Krajalnica do chleba, wędlin czy warzyw to praktyczna alternatywa dla zwykłego noża. Urządzenie umożliwia krojenie na idealnie równe, cienkie plastry lub grubsze kromki – w zależności od wybranych przez użytkownika ustawień.
Na rynku dostępne są dwa rodzaje krajalnic: krajalnice wolnostojące i krajalnice do zabudowy. Modele wolnostojące zbudowane są z obrotowego noża, korpusu i podajnika. Występują zarówno w wariancie uniwersalnym, jak i dedykowanym cięciu konkretnych produktów. Będzie to na przykład krajalnica do wędlin lub krajalnica do sera. Modele do zabudowy przeznaczone są do ukrycia wewnątrz szafki lub szuflady. Od tych wolnostojących różnią się głównie ceną, mniejszą różnorodnością oraz większą liczbą zabezpieczeń.
Krajalnica do chleba ranking:
Krajalnica do chleba – jak wybrać?
Dobra krajalnica do chleba, wędlin czy sera to urządzenie, które musi być przede wszystkim bezpieczne w użyciu, solidne oraz wyposażone w odpowiednio ostrą tarczę tnącą. W przypadku tego typu produktów liczy się głównie jakość materiałów wykorzystanych do produkcji. Jeśli mają one odpowiednią twardość, krajalnica powinna posłużyć właścicielowi latami. Na co zwracamy zatem uwagę wybierając model idealny?
- obrotowy nóż – nóż to główny element krajalnicy, odpowiedzialny za cięcie produktów spożywczych. Powinien być twardy i ostry, najlepiej wykonany ze stali nierdzewnej, tytanu czy stali chromowo-węglowej. Istotny jest także rodzaj noża, który może być gładki lub ząbkowany. Ten pierwszy będzie idealny do wędlin, serów i warzyw, a ten drugi do pieczywa. Krajalnice posiadają najczęściej noże ząbkowane, ponieważ to one okazują się najbardziej uniwersalne. Niekiedy producenci dołączają do swoich urządzeń tarcze gładkie do stosowania na zmianę.
- podajnik – podajnik to tacka, na której umieszcza się krojony produkt spożywczy. Najczęściej produkuje się ją z metalu lub plastiku. Podajnik stalowy charakteryzuje się solidnością i trwałością, jednak wpływa na zwiększenie wagi oraz ceny urządzenia. Krajalnica z podajnikiem z tworzywa będzie lżejsza i tańsza. Wymaga jednak ostrożnej obsługi, gdyż jest bardziej narażona na uszkodzenie.
- korpus – podobnie jak podajnik, korpus krajalnicy może być wykonany ze metalu lub plastiku. Plastikowy może sprawiać wrażenie niestabilnego i mało odpornego na pęknięcia. Będzie odpowiedni do cięcia stosunkowo miękkich produktów. Z kolei korpus z metalu zapewni swojemu użytkownikowi stabilną pracę oraz długoletnie użytkowanie bez ryzyka uszkodzenia.
- sposób obsługi – krajalnica może pracować w sposób ciągły, po uruchomieniu odpowiednim przyciskiem lub działać tylko wtedy, kiedy użytkownik przytrzymuje dany przycisk. Pierwsza metoda obsługi jest wygodna ze względu na fakt, iż nie zajmuje obu rąk podczas pracy. Druga charakteryzuje się większym bezpieczeństwem w trakcie użytkowania.
Co jeszcze ma znaczenie przy zakupie krajalnicy?
Przy wyborze krajalnicy warto sprawdzić także następujące parametry produktu:
- regulacja grubości – krajalnice wyposażane są w pokrętło do regulacji grubości krojenia. Warto wybierać te o największym przedziale regulacji, ponieważ dają one największe możliwości. Z ich pomocą możemy pociąć ser czy wędliny na bardzo delikatne plasterki, a chleb na grubsze kromki. Najpopularniejsze zakresy regulacji wynoszą 0 – 15 mm, choć dostępne są także modele urządzeń pracujące w przedziale 0 – 22 mm.
- moc – w przypadku krajalnic moc nie odgrywa zbyt istotnej roli. W większości przypadków wynosi ona 100 – 200 W. Optymalna wysokość tego parametru to 100 – 150 W. Takie urządzenia pozwalają na długotrwałą pracę przy najmniejszym zużyciu energii.
- zabezpieczenia – bezpieczna krajalnica powinna posiadać osłonę palców oraz wbudowane zabezpieczenie przed przypadkowym uruchomieniem. Może mieć ono postać dodatkowego przycisku odblokowującego lub występować pod postacią włącznika, wymagającego stałego przytrzymywania.
Idealna krajalnica do wędlin czy chleba to także urządzenie o estetycznym designie. Najbardziej uniwersalne są modele w pełni stalowe, prezentujące się nowocześnie i elegancko.
Krajalnica do chleba – jakie akcesoria są przydatne?
Bezpieczna i sprawnie tnąca krajalnica to produkt, który spełni oczekiwania większości użytkowników. Aby urządzenie było również komfortowe w obsłudze, warto sprawdzić, czy posiada dodatkowe akcesoria w zestawie. Najpopularniejsze to: tacka, dociskacz i ostrzałka.
Tacka to element, który podstawia się w miejscu, gdzie spadają odcięte kawałki produktów. Dzięki niej praca z krajalnicą jest bardziej higieniczna.
Dociskacz służy z kolei bezpieczniejszemu i bardziej precyzyjnemu krojeniu. Chroni palce przed skaleczeniem i umożliwia cięcie idealnie równych plastrów lub kromek.
Ostrzałka do noża to niestandardowy dodatek, jednak zdarza się, że producenci dołączają go do swoich krajalnic. Jego zadaniem jest umożliwienie użytkownikowi samodzielnego wypolerowania stępionych długą pracą ostrzy.
Ile kosztuje krajalnica?
Najtańszy model krajalnicy kupimy już za około 80 zł. Za polecane urządzenia musimy zapłacić jednak około 200 – 600 zł. Najdroższe, profesjonalne produkty mogą kosztować nawet kilka tysięcy, jednak po tego typu krajalnice sięgają przede wszystkim firmy, takie jak piekarnie czy lokale gastronomiczne.
Czy warto mieć w swoim domu krajalnicę? Tak, jeśli zależy nam na oszczędnościach pieniężnych oraz dłuższej świeżości. Produkty spożywcze kupowane w kawałku bardzo często są bowiem dużo tańsze niż te już zapakowane, pokrojone w plasterki. Dłużej zachowują również swoją świeżość. Krajalnica pozwala nam też zachować pełną kontrolę nad grubością kromek chleba czy plastrów sera oraz wędlin, co może okazać się istotnym atutem dla niektórych osób.
Krajalnica do chleba: opinie
Napisz nam w komentarzu lub daj znać na facebooku, co sądzisz o naszym zestawieniu 🙂
Artykuł zawiera linki afiliacyjne kierujące do oferty sklepów internetowych. Nie wpływają one na wybór produktów i ich pozycję w rankingu.