Piekarnik parowy to urządzenie idealne dla osób, które chcą gotować smacznie i zdrowo. Para przyspiesza proces przygotowywania posiłków, co pozwala zmniejszyć ubytek ich wartości odżywczych. Gotowanie na parze wiąże się ze zmniejszoną kalorycznością potraw, do przyrządzenia których nie potrzeba żadnego tłuszczu.
Co więcej, technologia pary wykorzystywana w takich piekarnikach sprawia, że posiłki są soczyste w środku i chrupiące na zewnątrz. Można wykorzystać tę funkcję podczas przygotowywania mięs, ryb, warzyw, ciast czy pieczywa, a także podczas odgrzewania dań – nigdy nie będą twarde ani suche!
Piekarnik parowy ranking:
Sprawdź podobne rankingi:
- rankingu piekarników do zabudowy
- rankingu mini piekarników
- ranking piekarników Dual Cook
- ranking białych piekarników
- ranking piekarników elektrycznych
- ranking piekarników retro
Rodzaje piekarników parowych
Wbrew pozorom, piekarnik parowy czy piekarnik z funkcją pary to określenia pod którymi mogą ukrywać się sprzęty o zupełnie innym mechanizmie działania. Na rynku dostępne są przede wszystkim:
- piekarniki wspomagane parowo – posiadają one wgłębienie, do którego wlewamy wodę. Nie dysponują generatorem pary. Jest ona wytwarzana bezpośrednio w komorze na skutek działania wysokiej temperatury.
- piekarniki z generatorem pary – do pieczenia lub do pieczenia i gotowania – posiadają generator i dyszę, która wtłacza parę do komory. W tym przypadku wodę do pracy urządzenia należy nalać do specjalnej szufladki.
Ciekawą opcję stanowią także zaawansowane piekarniki parowe sous vide, umożliwiające gotowanie na parze w workach próżniowych.
Jak wybrać piekarnik z funkcją pieczenia z parą?
Piekarnik parowy do zabudowy czy wolnostojący niewiele różni się od tradycyjnego piekarnika. Tak naprawdę posiada jedynie dodatkowe miejsce na wodę lub generator, dzięki któremu możliwe jest wtłoczenie pary do komory pieczenia. Parowy piekarnik do zabudowy lub wolnostojący wybieramy więc w oparciu o takie same parametry, jak w przypadku zwykłej kuchenki z piekarnikiem czy samego piekarnika.
Ranking piekarników parowych uwzględnia zatem takie cechy urządzeń, jak:
- klasa efektywności energetycznej,
- wymiary,
- pojemność,
- liczba poziomów pieczenia,
- ilość programów/trybów pracy,
- zakres temperatury pieczenia,
- sposób sterowania,
- łatwość utrzymania w czystości,
- design,
- akcesoria: blachy do pieczenia, ruszty.
Co powinien oferować dobry piekarnik parowy?
O czym warto pamiętać, przeglądając oferty dobrych piekarników z funkcją pary? Piekarnik parowy z funkcją wentylatora pozwala piec na kilku poziomach jednocześnie. To bardzo ważna opcja, dzięki której możemy w tym samym czasie piec mięso i warzywa do obiadu bez obaw o ich przypalenie lub niedopieczenie. Poza tym, w niektórych nowoczesnych piekarnikach parowych znajdziemy takie rozwiązania, jak:
- szybki nagrzew, który oszczędza nasz czas,
- termosondy, które pozwalają piec potrawy dokładnie tyle, ile tego potrzebują,
- programy automatycznego czyszczenia piekarnika.
Czy warto zainwestować w piekarnik parowy? Co wybrać: piekarnik parowy czy zwykły? Para wodna wykorzystywana jest do dezynfekowania, odświeżania, prasowania czy gotowania od wielu lat. Natomiast generatory pary w piekarnikach to stosunkowa nowość na rynku. Zakup piekarnika z taką funkcją będzie dobrym rozwiązaniem, jeśli pieczemy często i chcemy robić to zdrowiej, szybciej oraz oszczędniej.
Pieczenie z wykorzystaniem pary daje świetne rezultaty, choć za urządzenie tego typu trzeba zapłacić nieco więcej. Najtańszy model kupimy za około 1500 zł. Bardziej nowoczesny piekarnik może kosztować nas co najmniej 3000 zł.
Piekarnik parowy: opinie
Napisz nam w komentarzu lub daj znać na facebooku, co sądzisz o naszym zestawieniu 🙂
Artykuł zawiera linki afiliacyjne kierujące do oferty sklepów internetowych. Nie wpływają one na wybór produktów i ich pozycję w rankingu.