Zgrzewarka próżniowa – sposób na przechowywanie żywności
Zgrzewarka próżniowa to urządzenie AGD, służące do szczelnego pakowania produktów spożywczych w folię. Próżniowe pakowanie żywności pomaga przedłużyć jej przydatność do spożycia nawet pięciokrotnie. Metoda ta polega na hermetycznym zamknięciu produktu spożywczego w folię z uprzednim usunięciem z niej powietrza. W taki sposób zgrzewarka próżniowa do żywności sprawia, że suche pokarmy nie wilgotnieją, a mokre nie wysychają. Poza tym, szczelne zamknięcie nie dopuszcza do grzybów, bakterii ani owadów. Pozwala zachowywać zapach i kolor produktów, a także ich smak oraz składniki odżywcze. Warto pamiętać jednak, że chociaż zapakowane próżniowo jedzenie przechowamy nawet do 5 razy dłużej, to nadal musimy trzymać je w lodówce, z daleka od promieni słonecznych.
Ranking zgrzewarek próżniowych 2021
Zestawienie zgrzewarek próżniowych to lista najchętniej wybieranych produktów dostępnych w sklepach internetowych. Przekonaj się, który model będzie najlepszy dla Ciebie!
1. FOODSAVER FFS016X

FoodSaver FFS016X to urządzenie o mocy 140 W, wytwarzające podciśnienie 0,5 barów, wyposażone w łatwy mechanizm zamykania i wyjmowaną tackę, którą można myć w zmywarce. Produkt oferuje specjalny tryb pakowania wilgotnej żywności. Jest wykonany z nowoczesnych materiałów (stal z redukcją widoczności odcisków).
Model sprzedawany jest w zestawie z rolką folii do pakowania próżniowego oraz z 10 workami o pojemności 0,94 l i 3,78 litra. Dodatek do produktu stanowi także wężyk do pojemników próżniowych. Urządzenie jest kompatybilne z folią o szerokości 28 cm. Posiada zintegrowany nóż do odcinania.
Zalety: | Wady: |
---|---|
+ Urządzenie jest łatwe w użyciu. | – Produkt ma dosyć wysoką cenę. |
+ Nie zgniata jedzenia. | |
+ Gwarantuje pełną szczelność worków. | |
+ Dokładnie zgrzewa folię. |
2. LUND 67882

Lund 67882 to urządzenie o mocy 175 W, wyposażone w lampkę kontrolną stanu pracy oraz włącznik bezpieczeństwa. Produkt jest kompatybilny z workami i folią o szerokości 28 cm. Posiada gumowe nóżki, które zapewniają mu stabilność na blacie.
Model jest łatwy w użyciu. Posiada przyciski sterujące: pakowanie, stop, zgrzewanie oraz impuls (krótki program pracy dla delikatnych produktów). Urządzenie wyposażono w uchwyt na kabel, dzięki któremu nadmiar przewodu nie jest dokuczliwy dla użytkownika. Produkt wytwarza podciśnienie od -65 do -80 kPa. Pracuje z wydajnością 16 litrów na minutę.
Zalety: | Wady: |
---|---|
+ Urządzenie ma wysoką moc. | – Niektóre opinie wskazują na głośną pracę urządzenia. |
+ Szybko odsysa powietrze i skutecznie zgrzewa folię. | |
+ Jest łatwe w obsłudze. | |
+ Posiada przycisk stop, który zatrzymuje pracę w dowolnym momencie. |
3. CAMRY CR 4470

Camry 4470 dysponuje mocą 110 W. Jej linia zgrzewania to 30 cm, ale nie zaleca się stosować w niej folii szerszych niż 28 cm. Produkt odsysa powietrze z prędkością maksymalnie 12 litrów na minutę. Oferuje dwa tryby pracy – do produktów suchych i do produktów mokrych, a także dwie prędkości zasysania – standardową i obniżoną do produktów miękkich i kruchych.
Urządzenie sprzedawane jest w zestawie z 5 workami i rolkami folii, a także z wężykiem do pojemników próżniowych. Produkt pozwala korzystać jedynie z funkcji hermetycznego zamykania lub łączyć ją z odsysaniem powietrza. Jest łatwy w obsłudze, dzięki czytelnemu panelowi sterowania.
Zalety: | Wady: |
---|---|
+ Urządzenie tworzy mocny i szeroki zgrzew. | – Ciężko się domyka. |
+ Ma przystępną cenę. | – Zdarza się, że wyłącza się przed całkowitym odessaniem powietrza. |
+ Jest łatwe w obsłudze. | |
+ Ma niewielki rozmiar i niską wagę. |
4. PROFI COOK PC-VK 1080

PROFI COOK PC-VK 1080 to urządzenie o mocy 120 W. Model współpracuje z workami o szerokości maksymalnie 30 cm. Posiada czułą pompę próżniową oraz elektroniczny monitoring temperatury. Oferuje prędkość zasysania na poziomie maksymalnie 12 litrów na minutę.
Produkt został wyposażony w specjalne miejsce na nawinięcie kabla oraz gumowe, antypoślizgowe nóżki. Posiada także kontrolki pracy i przyciski do wyboru trybu pracy. Umożliwia pakowanie produktów sypkich i płynnych. Pozwala także na regulowanie prędkości odpowietrzania.
Zalety: | Wady: |
---|---|
+ Urządzenie jest ciche i szybkie. | – Ma krótki przewód zasilający. |
+ Nadaje się do produktów suchych i mokrych. | – Wymaga robienia uciążliwych przerw po każdym wykonanym zgrzewie. |
+ Jest proste w obsłudze. | |
+ Charakteryzuje się solidnym wykonaniem i estetycznym wyglądem. |
5. Browin Vacio 320600

Browin Vacio 320600 to produkt o mocy 110 W, wyposażony w dwie diody LED: czerwoną sygnalizującą wykonywanie zgrzewu oraz zieloną informującą o odsysaniu. Urządzenie jest obsługiwane przy pomocy 3 przycisków – do hermetycznego zamykania, do odsysania i zamykania oraz stop (zakończenie wszystkich funkcji). Producent nakazuje wykonywane 15 sekundowych przerw po każdym użyciu pakowarki.
Maksymalna szerokość zgrzewu tego urządzenia to 30 cm. Model wytwarza podciśnienie rzędu 45-50 kPa. Jego obudowa została wykonana z tworzywa sztucznego. Produkt posiada wbudowaną gilotynę do przecinania folii.
Zalety: | Wady: |
---|---|
+ Urządzenie bardzo szybko pracuje. | – Wymaga zachowania ostrożności przy pakowaniu produktów miękkich. |
+ Jest niewielkie i poręczne. | – Ma mało nowoczesny wygląd. |
+ Jest proste w obsłudze. | – Wymaga robienia przerw pomiędzy zgrzewami. |
+ Posiada nienagrzewającą się obudowę. |
6. Caso Germany FastVac 500

CASO FastVAC 500 wykonuje podwójny zgrzew, zapobiegając ewentualnym nieszczelnościom worka. Urządzenie monitoruje temperaturę, czas oraz siłę podciśnienia. Jest przystosowane nawet do pracy w trybie ciągłym. Model wyposażono w nóż do cięcia worków i pojemnik na folię.
Sprzęt posiada cyfrowy wskaźnik postępu, który ułatwia obsługę urządzenia. W swojej pracy wykorzystuje podwójne pompy tłokowe i silnik generujący podciśnienie 0,8 bara.
Produkt umożliwia ręczne sterowanie siłą odsysania powietrza. Model współpracuje z zatyczkami do wina i pojemnikami próżniowymi. Nadaje się do pakowania żywności suchej i mokrej. Urządzenie dysponuje mocą 130 W. Jego wydajność to 20 litrów powietrza na minutę.
Zalety: | Wady: |
---|---|
+ Urządzenie jest solidnie wykonane. | – Ma wysoką cenę. |
+ Pracuje wydajnie. | – Jest sprzedawane bez polskiej instrukcji obsługi. |
+ Jest prosta w obsłudze. | |
+ Tworzy podwójny zgrzew. |
Jaką zgrzewarką próżniową kupić?
Zgrzewarka do pakowania próżniowego powinna zostać dobrana do indywidualnych potrzeb każdej kuchni. Produkt musi być przede wszystkim skuteczny, ale także wygodny w użyciu i estetycznie wykonany. Najważniejsze parametry urządzeń do pakowania próżniowego to:
- moc – odpowiadająca za szybkość pracy zgrzewarki, czyli tempo odpowietrzania oraz tworzenia zgrzewów. Jeśli model ma być używany często oraz przy dużych ilościach jedzenia, najlepiej spisze się zgrzewarka posiadająca 170 W. Do użytku sporadycznego poleca się produkty dysponujące 100 – 120 W mocy.
- długość listwy zgrzewającej – decyduje o wielkości (szerokości) stosowanych później opakowań,
- liczba zgrzewów – niektóre zgrzewarki wykonują więcej niż jeden zgrzew, co okazuje się praktyczne przy pakowaniu produktów wilgotnych, płynnych,
- programy pracy/regulacja szybkości odpowietrzania – dzięki takim funkcjom urządzenie powinno dobrze spisać się zarówno podczas pakowania twardych, jak i miękkich, delikatnych produktów, a także w roli pakowarki do wyrobów sypkich oraz płynnych,
- wbudowany nożyk/gilotyna do obcinania folii – takie rozwiązanie przyspiesza pracę w kuchni,
- rodzaj obudowy – jeśli liczy się dla nas trwałość i wygląd urządzenia, dobrze jest wybierać modele ze stali nierdzewnej, choć ma ona również jedną wadę – będzie nagrzewała się podczas długotrwałej pracy (szybciej niż model obudowany plastikiem).
Prosta w obsłudze pakowarka to urządzenie automatyczne, sterowane przyciskami. Na wszelki wypadek dobrze, jeśli produkt posiada również uniwersalny guzik „stop”, którym zatrzymamy jego pracę na każdym jej etapie. Poza tym, przed zakupem wybranego zestawu warto upewnić się, czy sprzedawane w komplecie folie nadają się do gotowania zamkniętych hermetycznie produktów metodą sous vide – nie wszystkie wytrzymują bowiem wysokie temperatury.
Sklepy internetowe bardzo często sprzedają pakowarki próżniowe w zestawie z dodatkowymi rolkami folii czy woreczkami. Jest to opłacalne rozwiązanie, o ile dodatki te mają odpowiednią grubość – będą wytrzymałe. Istotna jest także możliwość (i cena!) dokupienia tych produktów w trakcie dalszego użytkowania sprzętu, dlatego polecamy upewnić się przed zakupem, czy dany model nie ograniczy nam wyboru.
Ile kosztuje zgrzewarka próżniowa? Z reguły jest to wydatek rzędu kilkuset złotych (300 – 700 zł), choć na rynku dostępne są także modele przekraczające kwotę 1000 zł. Najlepsza cena może jednak iść w parze z dobrą jakością, dlatego zachęcamy do zapoznania się z najbardziej budżetowymi produktami w naszym rankingu.
Zalety pakowania próżniowego
Zgrzewarka próżniowa daje użytkownikowi możliwość pakowania żywności w sposób szczelny (hermetyczne zamknięcie nowym zgrzewem) i pakowania z odpowietrzeniem (próżniowego). W taki sposób możemy przechowywać nie tylko suche wyroby, takie jak makarony czy kasze, ale również świeże wędliny, sery czy nawet warzywa i owoce lub gotowe posiłki.
Pakowanie próżniowe pozwala odciąć produkt spożywczy od dostępu powietrza, co spowalnia proces psucia. Hermetyczne zamknięcie chroni żywność przed bakteriami i pleśnią. Zapobiega obsychaniu produktów, zachowując ich miękkość i pożądaną wilgotność. Co więcej, dzięki zgrzewarce do folii z funkcją odpowietrzania możemy zatrzymać w produktach spożywczych ich wartości odżywcze, a także walory smakowe i apetyczny wygląd, co ważne zwłaszcza w kontekście warzyw i owoców. Zapakowaną w ten sposób żywność ugotujemy również w sosie własnym, czyli tak zwaną metodą sous vide.
Poza tym, zgrzewarkę warto kupić także ze względu na fakt, że jest to ekologiczne rozwiązanie, które pozwala nam marnować mniej żywności, robić rzadsze, lepiej przemyślane zakupy i wyrzucać do kosza dużo mniejszą ilość produktów spożywczych.
Pakowarka próżniowa opinie
Napisz nam w komentarzu, lub daj znać na facebooku co sądzisz o naszym zestawieniu 🙂