Mini piekarnik może różnić się od modelu tradycyjnego nie tylko rozmiarem i pojemnością, ale również mocą, ilością i rozmieszczeniem grzałek czy funkcjonalnością. Przenośne piekarniki elektryczne dysponują zazwyczaj mocą maksymalnie 2000 W. Mogą posiadać jedną lub dwie grzałki. Termoobieg nie jest ich standardowym wyposażeniem i nie zawsze są programowalne. Z kolei piekarniki tradycyjne mogą dysponować mocą przekraczającą 2000 W, zawsze posiadają grzałkę górną i dolną, a termoobieg i inne funkcje to dla nich praktycznie standard, niezależnie od modelu.
Mini piekarnik ranking:
Sprawdź podobne rankingi:
- ranking kombiwarów
- ranking frytkownic beztłuszczowych
- ranking piekarników elektrycznych wolnostojących
Mini piekarnik – jaki wybrać?
Porównując dostępne w sprzedaży mini piekarniki szybko zauważymy, że istnieje niewiele parametrów, które mają wpływ na ich funkcjonalność. Niemniej jednak nie warto wybierać urządzenia jedynie na podstawie jego wyglądu czy ceny. Do najważniejszych cech, które powinniśmy brać pod uwagę przy zakupie mini piekarnika elektrycznego należą:
- pojemność – wielkość mini piekarnika jest kwestią kluczową. W końcu w większości przypadków to właśnie ze względu na rozmiar urządzenia zamiast modelu tradycyjnego wybieramy wariant miniaturowy. Wymiary produktu należy dopasować do ilości dostępnego w kuchni miejsca. Na pojemność mini piekarnika dobrze zwrócić uwagę także z perspektywy potrzeb przyszłych użytkowników. Na rynku dostępne są modele naprawdę niewielkie, przypominające raczej kuchenkę mikrofalową niż zwykły piekarnik. Takie będą odpowiednie dla osób, które planują piec pojedyncze dania. Jeśli szukamy czegoś większego, optymalnie dopasowanego do potrzeb dużej rodziny, wybierajmy modele o pojemności zbliżonej do około 40 litrów. W mini piekarniku tej wielkości będziemy bowiem w stanie przygotować dwie potrawy jednocześnie.
- moc – moc mini piekarnika jest niezwykle ważna w kontekście jego funkcjonalności i definiuje możliwości przyszłego użytkownika takiego produktu. Na rynku spotkamy urządzenia o najniższej mocy 400 W – ich działanie można porównać raczej do opiekaczy, nadających się do odgrzewania dań mrożonych. Piekarnik, który ma służyć do pieczenia ciast, mięs czy pieczywa powinien dysponować mocą minimum 1200 W. Im większa moc, tym większe możliwości wybranego modelu. Niezwykle istotna jest także funkcja jej regulowania, czyli ustawiania wybranej temperatury. Najlepiej jeśli jest to regulacja płynna w jak najszerszym zakresie.
Co jeszcze ma wpływ na funkcjonalność mini piekarnika?
Poza mocą i wielkością na jakość pracy mini piekarnika wpływa także:
- konstrukcja wewnętrzna – mini piekarnik elektryczny może być wyposażony w jeden ruszt (na jednym poziomie), obrotowy rożen lub kilka rusztów z możliwością umieszczania ich na różnych poziomach. Wiele zależy w tym przypadku od wielkości urządzenia, dlatego im ono większe, tym więcej możliwości zaoferuje swojemu użytkownikowi.
- ilość i rozmieszczenie grzałek – mini piekarniki mogą posiadać jedną lub dwie grzałki. Naturalnie znacznie praktyczniejsze będą modele wyposażone w grzałkę górną i dolną, ponieważ nagrzeją się szybciej i opieką potrawę bardziej równomiernie.
Mini piekarniki są dostępne na rynku zarówno w wersji wolnostojącej, jak i tej do zabudowy. Na pierwsze z nich decydują się najczęściej osoby, które posiadają wykończoną już kuchnię. Zakup tych drugich można rozważyć w trakcie remontu lub projektowania tego pomieszczenia. Należy jednak mieć na uwadze, że tak mały sprzęt wizualnie sprawdzi się przede wszystkim w kuchni o niewielkim metrażu.
Mini piekarnik – funkcje dodatkowe
Mini piekarnik wybieramy przede wszystkim na podstawie pojemności oraz mocy. Nie bez znaczenia będzie także jego wygląd czy wyposażenie. Co jednak z dodatkowymi funkcjami, które wpływają na nasze możliwości wykorzystania tego produktu w kuchni?
Na uwagę zasługuje przede wszystkim termoobieg, który w przypadku mini piekarników nie stanowi wyposażenia standardowego. Jest natomiast niezbędny podczas wypieku niektórych potraw i ciast. Przydatną opcją będzie także grill, wykorzystywany często do opiekania mięs, ryb czy warzyw. Na równi z tymi funkcjami można postawić również obrotowy rożen, dzięki któremu w bardzo efektywny sposób przyrządzimy duże porcje mięs czy całe sztuki drobiu.
Dodatkowe funkcje godne uwagi to także timer, najlepiej z sygnałem dźwiękowym informującym o zakończeniu pieczenia. Czasomierz może zostać połączony z systemem automatycznego wyłączania, co stanowi niezwykle praktyczne i bezpieczne rozwiązanie. Ciekawą funkcją jest również program rozmrażania oraz podtrzymywania temperatury upieczonych posiłków.
Konsumenci często zwracają także uwagę na takie dodatki jak wewnętrzne podświetlenie, które umożliwia podgląd pieczonych potraw oraz antypoślizgowe nóżki, chroniące urządzenie przed przesuwaniem się po blacie.
Ile kosztuje mini piekarnik?
Mini piekarniki nie są urządzeniami cieszącymi się szczególnie dużą popularnością. Wybierają je przede wszystkim osoby, które pragną w maksymalnym stopniu ograniczyć wielkość posiadanych w kuchni urządzeń AGD. Produkty tego typu mogą zastąpić tradycyjny piekarnik, jeśli dysponują odpowiednią pojemnością, mocą i funkcjami.
A ile kosztuje mini piekarnik? Polecane modele urządzeń tego typu kosztować nas od około 200 do nawet 800 zł.
Mini piekarnik: opinie
Napisz nam w komentarzu lub daj znać na facebooku, co sądzisz o naszym zestawieniu 🙂
Artykuł zawiera linki afiliacyjne kierujące do oferty sklepów internetowych. Nie wpływają one na wybór produktów i ich pozycję w rankingu.