ciągu kilku godzin, gdyż szybki proces wyciskania sprawia, że płyn jest już mocno napowietrzony i znacznie szybciej ulega utlenieniu.

Wyciskarka, zwłaszcza ta wolnoobrotowa, wyciska soki wykorzystując powoli obracający się ślimak oraz sito. Przygotowany w niej sok jest produktem pełnowartościowym i może być przechowywany w lodówce znacznie dłużej niż ten z sokowirówki. Chociaż zazwyczaj trafiają do niego drobne kawałki miąższu, to ma znacznie lepsze walory zdrowotne niż płyn wyciśnięty przez sokowirówkę. W wyciskarce przetworzymy nie tylko owoce i standardowe warzywa, ale również odmiany liściaste, takie jak szpinak czy jarmuż.

Podsumowanie

Sokowirówka to urządzenie niezbędne w domu osób, które cenią sobie świeżo przygotowane soki owocowe i warzywne. Produkty tego typu są proste w obsłudze, szybkie i stosunkowo niedrogie. Warto sięgać po nie wtedy, kiedy lubimy klarowne, pozbawione miąższu soki – zwłaszcza, jeśli planujemy spożywać je bezpośrednio po wyciśnięciu.

Sokowirówka opinie

Napisz nam w komentarzu lub daj znać na facebooku co sądzisz o naszym zestawieniu 🙂

Zapisz się na nasz newsletter

Bądż na bieżąco ze wszystkimi nowymi wpisami. Wybieraj zawsze najlepsze produkty!

ZOSTAW KOMENTARZ

Please enter your comment!
Wpisz swoje imię

Najnowsze wpisy

Zapisz się na nasz newsletter

Bądż na bieżąco ze wszystkimi nowymi wpisami. Wybieraj zawsze najlepsze produkty!

Warto przeczytać