Strona głównaDom i ogródPatelnia grillowa: jaką wybrać i jak jej używać? Kupujemy patelnię

Patelnia grillowa: jaką wybrać i jak jej używać? Kupujemy patelnię

Najlepsze patelnie grillowe – z jakiego materiału są zrobione?

Patelnia grillowa za sprawą specjalnych rowków od wewnętrznej strony dna pozwala przyrządzać potrawy z minimalną ilością tłuszczu lub całkowicie bez niego. Usmażone na niej dania smakują, jak z grilla, o ile prawidłowo jej używamy.

Dobra patelnia grillowa musi zostać wykonana z odpowiedniego materiału. Wyróżniamy:

  • modele żeliwne – garnki i patelnie z żeliwa są najbardziej trwałe i solidne, choć również bardzo drogie, nie przypalają, dobrze kumulują ciepło i równomiernie je oddają, nie wolno myć ich w zmywarce i trzeba regularnie je impregnować,
  • modele stalowe – są odporne na rdzewienie i uszkodzenia mechaniczne oraz wysokie temperatury, równomiernie grillują, wolno się nagrzewają i wolno oddają ciepło, nadają się do piekarnika i do mycia w zmywarce,
  • modele aluminiowe – najtańsze, ale też najmniej trwałe, mogą się odkształcać, ich właściwości zależą w dużej mierze od rodzaju powłoki nieprzywierającej: mineralna, ceramiczna, tytanowa, teflonowa. Najlepsza i najdroższa jest powierzchnia tytanowa, najrzadziej poleca się wariant teflonowy (po zarysowaniu jest rakotwórczy), a najbardziej optymalny pod względem stosunku jakości do ceny wydaje się wariant ceramiczny.

Zanim wybierzesz konkretny model, sprawdź na jakich kuchniach można go używać. Najczęściej poszukiwana jest patelnia grillowa na indukcję – rozpoznasz ją po oznaczeniu z charakterystyczną spiralą.

Patelnia grillowa ranking

Wybór patelni grillowych jest całkiem spory, dlatego dobrze zastanów się, jakiej patelni potrzebujesz w Twojej kuchni. Oto kilka propozycji patelni do grillowania wykonanych z różnych materiałów:

1. Gerlach Natur

Gerlach Natur



Model Natur posiada drewniany uchwyt i minimalistyczny design. Jest pokryta powłoką ceramiczną Ilag Xera Dur 2 Ceramic Non Stick, złożoną z dwóch warstw: Xerogelu z efektem metalicznym i wzmocnionego ceramiką Xerogelu, zapobiegającego pękaniu.

Produkt ma kwadratowy kształt i spory rozmiar (28cm). Jego karbowana powierzchnia grillowa dobrze odprowadza tłuszcz. Dodatkowo, ułatwia także czyszczenie po smażeniu. Patelnia posiada dno z dyskiem ferromagnetycznym, który równomiernie dystrybuuje ciepło. Nadaje się do wszystkich rodzajów kuchenek.

Zalety: Wady:
+ Równo się nagrzewa. – Ma długą rączkę, która utrudnia przechowywanie.
+ Nie przywiera.  
+ Jest solidnie wykonana.  
+ Świetnie się prezentuje.  

2. Ambition Loft Qualum Basic Stone Edition 28cm

Ambition Loft Qualum Basic Stone Edition 28cm



Model z kolekcji Loft został wykonany z odkuwanego aluminium, dzięki czemu szybko i równomiernie się nagrzewa. Posiada żebrowane dno, zmniejszające ilość tłuszczu potrzebnego do smażenia. Jego atutem jest także rączka z powłoką Soft Touch. Wnętrze produktu pokrywa nieprzywierająca powłoka Qualum Basic Stone Edition, przypominająca kamień.

Model sprawdza się na każdej kuchni, również indukcyjnej. Nadaje się do mycia w zmywarkach. Ma 28 cm szerokości i 4,5 cm wysokości.

Zalety: Wady:
+ Ma przystępną cenę. – Według niektórych opinii jest nieco ciężka.
+ Nie przypala potraw.  
+ Jest łatwa do utrzymania w czystości.  
+ Jest solidnie wykonana.  

3. Kinghoff (Kh1511)

Kinghoff (Kh1511)



KINGHOFF KH-1511 to model z granitową powłoką non-stick, wzbogaconą miałem granitowym (nadaje twardość). Patelnia nie przypala i dobrze rozprowadza ciepło. Jest wykonana z odlewanego aluminium z potrójną powłoką marmurową. Posiada odłączaną rączkę i pokrywę szklaną w zestawie. Nadaje się do mycia w zmywarce.

Produkt można stosować na wszystkich kuchniach. Jest odporny na zarysowania i nie sprzyja przywieraniu. Ma 28cm szerokości.

Zalety: Wady:
+ Jest wytrzymała. – Według niektórych opinii ma nierówne dno.
+ Nie przypala i nie przywiera.  
+ Posiada odpinaną rączkę.  
+ Może być myta w zmywarce i używana w piekarniku.  

4. Ambition Silverstone 26X26 (20134)

Ambition Silverstone 26X26 (20134)



Silverstone to model aluminiowy o wyglądzie inspirowanym naturalnym kamieniem, a fakturą przypominający granit. Posiada rączkę pokrytą materiałem Soft Touch. Szybko i równomiernie się nagrzewa. Dzięki powłoce Qualum Basic Stone Edition nie przywiera i jest odporny na ścieranie.

Produkt nadaje się do stosowania na indukcji. Nie można jednak myć go w zmywarce. Jego średnica to 26 cm.

Zalety: Wady:
+ Ma przystępną cenę. – Ma niewielką powierzchnię grillową.
+ Nie przywiera.  
+ Jest solidnie wykonana.  
+ Ładnie się prezentuje.  

5. Skeppshult 28 cm Walnut (02806)

Skeppshult 28 cm Walnut (02806)



Skeppshult WALNUT to patelnia grillowa żeliwna, z delikatnie wklęsłym dnem, zapobiegającym deformacjom. Model posiada drewniany uchwyt z orzecha włoskiego. Jego średnica wynosi 24,8 cm, a wysokość ok. 3,4 cm. Waga patelni to aż 3,25 kg. Produktu nie można myć w zmywarce ani używać w piekarniku.

Patelnia żeliwna od Skeppshult jest impregnowana olejem rzepakowym. Nie wymaga mycia detergentami, a jedynie regularnego czyszczenia zwykłą wodą i konserwacji olejem spożywczym. Produkt jest stosunkowo ciężki, co wynika z jego grubości (5 mm). Nadaje się do wszystkich rodzajów kuchni. Producent udziela na niego 25 letniej gwarancji.

Zalety: Wady:
+ Jest profesjonalnie wykonana. – Ma wysoką cenę.
+ Jest wykonana z naturalnych materiałów. – Jest ciężka.
+ Nie odkształca się.  
+ Jest łatwa w czyszczeniu.  

Jak smażyć na patelni grillowej?

Na grillowej patelni można smażyć z dodatkiem tłuszczu lub całkowicie bez niego. To dobre rozwiązanie dla osób na diecie. Jak sprawić, aby takie jedzenie nie było wysuszone, lecz soczyste i aromatyczne?

Po pierwsze, przed położeniem na patelnię kawałka mięsa czy warzyw, musimy odpowiednio ją rozgrzać. Nie oznacza to, że konieczne będzie korzystanie z maksymalnej mocy palnika. Należy dopilnować jednak, aby patelnia rozgrzała się w całości i miała naprawdę wysoką temperaturę.

Kolejna kwestia to dostosowanie grubości kawałków do temperatury. Jeśli danie przysmaży się zbyt szybko, może okazać się surowe w środku. Wtedy najlepiej dopiec je w piekarniku.

Należy pamiętać, że podczas smażenia na patelni do grillowania wszystkie potrawy przewracamy tylko raz. Pozwala to zamknąć w środku dania wszystkie soki i cały smak. Warto także przewracać kawałki mięs czy warzywa z obrotem co 90 stopni.

Na koniec podpowiadamy: dania z grillowej patelni będą najsmaczniejsze, jeśli odpowiednio wcześnie umieścimy je w marynacie. Mięsa wchłaniają zioła i przyprawy z marynat szybciej niż warzywa, dlatego najlepiej pozostawiać je z zalewie (w lodówce) na całą noc przeddzień gotowania.

Patelnie grillowe opinie

Napisz nam w komentarzu lub daj znać na facebooku, co sądzisz o naszym zestawieniu 🙂

Zapisz się na nasz newsletter

Bądż na bieżąco ze wszystkimi nowymi wpisami. Wybieraj zawsze najlepsze produkty!

ZOSTAW KOMENTARZ

Proszę wpisać swój komentarz!
Wpisz swoje imię

Zapisz się na nasz newsletter

Bądż na bieżąco ze wszystkimi nowymi wpisami. Wybieraj zawsze najlepsze produkty!