Strona główna AGD Krajalnica do chleba - jaką kupić?

Krajalnica do chleba – jaką kupić?

Krajalnica do chleba – co warto wiedzieć?

Krajalnica do chleba, wędlin czy warzyw to praktyczna alternatywa dla zwykłego noża. Urządzenie umożliwia krojenie na idealnie równe, cienkie plastry lub grubsze kromki – w zależności od wybranych przez użytkownika ustawień. Na rynku dostępne są dwa rodzaje krajalnic: krajalnice wolnostojące i krajalnice do zabudowy. Modele wolnostojące zbudowane są z obrotowego noża, korpusu i podajnika. Występują zarówno w wariancie uniwersalnym, jak i dedykowanym cięciu konkretnych produktów. Będzie to na przykład krajalnica do wędlin lub krajalnica do sera. Modele do zabudowy przeznaczone są zazwyczaj do ukrycia wewnątrz szafki lub szuflady. Od tych wolnostojących różnią się głównie ceną, mniejszą różnorodnością oraz większą liczbą zabezpieczeń.

Krajalnica do chleba ranking:

Ranking krajalnic do chleba to zestawienie dobrej jakości, popularnych produktów, cieszących się dobrymi ocenami konsumentów. W rankingu przedstawiliśmy ich najważniejsze cechy oraz wady i zalety, które powinny ułatwić wszystkim wybór modelu idealnego.

Krajalnica do chleba Graef SKS S10002

Graef SKS S10002


Sprawdź produkt w sklepie:

Krajalnica do chleba Graef SKS S10002 to urządzenie o mocy szczytowej 170 W oraz mocy stałej 45 W. Produkt jest wykonany z metalu, a jego ostrza to wysokiej jakości stal nierdzewna. Krajalnica posiada zdejmowaną osłonę na ostrze wykonaną z tworzywa sztucznego, a także aluminiowe prowadnice wózka. Wyróżnia się kompaktową konstrukcją i nowoczesnym designem.

Urządzenie wyposażono w energooszczędny silnik elektryczny z serii Eco Power Motion. Dzięki tarczy z ząbkowaną krawędzią krajalnica doskonale radzi sobie z cięciem pieczywa, serów czy wędlin. Produkt posiada zabezpieczenie przed przypadkowym uruchomieniem przez dziecko. Umożliwia regulację grubości krojenia w przedziale 0 – 20 mm. Jest sprzedawany w zestawie z uchwytem do przytrzymywania żywności.

Zalety:Wady:
+ Urządzenie jest bardzo solidnie wykonane. – Nie posiada włącznika typu „trzymaj-puść”, przez co wymaga uważnej obsługi.
+ Posiada ostrą, doskonale wypolerowaną tarczę.
+ Jest wygodne w utrzymaniu w czystości.

Krajalnica do chleba Gorenje R607A

Gorenje R607A


Sprawdź produkt w sklepie:

Krajalnica Gorenje R607A to urządzenie o mocy 110 W, projektowane i produkowane w Słowenii z bezpiecznych w kontakcie z żywnością materiałów. Sprzęt został wyposażony w wysokiej jakości ostrze Solingen, wykonane ze stali nierdzewnej. Produkt daje możliwość regulowania grubości cięcia – od delikatnych plasterków do grubszych kromek.

Krajalnica posiada system bezpieczeństwa zaprojektowany z myślą o zminimalizowaniu ryzyka przypadkowego uruchomienia przez dzieci. Aby włączyć urządzenie należy wcisnąć specjalny przycisk zabezpieczający, a następnie kroić produkty przytrzymując przycisk włączenia.

Zalety:Wady:
+ Urządzenie jest wykonane solidnie i estetycznie. – Nie posiada tacki na pokrojone produkty.
+ Pracuje szybko i cicho.
+ Jest wygodne w utrzymaniu w czystości.

Krajalnica do chleba Gorenje R401

Krajalnica do chleba Gorenje R401


Sprawdź produkt w sklepie:

Krajalnica do chleba Gorenje R401 to urządzenie o mocy 200 W, wyposażone w wysokiej jakości ostrze Solingen, wykonane ze stali nierdzewnej. Produkt został zaprojektowany i wytworzony w Słowenii z materiałów wolnych od BPA. Jego najważniejszym atutem jest bezpieczeństwo użytkowania. Krajalnica nie uruchomi się, jeśli nie wciśniemy uprzednio przycisku bezpieczeństwa, a w trakcie pracy wymaga przytrzymywania przycisku włączenia.

Urządzenie posiada regulację grubości krojenia w zakresie 0 – 15 mm. Ustawianie parametrów pracy odbywa się przy pomocy pokrętła. Krajalnica jest łatwa do złożenia, dzięki czemu zajmuje niewiele miejsca i nie sprawia problemów z przechowywaniem.

Zalety:Wady:
+ Urządzenie ma dobry stosunek jakości do ceny. – Negatywne opinie dotyczą przede wszystkim stosunkowo cienkiej, plastikowej obudowy krajalnicy.
+ Jest łatwe w czyszczeniu i w obsłudze.
+ Zajmuje niewiele miejsca.

Krajalnica do chleba Eldom KR400 SNIP

Krajalnica do chleba Eldom KR400 SNIP


Sprawdź produkt w sklepie:

Krajalnica Eldom KR400 SNIP to urządzenie o mocy 150 W, wyposażone w dwa wyjmowane ostrza ze stali szlachetnej. Jedno ostrze faliste przeznaczone jest do krojenia pieczywa, drugie bez ząbków do cięcia wędlin oraz sera. Cały produkt charakteryzuje solidna, metalowa konstrukcja, łatwa w utrzymaniu w czystości.

Oba noże krajalnicy można wyjmować, aby ułatwić sobie czyszczenie produktu. Dzięki nachylonemu podajnikowi użytkownik może obserwować pracę urządzenia i lepiej kontrolować jej przebieg. Wózek krajalnicy pokryty jest powierzchnią INOX i posiada osłonę zabezpieczającą palce. Produkt umożliwia regulowanie grubości krojenia w zakresie 0 – 15 mm. Jego antypoślizgowe nóżki gwarantują stabilność podczas cięcia każdego rodzaju żywności.

Zalety:Wady:
+ Urządzenie ma bardzo przystępną cenę. – Negatywne opinie dotyczą braku płynności ruchu prowadnicy.
+ Jest wykonane solidnie i nowocześnie.
+ Jest łatwe w czyszczeniu i w obsłudze.

Krajalnica do chleba Graef SKS 11002

Krajalnica do chleba Graef SKS 11002


Sprawdź produkt w sklepie:

Krajalnica Graef SKS 11002 to urządzenie o mocy szczytowej 170 W oraz mocy stałej 45 W. Produkt posiada solidną metalową obudowę i polerowane elektrolitycznie ostrze ze stali nierdzewnej. Dzięki antypoślizgowym nóżkom krajalnica nie przesuwa się po blacie i pozwala na bardzo komfortową pracę.

Urządzenie umożliwia regulację grubości krojenia w zakresie 0 – 20 mm. Posiada uchwyt do przytrzymywania żywności oraz zabezpieczenie przed przypadkowym włączeniem i wyłącznik przeciążeniowy. Produkt został wyposażony w cichy i energooszczędny silnik, a także zdejmowaną osłonę noża wykonaną z tworzywa sztucznego. Korpus krajalnicy oraz prowadnice wózka stworzono z aluminium.

Zalety:Wady:
+ Urządzenie jest bardzo solidnie wykonane. – Pracuje bez konieczności przytrzymywania przycisku, co zwiększa ryzyko skaleczenia.
+ Charakteryzuje się łatwością obsługi i czyszczenia. – Negatywne opinie dotyczą umiejscowienia przycisku włącz/wyłącz.
+ Pracuje cicho i sprawnie.

Krajalnica do chleba – jak wybrać?

Krajalnica do chleba, krajalnica do wędlin czy krajalnica do sera to urządzenie, które musi być przede wszystkim bezpieczne w użyciu, solidne oraz wyposażone w odpowiednio ostrą tarczę tnącą. W przypadku tego typu produktów liczy się głównie jakość materiałów wykorzystanych do produkcji. Jeśli mają one odpowiednią twardość, krajalnica powinna posłużyć właścicielowi latami. Na co zwracamy zatem uwagę wybierając model idealny?

  • obrotowy nóż – nóż to główny element krajalnicy, odpowiedzialny za cięcie produktów spożywczych. Powinien być twardy i ostry, najlepiej wykonany ze stali nierdzewnej, tytanu czy stali chromowo-węglowej. Istotny jest także rodzaj noża, który może być gładki lub falowany. Ten pierwszy będzie idealny do wędlin, serów i warzyw, a ten drugi do pieczywa. Krajalnice są najczęściej wyposażone w noże ząbkowane, ponieważ to one są najbardziej uniwersalne. Niekiedy producenci dołączają do swoich urządzeń tarcze gładkie, do stosowania na zmianę.
  • podajnik – podajnik to tacka, na której umieszcza się krojony produkt spożywczy. Najczęściej jest wykonana z metalu lub plastiku. Podajnik stalowy charakteryzuje się solidnością i trwałością, jednak wpływa na zwiększenie wagi oraz ceny urządzenia. Krajalnica z podajnikiem z tworzywa będzie lżejsza i tańsza, wymaga jednak ostrożnej obsługi, gdyż jest bardziej narażona na uszkodzenie.
  • korpus – podobnie jak podajnik, korpus krajalnicy może być wykonany ze stali lub plastiku. Plastikowy może sprawiać wrażenie niestabilnego i mało odpornego na pęknięcia. Będzie odpowiedni do cięcia stosunkowo miękkich produktów. Z kolei korpus ze stali zapewni swojemu użytkownikowi stabilną pracę oraz długoletnie użytkowanie bez ryzyka uszkodzenia.
  • sposób obsługi – krajalnica może pracować w sposób ciągły, po uruchomieniu odpowiednim przyciskiem lub działać tylko wtedy, kiedy użytkownik przytrzymuje dany przycisk. Pierwsza metoda obsługi jest wygodna ze względu na fakt, iż nie zajmuje obu rąk podczas pracy. Druga charakteryzuje się większym bezpieczeństwem w trakcie użytkowania.
  • regulacja grubości – krajalnice wyposażane są w pokrętło do regulacji grubości krojenia. Warto wybierać te o największym przedziale regulacji, ponieważ dają one największe możliwości. Z ich pomocą możemy pociąć ser czy wędliny na bardzo delikatne plasterki, a chleb na solidniejsze kromki. Najpopularniejsze zakresy regulacji wynoszą 0 – 15 mm, choć dostępne są także modele urządzeń pracujące w przedziale 0 – 22 mm.
  • moc – w przypadku krajalnic moc nie odgrywa zbyt istotnej roli. W większości przypadków wynosi ona 100 – 200 W. Optymalna wysokość tego parametru to 100 – 150 W. Takie urządzenia pozwalają na długotrwałą pracę przy najmniejszym zużyciu energii.
  • zabezpieczenia – bezpieczna krajalnica powinna posiadać osłonę palców oraz wbudowane zabezpieczenie przed przypadkowym uruchomieniem. Może mieć ono postać dodatkowego przycisku odblokowującego lub występować pod postacią włącznika, wymagającego stałego przytrzymywania.

Idealna krajalnica do wędlin czy chleba to także urządzenie o estetycznym designie. Najbardziej uniwersalne są modele w pełni stalowe, prezentujące się nowocześnie i elegancko. Jeśli jednak posiadamy w swojej kuchni inne urządzenia AGD z białymi czy czarnymi obudowami, korzystniejszym wyborem może okazać się krajalnica z plastikowym korpusem dopasowanym kolorystycznie.

Krajalnica do chleba – jakie akcesoria są przydatne?

Bezpieczna i sprawnie tnąca krajalnica to produkt, który spełni oczekiwania większości użytkowników. Aby urządzenie było również komfortowe w obsłudze, warto sprawdzić, czy jest sprzedawane w zestawie z dodatkowymi akcesoriami, takimi jak tacka, dociskacz czy ostrzałka.

Tacka to element, który podstawia się w miejscu, gdzie spadają odcięte kawałki produktów. Dzięki niej praca z krajalnicą jest bardziej higieniczna.

Dociskacz służy z kolei bezpieczniejszemu i bardziej precyzyjnemu krojeniu. Chroni palce przed skaleczeniem i umożliwia cięcie idealnie równych plastrów lub kromek.

Ostrzarka do noża to niestandardowy dodatek, jednak zdarza się, że producenci dołączają go do swoich modelów krajalnic. Jego zadaniem jest umożliwienie użytkownikowi samodzielnego wypolerowania stępionych długą pracą ostrzy.

Podsumowanie

Najtańszy model krajalnicy kupimy już za około 80 zł. Za polecane urządzenia musimy zapłacić jednak około 200 – 600 zł. Najdroższe, profesjonalne produkty mogą kosztować nawet kilka tysięcy, jednak po tego typu krajalnice sięgają przede wszystkim firmy, takie jak piekarnie czy lokale gastronomiczne.

Czy warto mieć w swoim domu krajalnicę? Tak, jeśli zależy nam na oszczędnościach pieniężnych. Produkty spożywcze kupowane w kawałku bardzo często są bowiem dużo tańsze niż te dostępne w gotowych plasterkach. Krajalnica pozwala nam również zachować pełną kontrolę nad grubością kromek chleba czy plastrów sera oraz wędlin.

Krajalnica do chleba opinie

Napisz nam w komentarzu lub daj znać na facebooku co sądzisz o naszym zestawieniu 🙂

Zapisz się na nasz newsletter

Bądż na bieżąco ze wszystkimi nowymi wpisami. Wybieraj zawsze najlepsze produkty!

ZOSTAW KOMENTARZ

Please enter your comment!
Wpisz swoje imię

Najnowsze wpisy

Zapisz się na nasz newsletter

Bądż na bieżąco ze wszystkimi nowymi wpisami. Wybieraj zawsze najlepsze produkty!

Warto przeczytać