Zastawa stołowa to wszystkie naczynia i akcesoria służące do serwowania potraw i ich spożywania. Absolutnie podstawowy komplet obejmuje więc talerze obiadowe i miski, ale bogatsze nakrycia stołu mogą zawierać także wazy, salaterki, półmiski, sosjerki, bulionówki, kokilki, filiżanki czy kubki.
Zanim wybierzesz zastawę stołową w sklepie, zastanów się:
- ilu osobom ma służyć (najczęściej produkty dedykowane są dla 6 lub 12 osób),
- czy ma być uniwersalna, na co dzień czy na specjalne okazje,
- jak musi wyglądać, aby pasować do Twojej kuchni i jadalni.
Zastawa stołowa ranking:
Sprawdź podobne rankingi:
Jak wybrać serwis obiadowy?
Jak już wspominaliśmy, serwis obiadowy dopasowujemy do liczby użytkowników, stylu wnętrza i przeznaczenia. Jeśli potrzebujesz zestawu na co dzień, możesz popuścić wodze fantazji, sięgając po komplet zdobiony lub kolorowy. Na szczególne okazje, np. wigilijną wieczerzę, lepiej sprawdzi się jednak coś uniwersalnego, eleganckiego i ponadczasowego, jak biała porcelana.
Liczbę elementów zestawu dopasuj do liczby przyszłych użytkowników. Najmniejsze komplety przeznaczone są dla 6 osób, większe dla 12 lub nawet dla 24 osób. W skład takiego serwisu mogą wchodzić:
- talerze głębokie do zup,
- talerze obiadowe płaskie do dań głównych,
- talerze deserowe,
- wazy na zupę,
- miski i salaterki,
- bulionówki,
- sosjerki,
- półmiski.
Jeśli zaś zestaw połączony jest z serwisem kawowym, to również:
- kubki lub filiżanki ze spodkami,
- czajniczki,
- mlecznik,
- cukiernica z pokrywą.
Ważną kwestią przy wyborze zastawy stołowej jest też materiał jej wykonania. Najpopularniejsze to:
- porcelana – elegancka, cienka, ale odporna na uszkodzenia;
- porcelit – ma nieco gorszą jakość niż porcelana, ścianki wykonanych z niego naczyń są grubsze, a przy tym mniej odporne na uszkodzenia, nie przybierają też odcienia czystej bieli;
- ceramika – trwała, odporna na uszkodzenia, wytrzymała, nadaje się do używania w piekarniku czy mikrofalówce;
- fajans (rodzaj ceramiki) – przypomina porcelanę, ale nie jest śnieżnobiały,
- kamionka – nadaje kuchni rustykalny wygląd, jest odporna na uszkodzenia chemiczne i mechaniczne;
- szkło hartowane – jest dostępne w różnych kolorach, odporne na uszkodzenia chemiczne i mechaniczne, ponadto może prezentować się tak elegancko jak porcelana.
Jakie zestawy oprócz obiadowego warto mieć w domu?
Nakrycie stołu tworzy porcelana, czyli naczynia takie jak talerze i miski (niekoniecznie wykonane z tego materiału), szkło (kieliszki, szklanki), a także sztućce. Jeśli wyposażamy nowy dom, poszukujemy zmiany lub czegoś na prezent, możemy pomyśleć też o serwisie kawowym (kubeczki lub filiżanki) z talerzykami deserowymi, o komplecie noży, widelców i łyżek lub o mniej typowych dodatkach, jak dzbanki, solniczki i pieprzniczki czy patery.
Warto pamiętać także, że nie jesteśmy skazani na gotowe komplety. Równie dobrze możemy skomponować swój zestaw samodzielnie, dobierając ilość elementów do swoich indywidualnych potrzeb. To dobre rozwiązanie, jeśli często zdarza nam się coś rozbić lub uszkodzić. Uzupełnienie brakującego nakrycia nie stanowi wtedy problemu.
Serwisy obiadowe: opinie
Napisz nam w komentarzu lub daj znać na facebooku, co sądzisz o naszym zestawieniu 🙂
Artykuł zawiera linki afiliacyjne kierujące do oferty sklepów internetowych. Nie wpływają one na wybór produktów i ich pozycję w rankingu.