Kombiwar halogenowy często nazywany jest nową wersją prodiża. Jego atutem – na tle innych urządzeń AGD do pieczenia czy gotowania – okazuje się przede wszystkim szybkość działania i oszczędność energii. Każde urządzenie tego typu jest zbudowane z misy, podstawy, pokrywy i termostatu. W zestawie z kombiwarem możemy otrzymać także dodatkowe ruszty, stojaki i inne akcesoria. W jaki model warto więc zainwestować?
Ranking kombiwarów:
Sprawdź podobne rankingi:
- ranking parowarów
- ranking kuchenek mikrofalowych
- ranking frytkownic beztłuszczowych
- ranking wolnowarów
- ranking szybkowarów
Jak działa kombiwar?
Zasada działania kombiwaru jest prosta. Urządzenie wykorzystuje halogenową grzałkę, która generuje ciepło. Jednocześnie za pomocą wentylatora rozprowadza to ciepło po całym wnętrzu szklanej misy. Takie gotowanie przebiega sprawniej, co przekłada się na lepszy smak i wyższą zawartość substancji odżywczych w potrawach. Jeśli zaś chodzi o funkcje kombiwaru, to można wyliczyć wśród nich:
- pieczenie,
- smażenie,
- duszenie,
- grillowanie,
- gotowanie tradycyjne i na parze,
- podgrzewanie.
Podsumowując, kombiwar jest urządzeniem wielofunkcyjnym. Zastępuje piekarnik, frytkownicę, kuchenkę mikrofalową i wiele innych kuchennych sprzętów. Tymczasem jego cena nie jest wygórowana – dobrej jakości sprzęt tego typu można kupić za kwotę około 200 zł.
Jak wybrać najlepszy kombiwar?
W odpowiednio dobranym kombiwarze możesz ugotować obiad dla całej rodziny. Urządzenie pozwoli Ci przygotowywać, ale też rozmrażać posiłki czy po prostu je podgrzewać. Korzystanie z takiego sprzętu powinno wiązać się z mniejszym zużyciem energii elektrycznej, krótszym czasem pieczenia i lepszym smakiem. Na co jednak należy zwrócić uwagę, wybierając najlepszy kombiwar?
Pierwsza kwestia to pojemność misy. To ona decyduje o tym, jaką ilość posiłku przygotujesz jednorazowo w trakcie pracy urządzenia. Jeśli gotujesz dla większej rodziny, stawiaj na największe modele o pojemności ok. 19 litrów.
Kolejna sprawa to moc. Im wyższa, tym szybciej urządzenie nagrzeje się i rozpocznie cykl gotowania czy pieczenia. Większość urządzeń dostępnych na rynku dysponuje mocą od 1200 do 1500 W.
Zakres temperatur to następny parametr, jaki należy uwzględnić przy wyborze. Niektóre modele oferują regulację w zakresie 0-250 stopni, inne w zakresie 60-250 stopni. Niższe temperatury są przydatne, jeśli planujesz rozmrażać jedzenie w kombiwarze.
Urządzenie tego typu powinno posiadać też minutnik, który wyłączy je samoczynnie po upływie zadanego czasu pracy. Zwykle można nastawić taki timer na maksymalnie 60 minut.
Jeśli kombiwar ma zastąpić klasyczny piekarnik, warto sprawdzić, w jaki sposób jest on sterowany. Mechaniczne sterowanie polega na ręcznym ustawieniu temperatury, a elektroniczne na wyborze programu automatycznego.
Ostatnia ważna kwestia to zestaw akcesoriów, które producent dołącza do urządzenia. W komplecie z kombiwarem można otrzymać: szczypce do wyjmowania potraw, ruszty, pierścienie, które zwiększają pojemność urządzenia (tworzą w nim dodatkowy poziom) czy podkładki pod gorącą pokrywę.
Jak korzystać z kombiwaru?
Jak zostało wspomniane, kombiwar z powodzeniem zastąpi wiele sprzętów kuchennych. Gotowanie w takim urządzeniu przebiega jednak nieco inaczej niż smażenie na patelni czy pieczenie w piekarniku. Aby przygotowywane potrawy nie okazały się niedopieczone lub przeciwnie – przypalone, trzeba pamiętać o kilku zasadach.
Po pierwsze, składniki potraw nie powinny przylegać do ścianek naczynia. Można oddzielić je na przykład folią aluminiową lub stosować odporne na wysokie temperatury akcesoria typu formy do pieczenia.
Po drugie, piekąc bez dodatku tłuszczu – co jest możliwe w kombiwarze – należy na bieżąco kontrolować stan żywności, aby jej nie przypalić.
Po trzecie, rozmrażanie posiłków powinno przebiegać w temperaturze około 30 stopni. Jeśli sprzęt nie ma takiego zakresu temperatur, lepiej nie rozmrażać w nim żywności, lecz od razu piec ją w temperaturze około 20 stopni wyższej, skracając jednocześnie czas pieczenia o połowę.
Po czwarte, aby gotować na parze w takim urządzeniu, trzeba wyposażyć je w dodatkową tacę z otworami. Odpowiedni ruszt niezbędny jest także do korzystania z funkcji grilla.
Po piąte, w kombiwarze możesz także smażyć na minimalnej ilości tłuszczu. Pamiętaj jednak, że jedzenie – np. frytki – w trakcie smażenia nie mieszają się same, zatem musisz co jakiś czas podnieść pokrywę i wymieszać smażone składniki.
Podsumowując, kombiwary zużywają mniej prądu i pozwalają na szybsze przygotowanie posiłków, a krótsza obróbka termiczna to lepszy smak i wyższa wartość odżywcza potraw. Ceny kombiwarów są niewygórowane, gdyż oscylują w zakresie 150 – 300 zł. Same urządzenia pozwalają zaś oszczędzać i czas, i pieniądze.
Kombiwar: opinie
Napisz nam w komentarzu lub daj znać na facebooku, co sądzisz o naszym zestawieniu 🙂
Artykuł zawiera linki afiliacyjne kierujące do oferty sklepów internetowych. Nie wpływają one na wybór produktów i ich pozycję w rankingu.