Dzbanek z zaparzaczem to praktyczny produkt, jeśli pijesz herbatę lub napary ziołowe często i w dużych ilościach. Z takiego naczynia skorzystasz także zapraszając gości na filiżankę aromatycznego napoju. Wraz z kawiarką, dzbanek z sitkiem na susz stanowi niezbędne wyposażenie każdego domu, w którym regularnie spożywa się kawę i herbatę. Jeśli zaś szukasz produktu uniwersalnego do parzenia i kawy, i herbaty – postaw na zaparzacz typu french press.
Ranking dzbanków z zaparzaczem:
Sprawdź podobne rankingi:
- ranking kawiarek
- ranking kubków termicznych
- ranking termosów
- ranking zaparzaczy do herbaty i ziół
- ranking zaparzaczy do kawy
Czym jest dzbanek z zaparzaczem?
Dzbanek z zaparzaczem to większe naczynie, najczęściej o kolistym kształcie, wyposażone w specjalne sito, które oddziela parzony susz od gotowego naparu. Takie produkty posiadają zwykle również pokrywkę, która pomaga utrzymywać temperaturę płynu i zatrzymuje aromat herbaty.
Imbryczki tego typu produkowane są najczęściej ze szkła lub ceramiki. Natomiast ich zaparzacze mogą być odpowiednio szklane, ceramiczne lub stalowe – ze stali nierdzewnej.
W czym parzyć herbatę liściastą? Dlaczego warto korzystać z dzbanka?
Dzbanek z dodatkowym zaparzaczem to „urządzenie”, które pozwala przygotować herbatę lepszej jakości niż ta zaparzona bezpośrednio w kubku czy filiżance. Dlaczego? Otóż większe naczynie to więcej miejsca dla rozwijających się liści i kwiatów. Kiedy te mogą w pełni otworzyć się w gorącym płynie, uzyskany z ich pomocą napar jest intensywniejszy w smaku i może pochwalić się głębszym aromatem.
Pojemność naczynia ma też znaczenie w kontekście utrzymywania temperatury napoju. Czajniczek do herbaty jest większy, dlatego na dłużej zachowuje ciepło, a to przekłada się na większą przyjemność z picia tego typu napoju. Możesz przygotować w nim nawet do 2 litrów herbaty na raz. Napar, który nie traci temperatury, ma lepszy smak i aromat. Poza tym dzięki temu, że wolniej stygnie, da się też stale dozować małe porcje płynu do filiżanki, ciesząc się jego doskonałymi walorami przez wiele godzin.
Warto pamiętać, że w takim naczyniu można przyrządzać także inne napoje, na przykład wodę z lodem, miętą i owocami. Wszystkie dodatki wystarczy umieścić w zaparzaczu, dzięki czemu łatwiej będzie nalewać do szklanek klarowny płyn o wzbogaconym smaku i aromacie.
Czy w zaparzaczu do kawy można parzyć herbatę?
Jak wspominaliśmy, najlepsze zaparzacze i kawiarki powinni mieć w swojej kuchni wszyscy smakosze kawy i herbaty. Czy jednak musimy posiadać osobne naczynie do parzenia tych dwóch rodzajów naparu? Niekoniecznie, jednak nie wszystkie zaparzacze do herbaty nadają się do parzenia kawy. W drugą stronę sprawa wygląda nieco prościej.
Kluczowe znaczenie ma tutaj wielkość otworów w zaparzaczu. Jeśli są to duże oczka lub nacięcia, fusy z kawy będą wydostawały się na zewnątrz. Zatem nie każdy zaparzacz do herbaty i ziół sprawdzi się do parzenia espresso. Jedyny uniwersalny model to french press, czyli zaparzacz tłokowy. Warto pamiętać jednak, że parząc w nim naprzemiennie kawę i herbatę, narażamy się na przenikanie niekoniecznie pasujących do siebie smaków i zapachów. Nawet bardzo staranne mycie takiego naczynia może nie wyeliminować tego problemu w stu procentach. Większą popularnością cieszy się więc rozwiązanie w postaci dwóch odrębnych naczyń, których użytkowanie jest zwyczajnie wygodniejsze.
Jaki wybrać dzbanek do herbaty z zaparzaczem?
Dzbanek do parzenia herbaty i ziół składa się z kilku elementów:
- naczynia z dziubkiem, ewentualnie ze zintegrowanym uchwytem,
- z zaparzacza, najczęściej wyjmowanego, co ułatwia opróżnianie i mycie produktu,
- pokrywki – nakładanej, z klapką.
Wybierając te elementy, musimy dowiedzieć się, z czego zostały wykonane. Ścianki naczynia to najczęściej szkło lub ceramika (porcelana), w których można bezpiecznie zaparzać susz (odporne na wrzątek). Oba materiały są łatwe w czyszczeniu, nie przenoszą zapachów ani smaków i wymagają delikatnego traktowania. Szkło jest zwykle nieco lżejsze i tańsze, a ceramika cięższa i kosztowniejsza, choć nie zawsze będzie to regułą.
Zaparzacz może być wykonany ze szkła, ceramiki lub stali. W przypadku pierwszych dwóch materiałów jego właściwości będą podobne – to przede wszystkim łatwość utrzymania w czystości oraz neutralność w kontakcie z naparem. Stalowe sitka mogą niekiedy wpływać poniekąd na smak i zapach napoju, choć dotyczy to raczej niskiej jakości produktów. Ich atut stanowi natomiast mniejszy rozmiar oczek. Zaparzacz w formie metalowej siateczki z pewnością nie przepuści do herbaty nawet najdrobniejszych fusów.
Pokrywka i uchwyt dzbanka mogą zostać wykonane z tworzywa sztucznego, stali, ceramiki lub szkła. Pokrywa musi być dobrze dopasowana, aby zapewniała szczelność. Z kolei rączka powinna zapewniać dobry chwyt, izolację termiczną i stabilność podczas nalewania napoju do filiżanek.
Przy zakupie dzbanka zwróć uwagę także na jego pojemność wyrażoną w filiżankach, litrach lub mililitrach. Jeśli zaś zależy Ci na designie, sprawdź jakie kształty mogą przybierać imbryki, przeglądając nasze zestawienie.
Jak usunąć osad z herbaty z zaparzacza?
O ile czyszczenie szklanego czy porcelanowego zaparzacza wymaga od nas zazwyczaj jedynie systematyczności, tak domycie zaparzacza stalowego może okazać się dużym wyzwaniem, nawet jeśli myjemy go stosunkowo często. Szkło i ceramika zwykle nie odbarwiają się i nie wchłaniają zabrudzeń, dlatego da się łatwo doczyścić nawet te bardziej zaniedbane produkty wykonane z tych materiałów. Stal nierdzewna w kontakcie z herbatą może gromadzić natomiast ciemnobrązowy osad, którego nie udaje się wyczyścić zwykłą gąbką z płynem do mycia naczyń. Jak się go pozbyć?
Raz w tygodniu warto namoczyć zaparzacz w gorącej wodzie z sodą oczyszczoną, w proporcji około 3 łyżek proszku na 1 litr płynu. Wodę można umieścić w naczyniu żaroodpornym lub garnku i w nim namaczać zaparzacz przez około godzinę. Po tym czasie osad wystarczy usunąć szczoteczką i dobrze wypłukać ten element dzbanka przez użyciem.
Dzbanek z zaparzaczem: opinie
Napisz nam w komentarzu lub daj znać na facebooku, co sądzisz o naszym zestawieniu 🙂
Artykuł zawiera linki afiliacyjne kierujące do oferty sklepów internetowych. Nie wpływają one na wybór produktów i ich pozycję w rankingu.