Winiarki gwarantują winom najlepsze warunki przechowywania. Sprawdź, które modele urządzeń cieszą się najlepszymi opiniami wśród miłośników tego trunku. Przeczytaj też poradnik, który podpowie Ci, na co zwracać uwagę przy wyborze winiarki i jakie są zasady przechowywania różnych win.
Ranking chłodziarek do wina:
Sprawdź inne rankingi:
Chłodziarka do wina – kiedy i dlaczego warto ją kupić?
Chłodziarka do wina, inaczej winiarka, to urządzenie podobne do lodówki, jednak wyróżniające się charakterystyczną konstrukcją. Sprzęt tego typu ma zapewnić idealne warunki do przechowywania i dojrzewania wina. Natomiast na proces dojrzewania wina – a tym samym na smak wina i jego aromat – wpływa przede wszystkim temperatura i wilgotność otoczenia oraz kontakt z korkiem.
Każdy prawdziwy koneser wina wie, w jakich warunkach powinien przechowywać dany gatunek. Innej temperatury przechowywania wymaga bowiem wino białe, innej czerwone, a jeszcze innej musujące. Winiarka pozwala zapewnić nie tylko optymalne przechowywanie butelek, ale także ich efektowną ekspozycję.
Takie urządzenie nadaje się do przechowywania wina w temperaturze serwowania w pozycji poziomej dzięki odpowiednio zaprojektowanym półkom. W jego wnętrzu butelki wina prezentują się na tyle elegancko, że winiarka może stanowić wręcz ozdobę kuchni lub salonu. Istnieje przekonanie, że każdy miłośnik wina ma w domu odpowiednio dobrany model chłodziarki – jeśli więc uważasz się za konesera, sprawdź nasz ranking!
Dlaczego wino należy przechowywać w winiarce, a nie w lodówce?
Zwykła lodówka nie nadaje się do przechowywania wina z kilku powodów. Po pierwsze, jest bardzo często otwierana, co skutkuje znacznymi wahaniami temperatury w komorze chłodzenia. Druga sprawa – panuje w niej zbyt niska dla przechowywania wina temperatura. Po trzecie, w większości lodówek wino ustawiane jest pionowo na półkach drzwi, a przechowywanie wina w pionie jest niekorzystne, ponieważ korek powinien być zanurzony w trunku. Po czwarte, w lodówce znajduje się wiele szkodliwych dla wina lotnych substancji. Nie da się uniknąć ich przeniknięcia nawet do nieotwieranych nigdy butelek. To wpływa negatywnie na jakość trunku, jego smak i aromat.
Tymczasem winiarki gwarantują winom przechowywanie i dojrzewanie w idealnej temperaturze, wilgotności i pozycji. Wszystko to ma na celu przede wszystkim zadbanie o utrzymanie korka w odpowiednim stanie. Zbyt wysoka temperatura i zbyt niska wilgotność prowadzą do jego wyschnięcia, przez co korek traci szczelność. Nie bez znaczenia jest też fakt, że wina powinny być przechowywane w ciemności – tak jak ma to miejsce w prawdziwych piwniczkach winiarni. Właśnie dlatego częste otwieranie drzwiczek jest dla tego trunku takie szkodliwe. Dobra winiarka, choć posiada szklane drzwi, które efektownie eksponują butelki, to wykorzystuje też filtry UV, które nie dopuszczają do wina promieni słonecznych.
W jakich warunkach przechowywać wino?
Warto pamiętać, że do długotrwałego przechowywania wina potrzebne są odpowiednie warunki, które pozwalają zachować właściwy smak tego alkoholu. Te są inne dla każdego rodzaju win, choć można przyjąć, że uniwersalne warunki do przechowywania wina to:
- temperatura w granicach 12-14 stopni,
- wilgotność ok. 70%.
Jeśli zaś chcemy cieszyć się idealna lampką wina za każdym razem, musimy dostosować warunki przechowywania do konkretnego rodzaju, a nawet gatunku trunku. Jak przechowywać wino białe? Zalecana temperatura to przedział od 10 do 12 stopni. Jak przetrzymywać wina czerwone? W tym przypadku wskazane są temperatury wyższe — rzędu 14 – 16 stopni. Dla właściwego dojrzewania wina różowego potrzebna jest temperatura 9 -10 stopni, a dla win musujących potrzebna jest temperatura od 6 do 9 stopni. Co ważne, są to temperatury, jakich wino potrzebuje w trakcie dojrzewania, natomiast temperatury serwowania wina są jeszcze bardziej zróżnicowane.
Chłodziarka do wina – jak wybrać?
Przy wyborze winiarki należy kierować się podobnymi kryteriami, jak ma to miejsce w przypadku zwykłych chłodziarek. Kluczowa będzie zatem:
- pojemność całkowita netto wyrażona w litrach,
- liczba butelek mieszczących się wewnątrz urządzenia,
- klasa energetyczna i roczne zużycie energii, czyli informacja o tym, ile zł rocznie należy zapłacić za energię elektryczną, jaką zużyje urządzenie (musi być włączone przez cały czas),
- zakres temperatury – winiarki pozwalające przechowywać wino różnego typu pracują zwykle w zakresie temperatur od 5 do 20 stopni,
- możliwość kontroli temperatury wina, czyli regulacji temperatury chłodzenia,
- regulowany poziom wilgotności,
- sposób sterowania – panel dotykowy, a nawet aplikacja na telefon,
- rodzaj i liczba półek – za najlepszą do przechowywania wina uznawana jest półka drewniana, która amortyzuje wibracje sprężarki.
Każdy prawdziwy koneser wina potrzebuje winiarki dostosowanej do jego potrzeb. Jeśli degustujemy wina sporadycznie, wystarczy nam niewielka winiarka mieszcząca kilkanaście butelek. Warto wiedzieć jednak, że istnieją też winiarki mieszczące nawet 200 butelek – takie wybierane są przede wszystkim przez restauratorów. Dla większości osób idealna winiarka będzie wypadkową założonego budżetu, wymaganej pojemności, energooszczędnej pracy i designerskiego wyglądu. Za winiarkę do domu zapłacimy dzisiaj od około 500 do 3500 zł, choć oczywiście istnieją także droższe modele urządzeń z tej kategorii.
Chłodziarka do wina opinie
Napisz nam w komentarzu lub daj znać na facebooku, co sądzisz o naszym zestawieniu 🙂
Artykuł zawiera linki afiliacyjne kierujące do oferty sklepów internetowych. Nie wpływają one na wybór produktów i ich pozycję w rankingu.
Wpis został przygotowany wraz z Angeliką Woszczyńską, redaktor naczelną portalu zestawienie.pl