Parowar to urządzenie, które podgrzewa wodę, generując parę oraz zapewnia jej zamknięty obieg. Parowary mają różną wielkość i moc, ale zasada ich działania zawsze jest taka sama. W takim urządzeniu można przygotowywać posiłki szybciej, zdrowiej i mniej kalorycznie. Jeśli sprzęt jest odpowiednio duży, pomieści składniki na obiad dla całej rodziny. Możesz przyrządzać w nim zarówno dodatki, takie jak warzywa, ale również kaszę, ryż, mięso i ryby.
Urządzenie do gotowania na parze polecane jest:
- osobom na diecie lekkostrawnej,
- osobom, które chcą zdrowo się odżywiać,
- osobom, które pragną zgubić nadprogramowe kilogramy.
Ranking parowarów:
Sprawdź podobne rankingi:
- ranking piekarników parowych
- ranking mini piekarników
- ranking frytkownic beztłuszczowych
- ranking kombiwarów
Najlepszy parowar – jak wybrać?
Parowary nie są urządzeniami skomplikowanymi, dlatego też łatwo jest porównać modele tego typu sprzętów dostępne na naszym rynku. Przy zakupie parowaru musisz zwrócić uwagę przede wszystkim na dwie kwestie:
- moc,
- pojemność.
Wybierając parowar dla jednej osoby lub do przygotowywania samych warzyw, postaw na model o niewielkiej mocy i niewielkim rozmiarze. Parametry rzędu 400 – 600 W będą w takim przypadku całkowicie optymalne.
Jeśli jednak szukasz sprzętu dla rodziny lub planujesz gotować w parowarze całe obiady (warzywa, mięsa, ryby, ryż i tak dalej), postaw na mocniejszy sprzęt, który będzie też bardziej ekonomiczny w użytkowaniu. Dlaczego? Dysponując większą mocą, maszyna szybciej zagotowuje wodę. Później może obniżyć moc, oszczędzając energię, a jednocześnie nie wydłużając czasu gotowania. Poza tym, krótszy czas obróbki cieplnej to wyższa zawartość składników odżywczych w posiłku.
Co jeszcze warto sprawdzić przed zakupem parowaru?
Przeglądając ranking parowarów, łatwo zauważysz, że zwracamy uwagę także na inne cechy tego typu produktów. Sprawdź więc również:
- czy model posiada funkcję uzupełniania wody w trakcie pracy,
- czy jego zbiornik na wodę jest duży, czy często trzeba go napełniać,
- z ilu mis/pojemników składa się urządzenie, czy są łatwe do utrzymania w czystości,
- czy model korzysta z timera, czy posiada wyświetlacz,
- czy sprzęt ma automatyczne programy pracy,
- czy jest zabezpieczony przed przegrzaniem,
- czy jego pojemniki można składać jeden w drugi,
- czy pojemność urządzenia jest regulowana, np. za sprawą wyjmowanych półek.
Jak widzisz, dobry parowar to funkcjonalne urządzenie. Co ciekawe, niektóre parowary oferują także tryb podgrzewania jedzenia czy utrzymywania temperatury, a to w praktyce często okazuje się bardzo przydatne, na przykład wtedy, kiedy rodzina spóźnia się na obiad.
Dlaczego warto kupić parowar do gotowania na parze?
Elektryczne parowary z założenia mają być wygodniejsze w użytkowaniu niż tradycyjne garnki do gotowania na parze. Faktycznie, parowar jako maszyna do gotowania na parze mieści większą ilość produktów, dzięki czemu pozwala przygotować w krótkim czasie posiłki na parze dla całej rodziny. Jego obsługa jest też prostsza i nie wymaga takiego zaangażowania, jak ma to miejsce w przypadku tradycyjnego gotowania wody w garnku. Parowar wystarczy wypełnić wodą i składnikami na obiad, a następnie zaprogramować na odpowiedni czas i uruchomić. Jedynie co kilkanaście minut warto sprawdzić, czy sprzęt nie potrzebuje uzupełnienia wody lub przemieszania takich składników jak kasza czy ryż.
Samo gotowanie na parze ma natomiast wiele innych zalet – to nie tylko krótszy czas przygotowania obiadu. Gotowanie na parze jest podstawą zdrowego odżywiania. Krótka obróbka cieplna za pomocą pary, która ma około 120 stopni Celsjusza, pozwala na zachowanie większej ilości składników odżywczych, w tym przede wszystkim witamin, takich jak witamina C, A czy E. Wartości odżywcze to jednak nie wszystko, bowiem wiele dań przygotowywanych w ten sposób ma też przyjemniejszą konsystencję, bardziej wyrazisty smak i apetyczniejszy wygląd. Taka obróbka termiczna jest szczególnie korzystna w przypadku warzyw, które prezentują się atrakcyjniej, są bardziej jędrne, chrupkie, mają wyrazisty kolor i dostarczają organizmowi większych dawek składników mineralnych oraz witamin.
Nie można zapominać także o tym, że przygotowane na parze zdrowe potrawy są lekkostrawne i mniej tuczące niż te na przykład smażone. Pod względem zawartości składników odżywczych w posiłku taka forma gotowania góruje także nad pieczeniem czy gotowaniem w wodzie.
Jakie dania można przygotowywać w parowarze?
Parowar elektryczny nadaje się nie tylko do gotowania warzyw świeżych i mrożonych, ale również do:
- gotowania ryżu, makaronu i kasz,
- gotowania jajek,
- gotowania mięs i ryb,
- gotowania owoców,
- przygotowywania pieczywa i ciast na parze.
Jak widać, możliwości jest wiele, a sam parowar nie należy do urządzeń szczególnie kosztownych. Większość polecanych modeli można kupić za kwotę nieprzekraczającą 200 zł. To niewielka cena, jeśli założymy, że urządzenie faktycznie przekona nas do stosowania zdrowszej diety i włączenia dań gotowanych na parze do codziennego jadłospisu.
Parowar: opinie
Napisz nam w komentarzu lub daj znać na facebooku, co sądzisz o naszym zestawieniu 🙂
Artykuł zawiera linki afiliacyjne kierujące do oferty sklepów internetowych. Nie wpływają one na wybór produktów i ich pozycję w rankingu.