Strona głównaMałe AGDKuchnia i akcesoriaKtóra patelnia grillowa jest najlepsza? Ranking 2023

Która patelnia grillowa jest najlepsza? Ranking 2023 [TOP6]

Patelnia grillowa za sprawą specjalnych rowków od wewnętrznej strony dna pozwala przyrządzać potrawy z minimalną ilością tłuszczu lub całkowicie bez niego. Usmażone na niej dania smakują jak z grilla, o ile prawidłowo jej używamy. Jak wybrać dobrą patelnię grillową?

Zanim wybierzesz konkretny model, sprawdź na jakich kuchniach można go używać. Najczęściej poszukiwana jest patelnia grillowa na indukcję – rozpoznasz ją po oznaczeniu z charakterystyczną spiralą.

Patelnia grillowa ranking:

Sprawdź podobne rankingi:

Rodzaje patelni grillowych

Dobra patelnia grillowa musi zostać wykonana z odpowiedniego materiału. Wyróżniamy:

  • modele żeliwne – garnki i patelnie z żeliwa są najbardziej trwałe i solidne, choć również bardzo drogie, nie przypalają, dobrze kumulują ciepło i równomiernie je oddają, nie wolno myć ich w zmywarce i trzeba regularnie je impregnować;
  • modele stalowe – są odporne na rdzewienie i uszkodzenia mechaniczne oraz wysokie temperatury, równomiernie grillują, wolno się nagrzewają i wolno oddają ciepło, nadają się do piekarnika i do mycia w zmywarce;
  • modele aluminiowe – najtańsze, ale też najmniej trwałe, mogą się odkształcać, ich właściwości zależą w dużej mierze od rodzaju powłoki nieprzywierającej, która może być mineralna, ceramiczna, tytanowa lub teflonowa. Najlepsza i najdroższa jest powierzchnia tytanowa. Najrzadziej poleca się wariant teflonowy (po zarysowaniu jest rakotwórczy), a najbardziej optymalny pod względem stosunku jakości do ceny wydaje się wariant ceramiczny.

Jak smażyć na patelni grillowej?

Na grillowej patelni można smażyć z dodatkiem tłuszczu lub całkowicie bez niego. To dobre rozwiązanie dla osób na diecie. Jak sprawić, aby takie jedzenie nie było wysuszone, lecz soczyste i aromatyczne?

Po pierwsze, przed położeniem na patelnię kawałka mięsa czy warzyw, musimy odpowiednio ją rozgrzać. Nie oznacza to, że konieczne będzie korzystanie z maksymalnej mocy palnika. Należy dopilnować jednak, aby patelnia rozgrzała się w całości i miała naprawdę wysoką temperaturę.

Kolejna kwestia to dostosowanie grubości kawałków do temperatury. Jeśli danie przysmaży się zbyt szybko, może okazać się surowe w środku. Wtedy najlepiej dopiec je w piekarniku.

Należy pamiętać, że podczas smażenia na patelni do grillowania wszystkie potrawy przewracamy tylko raz. Pozwala to zamknąć w środku dania wszystkie soki i cały smak. Warto także przewracać kawałki mięs czy warzywa z obrotem co 90 stopni.

Na koniec podpowiadamy: dania z grillowej patelni będą najsmaczniejsze, jeśli odpowiednio wcześnie umieścimy je w marynacie. Mięsa najlepiej pozostawiać w zalewie (w lodówce) na całą noc przeddzień gotowania.

Patelnie grillowe: opinie

Napisz nam w komentarzu lub daj znać na facebooku, co sądzisz o naszym zestawieniu 🙂

Artykuł zawiera linki afiliacyjne kierujące do oferty sklepów internetowych. Nie wpływają one na wybór produktów i ich pozycję w rankingu.

5 1 oceń
Oceń Artykuł
Angelika Woszczyńska - Redaktor Naczelna
Angelika Woszczyńska - Redaktor Naczelna
Lubię dobrze przemyślane zakupy, dlatego zawsze starannie porównuję produkty dostępne na rynku, oceniając przede wszystkim ich relację jakości do ceny. Jeśli Ty również cenisz sobie świadomość dobrze wydanych pieniędzy, każdy swój zakup poprzedź zapoznaniem się z naszymi rankingami. Wszystkie zestawienia przygotowujemy w oparciu o parametry techniczne i realne opinie użytkowników.
Powiadomienia
Powiadom o
guest
0 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
NAJNOWSZE WPISY
WARTO SPRAWDZIĆ
baner rtv
POWIĄZANE ARTYKUŁY