Jak działa kawiarka do kawy?
Kawiarka do parzenia kawy przygotowuje espresso w podobny sposób co ekspres ciśnieniowy. Z tego też względu porównywalny ma być także smak stworzonego w niej napoju. Kawiarka, nazywana też makinetką, to produkt zbudowany z trzech kluczowych elementów:
- dolnego zbiornika na wodę,
- sitka, w którym umieszcza się kawę,
- górnego zbiornika, czyli komory na napar.
Sposób działania każdego modelu kawiarki jest taki sam. Proces parzenia rozpoczyna się od zagotowania wody w dolnej komorze. Kiedy ciśnienie rośnie, wrzątek przepływa przez sitko z kawą i ląduje w górnej komorze. Przygotowanie dobrej kawy z kafetierki zajmuje kilka minut, a ostateczny smak zależy oczywiście od jakości ziaren samej kawy. Napar powinien być jednak mocny, wyrazisty i w pełni wolny od fusów.
Kawiarka ranking:
W sklepach dostępne są kawiarki elektryczne i tradycyjne, do ustawiania na palniku kuchenki (istnieją również kawiarki na indukcję). Różni je nie tylko sposób użycia, ale także materiał wykonania, pojemność oraz design. Jak wybrać kawiarkę? Podpowiadamy!
1. Bialetti Moka Express
Kawiarka Bialetti Moka Express dostępna jest w wielu wariantach pojemności do wyboru – tu prezentujemy model 300 ml, czyli na 6 filiżanek. Wyrób reprezentuje klasyczne włoskie czajniczki do kawy, używane na kuchence gazowej, ceramicznej czy indukcyjnej. Jest wykonany z aluminium, dlatego bardzo szybko się nagrzewa i wykazuje odporność na rdzewienie.
Produkt posiada wytrzymałą uszczelkę, która gwarantuje uzyskanie wysokiego ciśnienia parzenia, a dla bezpieczeństwa specjalny wentyl, który odprowadza nadmiar pary. Ponieważ model ma plastikowy uchwyt, należy korzystać z niego tak, aby nie nagrzewał się od ciepła palnika. Co ważne, aby korzystać z produktu na indukcji, trzeba dokupić specjalną nakładkę. Kawiarka nie nadaje się do mycia w zmywarce.
Zalety: | Wady: |
---|---|
+ Ma przystępną cenę. | – Posiada średniej jakości plastikowe elementy. |
+ Jest solidnie wykonana. | |
+ Pięknie się prezentuje. | |
+ Jest łatwa w czyszczeniu. |
2. ARIETE Mokina 1368
Ariete Mokina 1368 to kafetierka – dostępna w dwóch atrakcyjnych kolorach do wyboru – która pozwala cieszyć się smakiem kawy niemalże identycznym jak ten z ekspresu ciśnieniowego. Model składa się z trzech aluminiowych części, z których najważniejszy jest dolny segment – zbiorniczek na wodę. Poza tym, produkt zbudowany jest też z lejka z sitkiem oraz ze zbiorniczka górnego, w którym zbiera się gotowy napar.
Mokina przygotowuje kawę pod ciśnieniem 5 barów. Wykorzystuje w swojej pracy 2 sitka, dzięki którym napar nie zawiera ani grama fusów. Produkt jest zasilany elektrycznie. Dysponuje też systemem podtrzymywania temperatury. Pojemność modelu to 250 ml.
Zalety: | Wady: |
---|---|
+ Ma atrakcyjną cenę. | – Nie wyłącza się automatycznie po zaparzeniu kawy. |
+ Jest prosta w obsłudze. | |
+ Ładnie się prezentuje. | |
+ Szybko przygotowuje kawę. |
3. BIALETTI New Venus
Bialetti New Venus jest odświeżoną wersją znanego modelu Bialetti Venus. Tym razem producent zadbał, aby ścianki dolnego zbiornika produktu były grubsze. Zmianie uległ też cały kształt kafetierki. Model wykonano ze stali nierdzewnej, która nagrzewa się nieco wolniej niż aluminium, za to ma wyższą trwałość i odporność na uszkodzenia.
New Venus pozostaje wierna włoskiej tradycji. Jest piękną ozdobą kuchni i łatwym w obsłudze urządzeniem. Ma klasyczną budowę, a jej pojemność to 4 filiżanki, czyli 170 ml naparu. Produkt nie nadaje się do mycia w zmywarce, ale można stosować go na każdym typie kuchenki, również na indukcji.
Zalety: | Wady: |
---|---|
+ Jest niedroga. | – Może nie wykorzystywać w pełni wody ze zbiorniczka. |
+ Działa na indukcji (bez podkładek). | |
+ Jest solidnie i estetycznie wykonana. | |
+ Łatwo utrzymać ją w czystości. | |
+ Szybko zaparza kawę. |
4. DOMOTTI 32704 Vella
Domotti 32704 Vella to przykład taniej, dużej i solidnej kaferierki ze stali nierdzewnej. Produkt pozwala na przygotowanie 450 ml naparu, czyli 9 filiżanek espresso. Posiada uchwyt z tworzywa i prosty design. Nadaje się do stosowania na każdym typie kuchni, w tym również na indukcji.
Model wyposażono w zaworek bezpieczeństwa, regulujący ciśnienie wewnątrz produktu. Jego średnica to 10 cm, dzięki czemu dobrze sprawdza się na polach grzejnych każdej kuchenki.
Zalety: | Wady: |
---|---|
+ Jest solidnie wykonana. | – Według niektórych opinii jej dno może się odkształcać, a wtedy nie nadaje się już na płytę indukcyjną. |
+ Ma niską cenę. | |
+ Nadaje się na indukcję. | |
+ Ma dużą pojemność. |
5. ARIETE Breakfast Station 1344
ARIETE Breakfast Station 1344 to urządzenie dwa w jednym, dzięki któremu można przygotowywać jednocześnie kawę i dowolny napój gorący. Produkt jest zasilany elektrycznie. Składa się z kawiarki i dzbanka do gotowania wody, na przykład na herbatę. Co ważne, dzbanek można wykorzystać także do podgrzewania i spieniania mleka do mlecznej kawy.
Stacja oferuje 5 programów automatycznych do przygotowywania następujących napojów: mokka, gorąca lub zimna piana mleczna, gorąca lub wrząca woda. Model dysponuje mocą 50W i pojemnością 250 ml. Całość została wykonana z aluminium i elementów tworzywa sztucznego.
Zalety: | Wady: |
---|---|
+ Oferuje wiele funkcji. | – Jest trudna w czyszczeniu. |
+ Jest solidnie wykonana. | – Ma nieco wysoką cenę. |
+ Ładnie się prezentuje. | |
+ Szybko przygotowuje zarówno napar, jak i pianę z mleka. |
6. Edenberg EB-9305
Kawiarka Edenberg o pojemności 450 ml pozwala na przygotowanie 9 filiżanek aromatycznego naparu. Jest wykonana z grubej stali, która dosyć sprawnie się nagrzewa. Posiada też bakelitowy uchwyt i praktyczną klapkę (wieko).
Model nadaje się do stosowania na wszystkich rodzajach kuchenek. Posiada zawór bezpieczeństwa. Jego atutem jest też minimalistyczny, nowoczesny design, który pasuje do każdej kuchni.
Zalety: | Wady: |
---|---|
+ Jest tania. | – Ze względu na niższą popularność, dostępność części zamiennych (uszczelki) może być ograniczona. |
+ Ładnie się prezentuje. | |
+ Nadaje się na indukcję. | |
+ Ma dużą pojemność. |
Czym cechują się najlepsze kawiarki?
Odpowiednio dobrana kawiarka to sekret pysznej kawy bez użycia ekspresu. Warto zacząć więc od tego, że do wyboru mamy kafetierki elektryczne i tradycyjne, w których wodę podgrzewa się na kuchence, a nie za pomocą wbudowanej grzałki. Druga bardzo ważna kwestia to materiał wykonania poszczególnych części kawiarki. Wyróżniamy:
- tradycyjne kawiarki aluminiowe – bardzo szybko się nagrzewają, są lekkie i tanie, ale nie wolno myć ich detergentami, ważne: aluminium nie nadaje się do samodzielnego stosowania na kuchenkach indukcyjnych!
- kawiarki stalowe – nieco wolniej się nagrzewają, są cięższe i droższe, ale też łatwiejsze w konserwacji,
- ceramiczne – nagrzewają się najwolniej, ale prezentują się elegancko i są odporne na uszkodzenia mechaniczne.
Trzecia i ostatnia ważna kwestia to pojemność kafetierki, która może wynosić 150 ml, 300 ml, ale też 450 ml. Często pojemność czajniczków do parzenia kawy określa się ilością kawy, jaką można w nich przygotować, co znaczy, że pojemność kawiarki to określona ilość filiżanek espresso – zwykle od 2 do 10. Warto zauważyć przy tym, że prawdziwa włoska kawiarka parzy bardzo mocny napar, dlatego można bez problemu rozcieńczyć go przegotowaną wodą lub serwować z mlekiem.
Smak włoskiej kawy w kawiarce – czy warto?
Wiele osób zastanawia się, czy warto wybrać kawiarkę zamiast ekspresu do kawy. Tymczasem specjaliści są zgodni – kawiarka ciśnieniowa oferuje rezultaty bardzo zbliżone do tych, jakie można otrzymać za pomocą ekspresu. Jest jednak nieco kłopotliwa w obsłudze. Parzenie kawy w kawiarce zajmuje kilka minut i wymaga naszej uwagi – nie wystarczy uruchomić przycisku i podstawić kubka pod wylot.
Czym charakteryzuje się napar z klasycznej kawiarki? Jest on aromatyczny, w pełni wolny od fusów, bardzo mocny i wyrazisty. Oczywiście, nie bez znaczenia jest też prawidłowy sposób korzystania z takiego urządzenia. Kluczowe jest tutaj przede wszystkim właściwe parzenie, a jest to proces który powinien przebiegać następująco:
- Dolną część kawiarki napełniamy jak najcieplejszą wodą – kawa powinna mieć krótki kontakt z wysoką temperaturą. Wody nalewamy poniżej zaworu bezpieczeństwa.
- Suche i czyste sitko napełniamy drobno zmieloną kawą, nieco poniżej krawędzi. Ubijamy.
- Zakręcamy sitko i ustawiamy kawiarkę na płycie gazowej czy indukcyjnej.
- Zostawiamy kawiarkę „na gazie” z otwartą klapką (pozwala to obserwować cały proces parzenia). Kiedy w górnej części zacznie pojawiać się napar, zmniejszamy „ogień”.
- Jeśli dojdzie do wrzenia, kawiarkę należy szybko zdjąć i umieścić pod strumieniem zimnej wody.
Jak widać, wybór kawiarki to tylko część drogi do gotowej, aromatycznej kawy. Jeśli jednak taki proces parzenia sprawia nam przyjemność, wybór włoskiej kawiarki do kawy z pewnością okaże się dobrą decyzją. Zwłaszcza, że kawiarki włoskie są znacznie tańsze niż ekspresy ciśnieniowe i większości z nich można używać na wszystkich kuchenkach: i gazowych i elektrycznych. Nie potrzebujesz więc niczego więcej niż ziaren ulubionej kawy, które zmielisz tuż przed parzeniem.
Kawiarka opinie
Napisz nam w komentarzu lub daj znać na facebooku co sądzisz o naszym zestawieniu 🙂