Lodówka do zabudowy pozwala zrealizować projekt nowoczesnej kuchni, w której sprzęty AGD są równie funkcjonalnym, co estetycznym dodatkiem do wystroju wnętrza. Jak w przypadku innych urządzeń pod zabudowę, również chłodziarko-zamrażarki tego typu będą nieco droższe niż modele wolnostojące o podobnych parametrach. Mogą też oferować nam mniejszą ilość miejsca do przechowywania produktów w komorze chłodzenia i mrożenia.
Wybór idealnej lodówki do zabudowy powinniśmy oprzeć na podobnej zasadzie, co wybór standardowej wersji tego urządzenia. Nasz ranking przedstawi Ci najchętniej wybierane produkty tego typu, cieszące się dużą popularnością oraz pozytywnymi opiniami użytkowników. Poznaj ich wady i zalety, a następnie wybierz model, który najlepiej spełnia Twoje oczekiwania.
Ranking lodówek do zabudowy:
Sprawdź inne rankingi:
- ranking lodówek turystycznych
- ranking lodówek hotelowych
- ranking lodówek side by side
- ranking chłodziarek do zabudowy
- ranking chłodziarek
- ranking chłodziarek do wina do zabudowy
Lodówka do zabudowy — na co zwrócić uwagę?
Lodówki do zabudowy cieszą się coraz większą popularnością. Chociaż wybór urządzeń tego typu nie jest tak bogaty, jak w przypadku tradycyjnych, wolnostojących sprzętów AGD, nadal może sprawiać trudności osobom, które nie miały przedtem do czynienia z planowaniem zabudowy kuchennej. Najważniejsze decyzje, jakie musisz podjąć przed wyborem dotyczą:
- typ lodówki, czyli chłodziarko-zamrażarka w jednym lub odrębna chłodziarka i zamrażarka, które można zamontować osobno, np. pod blatem, ale też obok siebie w pionie;
- wielkość urządzenia – lodówka musi zostać dopasowana do zabudowy w taki sposób, aby sprzęt mógł swobodnie wentylować. Standardowo przyjmuje się, że zarówno wlot na dole, wylot na górze, jak i tył urządzenia powinny mieć około 200 cm2 kwadratowych wolnej przestrzeni na cyrkulację powietrza.
Chłodziarko-zamrażarka czy osobna chłodziarka i zamrażarka — co ma więcej zalet?
Zarówno chłodziarko-zamrażalki, jak i osobne urządzenia mrożące i chłodzące mają swoje wady i zalety w kuchni z zabudową. Te pierwsze są bardziej popularne i mają korzystniejsze ceny. Jednak ich montaż wymaga wykorzystania wyższych szafek. To nie zawsze leży w intencji osoby projektującej wystrój wnętrza. Co więcej, kiedy jedna z części urządzenia ulegnie awarii, naprawa lub wymiana dotyczy wtedy całego sprzętu.
Z kolei zakup osobnej chłodziarki i zamrażalki może być bardziej kosztowny i kłopotliwy ze względu na znacznie uboższą ofertę takich urządzeń na rynku. Rozwiązanie to ma jednak również kilka zalet. Przede wszystkim oddzielne urządzenia można zabudować w kuchni pod blatem, zachowując całkowitą dowolność co do wielkości szafek. Ponadto funkcjonują one całkowicie odrębnie. Oznacza to, że ewentualne awarie dotyczą zawsze tylko jednego z nich, a to obniża koszty naprawy czy wymiary sprzętu na nowy.
Jak wybrać lodówkę do zabudowy?
Przy zakupie lodówki do zabudowy kierujemy się przede wszystkim jej typem oraz wielkością. Jak już wspomnieliśmy, na rynku dostępne są zarówno chłodziarko-zamrażarki, jak i osobne chłodziarki oraz zamrażarki. Rozmiar tych pierwszych jest najczęściej mocno standaryzowany. Zawsze warto jednak upewnić się, że urządzenie będzie pasowało do naszej zabudowy i zachowa w niej optymalną ilość miejsca do cyrkulacji powietrza.
Pozostałe istotne kryteria wyboru to:
- klasa energetyczna — większość urządzeń ma w tej chwili klasę energetyczną na poziomie D i E. Można spotkać jednak również bardziej oszczędne lodówki oznaczane jako klasa C,
- sterowanie — mechaniczne lub elektroniczne – ma wpływ na komfort użytkowania lodówki, a także prostotę jej obsługi,
- pojemność — nawet takie same urządzenia o standardowych wymiarach mogą różnić się wewnętrzną pojemnością, na którą wpływ ma przede wszystkim grubość ścianek, ergonomia rozmieszczenia półek, a także możliwość regulowania ich położenia,
- wnętrze — wiele urządzeń projektuje się w sposób, który pozwala pomieścić jak najwięcej produktów. Często okazuje się jednak, że to możliwość dowolnego rozmieszczania pojemników i półek na różnych wysokościach jest bardziej przydatna,
- poziom hałasu — warto zwrócić na niego uwagę zwłaszcza w przypadku lodówek No Frost,
- dodatkowe funkcje — wielu producentów oferuje konsumentom także dodatkowe funkcje, takie jak tryb wakacyjny, szybkie chłodzenie i zamrażanie czy chociażby alarm niezamkniętych drzwi. Są one niezwykle przydatne w nowoczesnym, energooszczędnym domu.
FAQ – jak wygląda lodówka do zabudowy?
Lodówka do zabudowy jest zwykle płytsza niż urządzenie wolnostojące. Nie posiada też typowych drzwiczek, lecz drzwi z opcją montażu frontu meblowego.
Z danych Consumer Reports wynika, że najlepszymi opiniami, jeśli chodzi o niezawodność, cieszy się marka Bosch. Wysoko w rankingach plasują się także takie firmy jak Whirlpool, Electrolux czy Liebherr.
Poza wymiarami urządzenia przy wyborze lodówki do zabudowy warto uwzględnić także następujące kwestie:
– pojemność chłodziarki i zamrażalnika,
– system chłodzenia (najlepiej No Frost),
– klasę energetyczną i zużycie energii w skali roku,
– sposób zagospodarowania wnętrza,
– funkcje.
Wybór lodówek do zabudowy jest mniejszy, a same urządzenia mają z reguły mniejszą pojemność niż podobnej wielkości sprzęty wolnostojące. Lodówka do zabudowy jest też droższa i trudniejsza w montażu czy serwisowaniu. Jeśli nie ma zapewnionej odpowiedniej wentylacji, może przegrzewać się i szybciej ulegać awariom.
Lodówki do zabudowy są droższe, ponieważ muszą mieć kompaktową budowę i zapewniać cichą pracę. Producenci stosują w nich droższe materiały izolacyjne, specjalne rozwiązania wentylacyjne, mocne zawiasy i inne kosztowne elementy konstrukcyjne. Ich produkcja nie jest też masowa, bo sprzęty są mniej popularne. Wszystko to przekłada się zaś na wysoką cenę.
Głównym atutem lodówki do zabudowy jest jej wygląd, czyli możliwość estetycznego zabudowania w ciągu kuchennym. Przy porównaniu pozostałych kwestii korzystniej wypadają lodówki wolnostojące – mogą być tańsze, bardziej pojemne, bardziej funkcjonalne. Zapewniają też większą elastyczność, ponieważ można swobodnie je przestawiać.
Aby wybrać odpowiedni rozmiar lodówki do zabudowy, należy dokładnie zmierzyć wnękę w meblach kuchennych, uwzględniając wymogi producenta, czyli miejsce na wentylację. Z reguły do wymiarów trzeba doliczyć:
– około 5 cm na górze i z tyłu,
– około 1-3 cm po bokach.
Przy montażu lodówek pod zabudowę stosuje się dwa rodzaje zawiasów do szafek:
– ślizgowe – zapewniają ruchome połączenie, front nie jest przytwierdzony bezpośrednio do drzwi lodówki, co odciąża jej zawiasy,
– stałe – zapewniają trwałe połączenie drzwi do drzwi, lepiej izolują i lepiej się prezentują, ale obciążają zawiasy lodówki.
Lodówka do zabudowy potrzebuje wnęki większej niż wymiary samego urządzenia. Dla sprzętu o wysokości 177 cm będzie to około:
– 179 cm wysokości,
– 56 cm szerokości,
– 60 cm głębokości.
Dokładne wymiary znajdziemy w instrukcji montażu do konkretnego modelu.
Najpopularniejsze wymiary lodówek standardowych to:
– około 177-193 cm wysokości,
– około 54 – 56 cm szerokości,
– około 55 cm głębokości.
Istnieją też małe lodówki podblatowe, których wysokość to maksymalnie 86 cm.
Lodówka do zabudowy: opinie
Napisz nam w komentarzu lub daj znać na facebooku, co sądzisz o naszym zestawieniu 🙂
Artykuł zawiera linki afiliacyjne kierujące do oferty sklepów internetowych. Nie wpływają one na wybór produktów i ich pozycję w rankingu.


















