Najlepsze patelnie grillowe – z jakiego materiału są zrobione?
Patelnia grillowa za sprawą specjalnych rowków od wewnętrznej strony dna pozwala przyrządzać potrawy z minimalną ilością tłuszczu lub całkowicie bez niego. Usmażone na niej dania smakują, jak z grilla, o ile prawidłowo jej używamy.
Dobra patelnia grillowa musi zostać wykonana z odpowiedniego materiału. Wyróżniamy:
- modele żeliwne – garnki i patelnie z żeliwa są najbardziej trwałe i solidne, choć również bardzo drogie, nie przypalają, dobrze kumulują ciepło i równomiernie je oddają, nie wolno myć ich w zmywarce i trzeba regularnie je impregnować,
- modele stalowe – są odporne na rdzewienie i uszkodzenia mechaniczne oraz wysokie temperatury, równomiernie grillują, wolno się nagrzewają i wolno oddają ciepło, nadają się do piekarnika i do mycia w zmywarce,
- modele aluminiowe – najtańsze, ale też najmniej trwałe, mogą się odkształcać, ich właściwości zależą w dużej mierze od rodzaju powłoki nieprzywierającej: mineralna, ceramiczna, tytanowa, teflonowa. Najlepsza i najdroższa jest powierzchnia tytanowa, najrzadziej poleca się wariant teflonowy (po zarysowaniu jest rakotwórczy), a najbardziej optymalny pod względem stosunku jakości do ceny wydaje się wariant ceramiczny.
Zanim wybierzesz konkretny model, sprawdź na jakich kuchniach można go używać. Najczęściej poszukiwana jest patelnia grillowa na indukcję – rozpoznasz ją po oznaczeniu z charakterystyczną spiralą.
Sprawdź również nasz ranking zestawów garnków!
Patelnia grillowa ranking
Wybór patelni grillowych jest całkiem spory, dlatego dobrze zastanów się, jakiej patelni potrzebujesz w Twojej kuchni. Oto kilka propozycji patelni do grillowania wykonanych z różnych materiałów:
1. Gerlach Natur
Model Natur posiada drewniany uchwyt i minimalistyczny design. Jest pokryta powłoką ceramiczną Ilag Xera Dur 2 Ceramic Non Stick, złożoną z dwóch warstw: Xerogelu z efektem metalicznym i wzmocnionego ceramiką Xerogelu, zapobiegającego pękaniu.
Produkt ma kwadratowy kształt i spory rozmiar (28cm). Jego karbowana powierzchnia grillowa dobrze odprowadza tłuszcz. Dodatkowo, ułatwia także czyszczenie po smażeniu. Patelnia posiada dno z dyskiem ferromagnetycznym, który równomiernie dystrybuuje ciepło. Nadaje się do wszystkich rodzajów kuchenek.
Zalety: | Wady: |
---|---|
+ Równo się nagrzewa. | – Ma długą rączkę, która utrudnia przechowywanie. |
+ Nie przywiera. | |
+ Jest solidnie wykonana. | |
+ Świetnie się prezentuje. |
2. Ambition Loft Qualum Basic Stone Edition 28cm
Model z kolekcji Loft został wykonany z odkuwanego aluminium, dzięki czemu szybko i równomiernie się nagrzewa. Posiada żebrowane dno, zmniejszające ilość tłuszczu potrzebnego do smażenia. Jego atutem jest także rączka z powłoką Soft Touch. Wnętrze produktu pokrywa nieprzywierająca powłoka Qualum Basic Stone Edition, przypominająca kamień.
Model sprawdza się na każdej kuchni, również indukcyjnej. Nadaje się do mycia w zmywarkach. Ma 28 cm szerokości i 4,5 cm wysokości.
Zalety: | Wady: |
---|---|
+ Ma przystępną cenę. | – Według niektórych opinii jest nieco ciężka. |
+ Nie przypala potraw. | |
+ Jest łatwa do utrzymania w czystości. | |
+ Jest solidnie wykonana. |
3. Kinghoff (Kh1511)
KINGHOFF KH-1511 to model z granitową powłoką non-stick, wzbogaconą miałem granitowym (nadaje twardość). Patelnia nie przypala i dobrze rozprowadza ciepło. Jest wykonana z odlewanego aluminium z potrójną powłoką marmurową. Posiada odłączaną rączkę i pokrywę szklaną w zestawie. Nadaje się do mycia w zmywarce.
Produkt można stosować na wszystkich kuchniach. Jest odporny na zarysowania i nie sprzyja przywieraniu. Ma 28cm szerokości.
Zalety: | Wady: |
---|---|
+ Jest wytrzymała. | – Według niektórych opinii ma nierówne dno. |
+ Nie przypala i nie przywiera. | |
+ Posiada odpinaną rączkę. | |
+ Może być myta w zmywarce i używana w piekarniku. |
4. Ambition Silverstone 26X26 (20134)
Silverstone to model aluminiowy o wyglądzie inspirowanym naturalnym kamieniem, a fakturą przypominający granit. Posiada rączkę pokrytą materiałem Soft Touch. Szybko i równomiernie się nagrzewa. Dzięki powłoce Qualum Basic Stone Edition nie przywiera i jest odporny na ścieranie.
Produkt nadaje się do stosowania na indukcji. Nie można jednak myć go w zmywarce. Jego średnica to 26 cm.
Zalety: | Wady: |
---|---|
+ Ma przystępną cenę. | – Ma niewielką powierzchnię grillową. |
+ Nie przywiera. | |
+ Jest solidnie wykonana. | |
+ Ładnie się prezentuje. |
5. Skeppshult 28 cm Walnut (02806)
Skeppshult WALNUT to patelnia grillowa żeliwna, z delikatnie wklęsłym dnem, zapobiegającym deformacjom. Model posiada drewniany uchwyt z orzecha włoskiego. Jego średnica wynosi 24,8 cm, a wysokość ok. 3,4 cm. Waga patelni to aż 3,25 kg. Produktu nie można myć w zmywarce ani używać w piekarniku.
Patelnia żeliwna od Skeppshult jest impregnowana olejem rzepakowym. Nie wymaga mycia detergentami, a jedynie regularnego czyszczenia zwykłą wodą i konserwacji olejem spożywczym. Produkt jest stosunkowo ciężki, co wynika z jego grubości (5 mm). Nadaje się do wszystkich rodzajów kuchni. Producent udziela na niego 25 letniej gwarancji.
Zalety: | Wady: |
---|---|
+ Jest profesjonalnie wykonana. | – Ma wysoką cenę. |
+ Jest wykonana z naturalnych materiałów. | – Jest ciężka. |
+ Nie odkształca się. | |
+ Jest łatwa w czyszczeniu. |
Jak smażyć na patelni grillowej?
Na grillowej patelni można smażyć z dodatkiem tłuszczu lub całkowicie bez niego. To dobre rozwiązanie dla osób na diecie. Jak sprawić, aby takie jedzenie nie było wysuszone, lecz soczyste i aromatyczne?
Po pierwsze, przed położeniem na patelnię kawałka mięsa czy warzyw, musimy odpowiednio ją rozgrzać. Nie oznacza to, że konieczne będzie korzystanie z maksymalnej mocy palnika. Należy dopilnować jednak, aby patelnia rozgrzała się w całości i miała naprawdę wysoką temperaturę.
Kolejna kwestia to dostosowanie grubości kawałków do temperatury. Jeśli danie przysmaży się zbyt szybko, może okazać się surowe w środku. Wtedy najlepiej dopiec je w piekarniku.
Należy pamiętać, że podczas smażenia na patelni do grillowania wszystkie potrawy przewracamy tylko raz. Pozwala to zamknąć w środku dania wszystkie soki i cały smak. Warto także przewracać kawałki mięs czy warzywa z obrotem co 90 stopni.
Na koniec podpowiadamy: dania z grillowej patelni będą najsmaczniejsze, jeśli odpowiednio wcześnie umieścimy je w marynacie. Mięsa wchłaniają zioła i przyprawy z marynat szybciej niż warzywa, dlatego najlepiej pozostawiać je z zalewie (w lodówce) na całą noc przeddzień gotowania.
Patelnie grillowe opinie
Napisz nam w komentarzu lub daj znać na facebooku, co sądzisz o naszym zestawieniu 🙂