Strona głównaAGDPiekarnikiWybieramy najlepszy domowy piec do pizzy - ranking 2024

Wybieramy najlepszy domowy piec do pizzy – ranking 2024 [TOP6]

Czy warto kupić elektryczny piec do pizzy?

Piec do pizzy elektryczny to urządzenie, które stanowi najlepszą namiastkę profesjonalnego pieca opalanego drewnem. W lokalach gastronomicznych taki prawdziwy, włoski piec może zastępować model gazowy, często dwukomorowy. Natomiast do użytku domowego znacznie lepiej sprawdzają się piece do pizzy elektryczne – tańsze w zakupie i eksploatacji, zajmujące mniej miejsca oraz bardzo szybko nagrzewające się, dzięki czemu pozwalają przygotować wypiek w zaledwie kilka, kilkanaście minut. 

Podczas gdy piece do pizzy gazowe dwukomorowe stosowane są raczej wyłącznie w pizzeriach, które muszą być w stanie wypiekać kilka placków jednocześnie w bardzo krótkim czasie, te do użytku domowego są najczęściej jednokomorowe. Mimo to, za sprawą bardzo wysokiej temperatury, przygotowują włoskie dania naprawdę szybko, dlatego sprawdzają się nawet na rodzinnych przyjęciach. 

Dlaczego warto więc kupić specjalny piec do wypieku pizzy, zapiekanek czy focacci? Głównie z powodu temperatury, jaką osiąga (przeciętny piekarnik nie jest w stanie rozgrzać się do 400 stopni), ale również ze względu na zastosowanie w nim kamiennego blatu, który pochłania wilgoć i oddaje ciepło, co skutkuje uzyskaniem idealnie chrupiącego ciasta.

Ranking pieców do pizzy

Chcesz serwować swojej rodzinie i gościom pizzę tak dobrą, jak w prawdziwej włoskiej pizzerii? Sprawdź, jakie profesjonalne piece do pizzy można kupić dzisiaj w sklepach AGD. Z takim urządzeniem możesz wypiekać pizzę jak prawdziwy pizzerman. Potrzebujesz już jedynie sprawdzonego przepisu na ciasto i ulubionych dodatków!

Przejrzyj również nasze zestawienie mini piekarników.

1. Teesa Supreme

Teesa Supreme



Teesa Supreme to piec do pizzy o mocy 1200 W, rozgrzewający się do temperatury nawet 400 stopni Celsjusza. Urządzenie jest sprzedawane w zestawie z dwoma łopatkami i kamieniem ceramicznym.

Model wyróżnia się obecnym w pokrywie okienkiem do podglądu. Posiada wygodne w użyciu pokrętło do regulacji temperatury w zakresie 80 – 400 stopni, a także lampki kontrolne stanu pracy. Pokrywę sprzętu wyposażono z kolei w bezpieczne, nienagrzewające się uchwyty.

Atutem produktu są dwa elementy grzejne, które sprawiają, że pizza piecze się równomiernie, nie tylko na brzegach, ale również na środku. Sprzęt został zabezpieczony przed przegrzaniem. Ma również wbudowany timer do 15 minut, co ułatwia kontrolowanie poziomu wypieczenia placków.

Zalety: Wady:
+ Ma doskonały stosunek jakości do ceny. – Dostępność urządzenia jest ograniczona.
+ Posiada dwa elementy grzejne.  
+ Szybko się nagrzewa.  
+ Osiąga bardzo wysoką temperaturę.  

2. ARIETE 917/00

ARIETE 917



ARIETE Pizza Italia 917 to urządzenie o mocy 1200 W, rozgrzewające się do maksymalnie 400 stopni Celsjusza. Sprzęt został wyposażony w naturalną płytę kamienną o średnicy 30 cm. Zgodnie z deklaracją producenta, jest w stanie wypiec placek w zaledwie 4 minuty.

Urządzenie wyposażono w 5-stopniową regulację temperatury oraz w timer 30-minutowy. Produkt jest sprzedawany w zestawie z dwoma łopatkami, a jego udoskonalony kamień powinien okazać się łatwiejszy w czyszczeniu za sprawą powłoki nieprzywierającej. 

Model nagrzewa się w około 10 minut. Nie posiada okienka podglądu. Korzysta z termostatu i lampek kontrolnych stanu pracy.

Zalety: Wady:
+ Bardzo szybko się nagrzewa. – Jest nieco niski – łatwo przypalić w nim placek.
+ Osiąga wysoką temperaturę.  
+ Jest wyposażony w timer.  
+ Posiada dobrej jakości kamień.  

3. G3Ferrari G10032 

G3Ferrari G10032 



G3FERRARI NAPOLETANA G10032 to model pieca o mocy 1200 W, osiągający temperaturę do 400 stopni. Urządzenie wyróżnia się na rynku za sprawą zastosowania w nim dwóch ognioodpornych kamieni o średnicy 31 cm.

Sprzęt posiada 5-minutowy timer oraz lampkę kontrolną stanu pracy. Jego górny kamień jest zdejmowany, co ułatwia czyszczenie, ale także zwiększa funkcjonalność produktu. Urządzenie wykonano ze stali malowanej proszkowo. 

Ciekawą funkcję pieca stanowią dodatkowe dystanse, oferujące dwie wysokości pieczenia. Model jest też sprzedawany w zestawie z tackami (łopatkami). Urządzenie posiada dwie grzałki, dzięki czemu równomiernie wypieka ciasto.

Zalety: Wady:
+ Równo wypieka. – Ma dosyć wysoką cenę.
+ Szybko się nagrzewa. – Według niektórych użytkowników jego jakość wykonania pozostawia wiele do życzenia.
+ Posiada dwa kamienie, w tym jeden wyjmowany.  
+ Dzięki drugiemu kamieniowi jest bardziej uniwersalny.  

4. G3Ferrari G10006 Delizia

G3Ferrari G10006 Delizia



G3Ferrari Delizia G10006 to piecyk do pizzy osiągający temperaturę 400 stopni. Urządzenie dysponuje mocą 1200 W. Jest wyposażone w regulowany termostat oraz timer. Rozgrzewa się w zaledwie 5 minut.

Model posiada funkcję rozmrażania. Korzysta z ognioodpornego kamienia o średnicy 33,5 cm. Dzięki powierzchni nieprzywierającej, blat jest łatwy do utrzymania w czystości.

Urządzenie jest sprzedawane w zestawie z łopatkami. Posiada lampki kontrolne stanu pracy i nienagrzewające się uchwyty.

Zalety: Wady:
+ Szybko się nagrzewa. – Ma nieco wysoką cenę.
+ Błyskawicznie i równomiernie opieka ciasto.  
+ Posiada timer.  
+ Jest łatwy do utrzymania w czystości.  

5. Ariete 909 Pizza Party da Gennaro

 

Ariete 909 Pizza Party da Gennaro



Ariete 909 Pizza Party da Gennaro to urządzenie z 5-stopniową regulacją temperatury do 400 stopni Celsjusza. Sprzęt dysponuje mocą 1200 W. Korzysta z kamienia z powłoką nieprzywierającą. Oferuje też opcję rozmrażania.

Produkt jest programowalny za pomocą pokrętła z minutnikiem. Ma też praktyczne antypoślizgowe nóżki. Jego obsługa jest łatwiejsza za sprawą lampki gotowości, która informuje o osiągnięciu odpowiedniej temperatury.

Sprzęt jest sprzedawany w zestawie z dwoma łopatkami. Jego średnica całkowita to 35 cm.

Zalety: Wady:
+ Szybko się nagrzewa. – Ma nieco wysoką cenę.
+ Błyskawicznie wypieka ciasto. – Jego kamień jest trudny w czyszczeniu.
+ Posiada timer.  
+ Piecze równomiernie.  

6. UNOLD Luigi 68816

 

UNOLD Luigi 68816



Unold Luigi to piec osiągający temperaturę do 400 stopni, wyposażony w specjalny blat do pieczenia. Urządzenie nagrzewa się w zaledwie 2 minuty. Oferuje szeroki wybór programów pracy, możliwość regulacji grzania górnego i dolnego, a także precyzyjną regulację temperatury.

Sprzęt wyposażono w podwójnie przeszklone drzwi i izolowaną termicznie obudowę ze stali. Urządzenie dysponuje mocą 1700 W. Posiada ergonomiczne przyciski, które umożliwiają łatwe ustawianie parametrów pieczenia. 

Model oferuje funkcję minutnika. Posiada antypoślizgowe nóżki. Pozwala wypiekać placki o średnicy 32 cm.

Zalety: Wady:
+ Bardzo szybko się nagrzewa. – Ma wysoką cenę.
+ Oferuje wiele programów pracy i szeroki zakres regulacji. – Ma krótki przewód.
+ Posiada dwie grzałki. – Jest trudny w czyszczeniu.
+ Ma przeszklone drzwiczki.  

Piec elektryczny do pizzy – jak wybrać piec?

Tradycyjny piec – piec do pizzy opalany drewnem – osiąga temperaturę nawet 500 stopni, dlatego opieka składniki, zamiast je gotować i pozwala osiągnąć najlepsze rezultaty, jeśli chodzi o wypiekanie ciasta. Piekąc pizzę w takim piecu, można uzyskać efekt puszystego wnętrza i chrupiących brzegów. Elektryczne piece do pizzy przeznaczone do użytku domowego są w stanie osiągnąć podobną temperaturę, ponieważ mają niewielki rozmiar i dosyć wysoką moc. Na co zwrócić uwagę, wybierając piec do pizzy z grzałkami na prąd?

Ważne parametry pieca do pizzy:

  • moc – piecyk o mocy 1200 W będzie w stanie nagrzać się w około 10 minut, wyższa moc przełoży się na wyższe rachunki za prąd, dlatego taki wynik jest w zupełności wystarczający do użytku domowego,
  • liczba komór – najczęściej jedna, dwie komory są przeznaczone do użytku w gastronomii,
  • liczba elementów grzewczych – piec wypieka pizzę skuteczniej, kiedy korzysta z dwóch grzałek, najlepiej również, jeśli grzałka górna posiada kształt spiralny (modele z okrągłą grzałką słabiej opiekają środek ciasta),
  • rodzaj kamienia – zwykle kamień szamotowy bądź kordierytowy, oba rozgrzewają się równomiernie i dobrze pochłaniają wilgoć, warto sprawdzić, czy są łatwe w czyszczeniu,
  • średnica kamienia – większość urządzeń ma średnicę około 30 – 35 cm, ale nie oznacza to, że można umieścić w nich tak duże ciasto na pizzę (realnie będzie to o co najmniej 5 cm mniej, w przeciwnym razie brzegi przypalą się lub przywrą do pokrywy),
  • timer – czas pieczenia w piecu elektrycznym na pizzę to zaledwie kilka minut, łatwo więc przegapić moment na wyjęcie ciasta (zwłaszcza, że wiele urządzeń nie posiada okienka do podglądu),
  • regulacja temperatury – dzięki niej urządzenie może służyć do innej obróbki termicznej, w tym także do rozmrażania i odgrzewania,
  • zabezpieczenia – przydatne będzie automatyczne wyłączanie sprzętu,
  • akcesoria do pizzy – zwykle są to łopatki czy noże do pizzy, wykonane ze stali nierdzewnej.

Wybór pieca do pizzy nie jest łatwy, ponieważ większość urządzeń tego typu oferuje podobne funkcje. Kupując piec do pizzy warto więc poświęcić nieco czasu na zapoznanie się z opiniami na temat wybranego modelu. Wielu użytkowników zwraca uwagę na takie kwestie, jak łatwość czyszczenia, wysokość pokrywy urządzenia czy staranność wykonania produktu.

Domowy piec do pizzy – jak używać?

Idealny piecyk do pizzy to połowa sukcesu. Możesz wykorzystać takie urządzenie do wypieku pieczywa, a także do wielu dań kuchni włoskiej, nie tylko do pizzy. Skupmy się jednak na tym, jak przygotować doskonałą pizzę w domowych warunkach z zastosowaniem specjalnego pieca elektrycznego.

Nie będziemy podawać tutaj przepisu na ciasto drożdżowe, choć jego składniki, proporcje, czas wyrabiania czy czas wyrastania mają ogromne znaczenie. Nie będziemy proponować Ci również żadnych konkretnych dodatków, ponieważ z takiego urządzenia doskonale smakować będzie nawet pizza z samym sosem pomidorowym i idealnie roztopionym serem. Podpowiemy Ci natomiast, jak korzystać z zakupionego urządzenia, aby ten włoski przysmak smakował najlepiej.

Zasady pieczenia pizzy:

  1. Przed pieczeniem rozgrzej piec z zamkniętą pokrywą (im dłużej, tym lepiej – kamień powinien dobrze się wygrzać, ponieważ to on oddaje ciepło w trakcie pieczenia).
  2. Ustaw odpowiednią temperaturę – odpowiednią, czyli maksymalną (400 stopni lub więcej).
  3. Dostosuj temperaturę pieczenia do grubości ciasta – podnieś pokrywę i sprawdź, czy ciasto nie przypala się, jeśli proces przebiega zbyt szybko (powinien trwać ok. 4 minuty), zmniejsz temperaturę. 

Warto pamiętać, że wysoka temperatura i krótki czas pieczenia sprawiają, że ciasto na pizzę wolniej i w mniejszym stopniu traci wilgoć. Jeśli umieścisz je w nierozgrzanym piecu i przedłużysz czas pieczenia, ciasto wyjdzie twarde i suche, a nie puszyste i miękkie w środku, a chrupiące z zewnątrz.

Piec do pizzy – opinie

Napisz nam w komentarzu, lub daj znać na facebooku co sądzisz o naszym zestawieniu 🙂

0 0 ocen
Oceń Artykuł
Angelika Woszczyńska
Angelika Woszczyńska
Lubię dobrze przemyślane zakupy, dlatego zawsze starannie porównuję produkty dostępne na rynku, oceniając przede wszystkim ich relację jakości do ceny. Jeśli Ty również cenisz sobie świadomość dobrze wydanych pieniędzy, każdy swój zakup poprzedź zapoznaniem się z naszymi rankingami. Wszystkie zestawienia przygotowujemy w oparciu o parametry techniczne i realne opinie użytkowników.
1 KOMENTARZ
Powiadomienia
Powiadom o
guest
1 Komentarz
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
nadia
nadia
2 miesięcy temu

Myślę, że dobrym wyborem byłyby piece od Ariete. Sama właśnie planuję tutaj zakupy, ponieważ słyszałam, że piece są rzeczywiście porządnie wykonane

NAJNOWSZE WPISY
WARTO SPRAWDZIĆ
baner neonet
POWIĄZANE ARTYKUŁY
baner rtv euro agd