Strona głównaAGDPiekarnikiWybieramy najlepszy kombiwar - ranking 2024

Wybieramy najlepszy kombiwar – ranking 2024 [TOP6]

Do czego służy kombiwar halogenowy?

Kombiwar halogenowy często nazywany jest nową wersją prodiża. Jego atutem na tle innych urządzeń AGD do pieczenia czy gotowania, okazuje się szybkość działania i oszczędność energii. Każde urządzenie tego typu jest zbudowane z misy, podstawy, pokrywy, termostatu, a także z dodatkowych rusztów, minutnika czy innych akcesoriów.

Zasada działania kombiwaru jest prosta. Urządzenie wykorzystuje halogenową grzałkę, która generuje ciepło. Natomiast za pomocą wentylatora, ciepło to jest rozprowadzane po całym wnętrzu szklanej misy. Takie gotowanie przebiega sprawniej, co przekłada się na lepszy smak i wyższą zawartość substancji odżywczych w potrawach. Jeśli zaś chodzi o funkcje kombiwaru, to można wyliczyć wśród nich:

  • pieczenie,
  • smażenie,
  • duszenie,
  • grillowanie,
  • gotowanie tradycyjne i na parze,
  • podgrzewanie.

Można powiedzieć zatem, że kombiwar jest wielofunkcyjny. Zastępuje piekarnik, frytkownicę, kuchenkę mikrofalową i wiele innych kuchennych sprzętów. Tymczasem jego cena nie jest wygórowana – wielofunkcyjne urządzenie dobrej jakości można kupić za kwotę około 200 zł.

Ranking kombiwarów – polecane modele

Gotowanie w kombiwarze ma wiele korzyści, jednak aby cieszyć się nimi wszystkimi, musisz podjąć próbę przygotowania klasycznych potraw w nowy sposób. Sprawdź, które modele kombiwarów cieszą się największą popularnością i jakie funkcje mogą Ci zaoferować!

Przejrzyj także:

1. ESPERANZA EKO003

ESPERANZA EKO003



ESPERANZA EKO003 to urządzenie lekkie i niewielkie, a tym samym łatwe w czyszczeniu i przechowywaniu. Sprzęt wyposażono w wyjmowane elementy, dwa pokrętła sterujące i dwie lampki kontrolne temperatury.

Model oferuje 7 funkcji: duszenie, gotowanie, rozmrażanie, pieczenie, podgrzewanie, smażenie, grillowanie. Jego pojemność to 12 litrów z opcją powiększenia do 18 litrów za sprawą dodatkowego pierścienia z zestawu. Produkt oferuje regulację temperatury w zakresie od 0 do 250 stopni. Ma też automatyczny programator czasowy (0-60 minut). Dysponuje mocą 1400 W.

W zestawie z urządzeniem użytkownik otrzymuje: 2 ruszty, uchwyt do wyjmowania rusztu, pierścień powiększający. 

Zalety: Wady:
+ Ma przystępną cenę. – Ma niewiele akcesoriów w zestawie.
+ Jest pojemny.  
+ Oferuje wiele funkcji.  
+ Jest łatwy w czyszczeniu.  

2. Lund 67642 

Lund 67642 



Lund 67642 to urządzenie o mocy 1400 W i pojemności 12 lub 17 litrów (po zamontowaniu specjalnego pierścienia), sprzedawane z zestawem 9 różnych akcesoriów. Sprzęt gotuje, piecze, grilluje, opieka, gotuje na parze, rozmraża i podgrzewa. Jest wyposażony w pierścień ze stali nierdzewnej z siatką do smażenia tuż pod lampą. 

Urządzenie wykorzystuje funkcję termoobiegu. Oferuje regulację temperatury w zakresie 65 – 250 stopni oraz timer (0-60 minut). Jego misę wykonano z hartowanego szkła z opcją autooczyszczania. Sprzęt posiada uchwyt do przenoszenia. Jest sprzedawany w zestawie z: rusztem górnym i dolnym, szczypcami, stojakiem na chleb, stojakiem na pokrywę, patelnią, aluminiowym parowarem i metalowymi patyczkami do szaszłyków.

Zalety: Wady:
+ Ma dobry stosunek jakości do ceny. – Negatywne opinie dotyczą jakości elementów dodatkowych, np. rusztów.
+ Jest bardzo funkcjonalny – zastępuje wiele urządzeń.  
+ Dobrze się prezentuje.  
+ Jest pojemny.  

3. CAMRY CR6305

CAMRY CR6305



CAMRY CR6305 to kombiwar cyklonowy o mocy 1400 W, wyposażony w wewnętrzny wentylator. Misę urządzenia wykonano ze szkła żaroodpornego. Sprzęt posiada regulację temperatury w zakresie 65 – 250 stopni oraz timer z opcją ustawienia czasu pracy na maksymalnie 60 minut. 

Produkt oferuje pojemność 12 litrów, ale można powiększyć go za sprawą specjalnego pierścienia. Model jest sprzedawany w zestawie z rusztami – niski i wysoki – a także ze szczypcami do wyjmowania składników z misy.

Urządzenie wyłącza się automatycznie po upływie zadanego czasu pracy. Korzysta też z systemu zabezpieczającego – przestaje pracować po podniesieniu rączki pokrywy do pozycji pionowej otwartej. Stojak na pokrywę został dołączony do zestawu.

Zalety: Wady:
+ Jest niedrogi. – Według niektórych opinii nieco głośno pracuje.
+ Skutecznie zastępuje piekarnik.  
+ Ma optymalną pojemność.  
+ Jest łatwy w obsłudze i czyszczeniu.  

4. Botti KHC-615

Botti KHC-615



Botti KHC-615 to urządzenie o mocy 1400 W, które piecze, grilluje, smaży, odgrzewa, opieka, rozmraża i gotuje na parze. Sprzęt pozwala przygotowywać różne potrawy bez łączenia zapachów. Posiada misę ze szkła żaroodpornego i dwa pokrętła – do ustawiania czasu pracy i temperatury.

Urządzenie korzysta z obiegu powietrza, dlatego gwarantuje równomierne opiekanie. Nagrzewa się do maksymalnie 250 stopni. Posiada też timer (z sygnałem akustycznym) z opcją zaprogramowania czasu pracy na maksymalnie 60 minut. 

Pojemność modelu to 12 litrów. Sprzęt został wyposażony w uchwyty do przenoszenia, wyłącznik bezpieczeństwa i dwie lampki kontrolne. Jest sprzedawany w zestawie z rusztem niskim i wysokim oraz szczypcami. Oferuje funkcję samooczyszczania.

Zalety: Wady:
+ Ma przystępną cenę. – Ma niedużą pojemność.
+ Jest łatwy w czyszczeniu. – Jego timera nie można „cofnąć” po wybraniu konkretnego ustawienia.
+ Jest prosty w obsłudze.  
+ Zajmuje mało miejsca.  

5. ADLER AD 6304 (niehalogenowy)

ADLER AD 6304



Adler AD 6304 to urządzenie do rozmrażania, podgrzewania, opiekania i grillowania. Sprzęt oferuje regulację czasu i temperatury opiekania. Posiada misę o pojemności 12 litrów, wykonaną ze szkła żaroodpornego. Jest sprzedawany w zestawie z pierścieniem, który zwiększa jego pojemność.

Produkt posiada odłączany kabel zasilający. Ma także stojak na pokrywę, szczypce i dwa ruszty w komplecie. Dysponuje mocą 1300W. Jego wymiary wynoszą 49x34x29 cm.

Urządzenie nie jest kombiwarem halogenowym – posiada zwykłą stalową grzałkę.

Zalety: Wady:
+ Jest prosty w obsłudze. – Jest trudny do utrzymania w czystości. 
+ Ma niską cenę.  
+ Ma dużą pojemność.  
+ Dysponuje dużą mocą.  

6. MPM MKO-01

MPM MKO-01



MPM MKO-01 to sprzęt, który gotuje i piecze bez dodawania tłuszczu. Urządzenie dysponuje mocą 1400 W. Ma pojemność 16,5 litra. Oferuje minutnik i regulację temperatury. Rozgrzewa się do maksymalnie 250 stopni Celsjusza. Cały produkt waży 6,50 kg.

W zestawie z urządzeniem użytkownik otrzymuje: niski ruszt, wysoki ruszt, pierścień powiększający, szpilki do szaszłyków oraz sito. Maszyna posiada dwa pokrętła i dwie lampki kontrolne, co ułatwia jej obsługę.

Zalety: Wady:
+ Jest pojemny. – Ma nieco wysoką cenę jak na swoją funkcjonalność.
+ Cicho pracuje. – Według niektórych opinii, jego pokrywa jest trudna w czyszczeniu.
+ Jest łatwy w obsłudze.  
+ Bardzo szybko się nagrzewa.  

Jak wybrać najlepszy kombiwar?

W odpowiednio dobranym kombiwarze możesz ugotować obiad dla całej rodziny. Urządzenie pozwoli Ci przygotowywać, ale też rozmrażać posiłki czy po prostu je podgrzewać. Korzystanie z takiego sprzętu powinno wiązać się z mniejszym zużyciem energii elektrycznej, krótszym czasem pieczenia i lepszym smakiem.  Na co jednak należy zwrócić uwagę, wybierając najlepszy kombiwar?

Pierwsza kwestia to pojemność misy. To ona decyduje o tym, jaką ilość posiłku przygotujesz jednorazowo w trakcie pracy urządzenia. Jeśli gotujesz dla większej rodziny, stawiaj na największe modele o pojemności ok. 19 litrów.

Kolejna sprawa to moc. Im wyższa, tym szybciej urządzenie nagrzeje się i rozpocznie cykl gotowania czy pieczenia. Większość urządzeń dostępnych na rynku dysponuje mocą od 1200 do 1500 W.

Zakres temperatur to następny parametr, jaki należy uwzględnić przy wyborze. Niektóre modele oferują regulację w zakresie 0-250 stopni, inne w zakresie 60-250 stopni. Niższe temperatury są przydatne, jeśli planujesz rozmrażać jedzenie w kombiwarze. 

Urządzenie tego typu powinno posiadać też minutnik, który wyłączy je samoczynnie po upływie zadanego czasu pracy. Zwykle można nastawić taki timer na maksymalnie 60 minut.

Jeśli kombiwar ma zastąpić klasyczny piekarnik, warto sprawdzić, w jaki sposób jest on sterowany. Mechaniczne sterowanie polega na ręcznym ustawieniu temperatury, a elektroniczne na wyborze programu automatycznego. 

Ostatnia ważna kwestia to zestaw akcesoriów, który producent dołącza do urządzenia. W komplecie z kombiwarem można otrzymać: szczypce do wyjmowania potraw, ruszty, pierścienie, które zwiększają pojemność urządzenia (tworzą w nim dodatkowy poziom), czy podkładki pod gorącą pokrywę. 

Jak korzystać z kombiwaru?

Jak zostało wspomniane, kombiwar z powodzeniem zastąpi wiele sprzętów kuchennych. Gotowanie w takim urządzeniu przebiega jednak nieco inaczej niż smażenie na patelni czy pieczenie w piekarniku. Aby przygotowywane potrawy nie okazały się niedopieczone lub przeciwnie – przypalone, trzeba pamiętać o kilku zasadach.

Po pierwsze, składniki potraw nie powinny przylegać do ścianek naczynia. Można oddzielić je na przykład folią aluminiową lub stosować odporne na wysokie temperatury akcesoria typu formy do pieczenia.

Po drugie, piekąc bez dodatku tłuszczu – co jest możliwe w kombiwarze – należy na bieżąco kontrolować stan żywności, aby jej nie przypalić.

Po trzecie, rozmrażanie posiłków powinno przebiegać w temperaturze około 30 stopni. Jeśli sprzęt nie ma takiego zakresu temperatur, lepiej nie rozmrażać w nim żywności, lecz od razu piec ją w temperaturze około 20 stopni wyższej, skracając jednocześnie czas pieczenia o połowę.

Po czwarte, aby gotować na parze w takim urządzeniu, trzeba wyposażyć je w dodatkową tacę z otworami. Odpowiedni ruszt niezbędny jest także do korzystania z funkcji grilla. 

Po piąte, w kombiwarze możesz także smażyć na minimalnej ilości tłuszczu. Pamiętaj jednak, że jedzenie – np. frytki – w trakcie smażenia nie mieszają się same, zatem musisz co jakiś czas podnieść pokrywę i wymieszać smażone składniki.

Podsumowując, kombiwary zużywają mniej prądu, pozwalają na szybsze przygotowanie posiłków, a krótsza obróbka termiczna to lepszy smak i wyższa wartość odżywcza potraw. Ceny kombiwarów są niewygórowane, gdyż oscylują w zakresie 150 – 300 zł. Same urządzenia pozwalają zaś oszczędzać i czas, i pieniądze.

Kombiwar – opinie

Napisz nam w komentarzu, lub daj znać na facebooku co sądzisz o naszym zestawieniu 🙂

0 0 ocen
Oceń Artykuł
Angelika Woszczyńska
Angelika Woszczyńska
Lubię dobrze przemyślane zakupy, dlatego zawsze starannie porównuję produkty dostępne na rynku, oceniając przede wszystkim ich relację jakości do ceny. Jeśli Ty również cenisz sobie świadomość dobrze wydanych pieniędzy, każdy swój zakup poprzedź zapoznaniem się z naszymi rankingami. Wszystkie zestawienia przygotowujemy w oparciu o parametry techniczne i realne opinie użytkowników.
Powiadomienia
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
NAJNOWSZE WPISY
WARTO SPRAWDZIĆ
baner media expert
POWIĄZANE ARTYKUŁY
baner rtv euro agd