Termos na zupę to także termos obiadowy na dania jednogarnkowe, takie jak bigos czy makaron z sosem. Naczynie termiczne tego typu doskonale sprawdza się w przypadku, kiedy dużą część dnia spędzamy poza domem. Termos na zupę można zabrać ze sobą do pracy, na uczelnię, do szkoły. Produkt jest niezastąpiony również na świeżym powietrzu, czyli podczas pikników, biwaków i długich wypraw.
Warto wspomnieć również o tym, że stalowy termos obiadowy to nie tylko pojemnik termiczny na ciepły posiłek, ale również na dania zimne, jak chłodnik czy sałatka. Dobrej jakości termos obiadowy długo trzyma zarówno niską, jak i wysoką temperaturę, nie przecieka i nie nagrzewa się z zewnątrz. Jak wybrać idealny model?
Termos na zupę ranking:
Sprawdź podobne rankingi:
Jak wybrać dobry termos na zupę?
Dobry termos na zupę musi być przede wszystkim szczelny, dlatego wybierając tego typu produkt, postaw na model sprawdzonej i polecanej marki. Drugą ważną kwestią jest pojemność termosów obiadowych. Przyjmuje się, że jedna porcja zupy, czyli jeden pełny talerz, to około 400 ml. Oznacza to, że standardowy termos obiadowy o pojemności 500 ml pomieści właśnie taką porcję dla jednej osoby. Jeśli szukasz modelu dla dwóch osób lub mieszczącego dwie porcje, postaw na termos o pojemności 1 litra.
Pamiętaj przy tym, że pojemność termosu wpływa nie tylko na to, jaką ilość jedzenia w nim zmieścisz. Duży termos obiadowy:
- pomieści większą ilość jedzenia,
- będzie dłużej trzymał ciepło, o ile wypełnisz go w całości,
- będzie cięższy,
- zajmie więcej miejsca w torbie/plecaku.
Weź to pod uwagę zwłaszcza przy wyborze termosu obiadowego dla dziecka. Poza tym oceń również:
- łatwość czyszczenia – wpływa na nią możliwość rozkładania termosu na części oraz możliwość mycia w zmywarce,
- poręczność produktu – kompaktowe wymiary i antypoślizgowa powłoka są mile widziane,
- zawór bezpieczeństwa – pozwala odprowadzić parę i wyrównać ciśnienie, zapobiegając poparzeniom,
- zintegrowane akcesoria – najpotrzebniejsze to miska i łyżka.
Ciepły posiłek przez wiele godzin – jak używać termosu na zupę?
Z reguły, termos obiadowy zapewnia ciepły posiłek na około 6-8 godzin, a zimny nawet do 12 godzin. Co ma wpływ na taki wynik utrzymywania temperatury? Istotna jest tu między innymi wielkość wybranego modelu termosu, a także jego szczelność i ogólna jakość wykonania, w tym grubość ścianek. Nie bez znaczenia jest też to, jak termos jest użytkowany.
Termos obiadowy zapewni ciepły posiłek na dłużej, jeśli zostanie wypełniony w większej części. Wielu producentów zaleca również, aby przed umieszczeniem w termosie posiłku odpowiednio rozgrzać naczynie lub je schłodzić. Jeśli termos chcesz wypełnić ciepłą zupą, wcześniej napełnij go wrzątkiem i pozwól ściankom dobrze się rozgrzać. Jeżeli zaś chcesz umieścić w termosie na przykład chłodnik, wlej do środka zimną wodę, wrzuć kostki lodu lub umieść cały termos w zamrażalniku/lodówce. Takie postępowanie pozwoli upewnić się, że w maksymalnym stopniu wykorzystujesz potencjał swojego termosu.
FAQ – najczęściej zadawane pytania
Zupa w termosie powinna utrzymywać świeżość dłużej niż zupa przechowywana w temperaturze pokojowej. Wynika to ze zdolności utrzymywania temperatury (wysokiej lub niskiej) w naczyniu, a także z jego szczelności. Czas przechowywania nie powinien przekraczać jednak 24 godzin.
W termosie możesz przechowywać zupę zimną i gorącą. Jeśli chcesz przetransportować ją i odgrzać na miejscu, możesz wlać do termosu zimną zupę i przechowywać ją w lodówce. Jeżeli jednak nie będziesz w stanie odgrzać zupy, przelej termos gorącą wodą i umieść w nim mocno podgrzany obiad.
Istnieje wiele zup, które nadają się do termosu. Najlepiej sprawdzają się zaś zupy gęste, z dodatkiem kaszy, makaronu czy ryżu. Takie potrawy dłużej utrzymują ciepło i są bardziej sycące. Przykładowe propozycje to zupa pomidorowa, żurek, zupa jarzynowa, krem z dyni.
Do termosu obiadowego można wlać nie tylko zupy, ale też dania jednogarnkowe, typu leczo, gulasz czy makaron z sosem.
Do przechowywania w termosie nie nadają się napoje gazowane, produkty zawierające mleko, jogurt i inne łatwo psujące się składniki, a także dania bardzo gorące i potrawy o dużej kwasowości.
Za najwyższą jakość doceniane są termosy takich marek jak Esbit, Stanley, Fjord Nansen, Rockland czy Contigo.
Wybierając termos na zupę, zwróć uwagę na jego pojemność, materiał wykonania i szczelność. Sprawdź, jak długo naczynie jest w stanie utrzymywać temperaturę posiłku. Wybieraj produkty z szerokim otworem, ponieważ ułatwia on nalewanie zup i czyszczenie termosu.
Termos na zupę: opinie
Napisz nam w komentarzu lub daj znać na facebooku, co sądzisz o naszym zestawieniu 🙂
Artykuł zawiera linki afiliacyjne kierujące do oferty sklepów internetowych. Nie wpływają one na wybór produktów i ich pozycję w rankingu.


















