Strona głównaDom i ogródPatelnia grillowa: jaką wybrać i jak jej używać? Kupujemy patelnię

Patelnia grillowa: jaką wybrać i jak jej używać? Kupujemy patelnię

Najlepsze patelnie grillowe – z jakiego materiału są zrobione?

Patelnia grillowa za sprawą specjalnych rowków od wewnętrznej strony dna pozwala przyrządzać potrawy z minimalną ilością tłuszczu lub całkowicie bez niego. Usmażone na niej dania smakują, jak z grilla, o ile prawidłowo jej używamy.

Dobra patelnia grillowa musi zostać wykonana z odpowiedniego materiału. Wyróżniamy:

  • modele żeliwne – garnki i patelnie z żeliwa są najbardziej trwałe i solidne, choć również bardzo drogie, nie przypalają, dobrze kumulują ciepło i równomiernie je oddają, nie wolno myć ich w zmywarce i trzeba regularnie je impregnować,
  • modele stalowe – są odporne na rdzewienie i uszkodzenia mechaniczne oraz wysokie temperatury, równomiernie grillują, wolno się nagrzewają i wolno oddają ciepło, nadają się do piekarnika i do mycia w zmywarce,
  • modele aluminiowe – najtańsze, ale też najmniej trwałe, mogą się odkształcać, ich właściwości zależą w dużej mierze od rodzaju powłoki nieprzywierającej: mineralna, ceramiczna, tytanowa, teflonowa. Najlepsza i najdroższa jest powierzchnia tytanowa, najrzadziej poleca się wariant teflonowy (po zarysowaniu jest rakotwórczy), a najbardziej optymalny pod względem stosunku jakości do ceny wydaje się wariant ceramiczny.

Zanim wybierzesz konkretny model, sprawdź na jakich kuchniach można go używać. Najczęściej poszukiwana jest patelnia grillowa na indukcję – rozpoznasz ją po oznaczeniu z charakterystyczną spiralą.

Sprawdź również nasz ranking zestawów garnków!

Patelnia grillowa ranking

Wybór patelni grillowych jest całkiem spory, dlatego dobrze zastanów się, jakiej patelni potrzebujesz w Twojej kuchni. Oto kilka propozycji patelni do grillowania wykonanych z różnych materiałów:

1. Gerlach Natur

Gerlach Natur



Model Natur posiada drewniany uchwyt i minimalistyczny design. Jest pokryta powłoką ceramiczną Ilag Xera Dur 2 Ceramic Non Stick, złożoną z dwóch warstw: Xerogelu z efektem metalicznym i wzmocnionego ceramiką Xerogelu, zapobiegającego pękaniu.

Produkt ma kwadratowy kształt i spory rozmiar (28cm). Jego karbowana powierzchnia grillowa dobrze odprowadza tłuszcz. Dodatkowo, ułatwia także czyszczenie po smażeniu. Patelnia posiada dno z dyskiem ferromagnetycznym, który równomiernie dystrybuuje ciepło. Nadaje się do wszystkich rodzajów kuchenek.

Zalety: Wady:
+ Równo się nagrzewa. – Ma długą rączkę, która utrudnia przechowywanie.
+ Nie przywiera.  
+ Jest solidnie wykonana.  
+ Świetnie się prezentuje.  

2. Ambition Loft Qualum Basic Stone Edition 28cm

Ambition Loft Qualum Basic Stone Edition 28cm



Model z kolekcji Loft został wykonany z odkuwanego aluminium, dzięki czemu szybko i równomiernie się nagrzewa. Posiada żebrowane dno, zmniejszające ilość tłuszczu potrzebnego do smażenia. Jego atutem jest także rączka z powłoką Soft Touch. Wnętrze produktu pokrywa nieprzywierająca powłoka Qualum Basic Stone Edition, przypominająca kamień.

Model sprawdza się na każdej kuchni, również indukcyjnej. Nadaje się do mycia w zmywarkach. Ma 28 cm szerokości i 4,5 cm wysokości.

Zalety: Wady:
+ Ma przystępną cenę. – Według niektórych opinii jest nieco ciężka.
+ Nie przypala potraw.  
+ Jest łatwa do utrzymania w czystości.  
+ Jest solidnie wykonana.  

3. Kinghoff (Kh1511)

Kinghoff (Kh1511)



KINGHOFF KH-1511 to model z granitową powłoką non-stick, wzbogaconą miałem granitowym (nadaje twardość). Patelnia nie przypala i dobrze rozprowadza ciepło. Jest wykonana z odlewanego aluminium z potrójną powłoką marmurową. Posiada odłączaną rączkę i pokrywę szklaną w zestawie. Nadaje się do mycia w zmywarce.

Produkt można stosować na wszystkich kuchniach. Jest odporny na zarysowania i nie sprzyja przywieraniu. Ma 28cm szerokości.

Zalety: Wady:
+ Jest wytrzymała. – Według niektórych opinii ma nierówne dno.
+ Nie przypala i nie przywiera.  
+ Posiada odpinaną rączkę.  
+ Może być myta w zmywarce i używana w piekarniku.  

4. Ambition Silverstone 26X26 (20134)

Ambition Silverstone 26X26 (20134)



Silverstone to model aluminiowy o wyglądzie inspirowanym naturalnym kamieniem, a fakturą przypominający granit. Posiada rączkę pokrytą materiałem Soft Touch. Szybko i równomiernie się nagrzewa. Dzięki powłoce Qualum Basic Stone Edition nie przywiera i jest odporny na ścieranie.

Produkt nadaje się do stosowania na indukcji. Nie można jednak myć go w zmywarce. Jego średnica to 26 cm.

Zalety: Wady:
+ Ma przystępną cenę. – Ma niewielką powierzchnię grillową.
+ Nie przywiera.  
+ Jest solidnie wykonana.  
+ Ładnie się prezentuje.  

5. Skeppshult 28 cm Walnut (02806)

Skeppshult 28 cm Walnut (02806)



Skeppshult WALNUT to patelnia grillowa żeliwna, z delikatnie wklęsłym dnem, zapobiegającym deformacjom. Model posiada drewniany uchwyt z orzecha włoskiego. Jego średnica wynosi 24,8 cm, a wysokość ok. 3,4 cm. Waga patelni to aż 3,25 kg. Produktu nie można myć w zmywarce ani używać w piekarniku.

Patelnia żeliwna od Skeppshult jest impregnowana olejem rzepakowym. Nie wymaga mycia detergentami, a jedynie regularnego czyszczenia zwykłą wodą i konserwacji olejem spożywczym. Produkt jest stosunkowo ciężki, co wynika z jego grubości (5 mm). Nadaje się do wszystkich rodzajów kuchni. Producent udziela na niego 25 letniej gwarancji.

Zalety: Wady:
+ Jest profesjonalnie wykonana. – Ma wysoką cenę.
+ Jest wykonana z naturalnych materiałów. – Jest ciężka.
+ Nie odkształca się.  
+ Jest łatwa w czyszczeniu.  

Jak smażyć na patelni grillowej?

Na grillowej patelni można smażyć z dodatkiem tłuszczu lub całkowicie bez niego. To dobre rozwiązanie dla osób na diecie. Jak sprawić, aby takie jedzenie nie było wysuszone, lecz soczyste i aromatyczne?

Po pierwsze, przed położeniem na patelnię kawałka mięsa czy warzyw, musimy odpowiednio ją rozgrzać. Nie oznacza to, że konieczne będzie korzystanie z maksymalnej mocy palnika. Należy dopilnować jednak, aby patelnia rozgrzała się w całości i miała naprawdę wysoką temperaturę.

Kolejna kwestia to dostosowanie grubości kawałków do temperatury. Jeśli danie przysmaży się zbyt szybko, może okazać się surowe w środku. Wtedy najlepiej dopiec je w piekarniku.

Należy pamiętać, że podczas smażenia na patelni do grillowania wszystkie potrawy przewracamy tylko raz. Pozwala to zamknąć w środku dania wszystkie soki i cały smak. Warto także przewracać kawałki mięs czy warzywa z obrotem co 90 stopni.

Na koniec podpowiadamy: dania z grillowej patelni będą najsmaczniejsze, jeśli odpowiednio wcześnie umieścimy je w marynacie. Mięsa wchłaniają zioła i przyprawy z marynat szybciej niż warzywa, dlatego najlepiej pozostawiać je z zalewie (w lodówce) na całą noc przeddzień gotowania.

Patelnie grillowe opinie

Napisz nam w komentarzu lub daj znać na facebooku, co sądzisz o naszym zestawieniu 🙂

POWIĄZANE ARTYKUŁY

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

Najnowsze wpisy

Warto sprawdzić