Strona głównaMałe AGDEkspresy do kawyWybieramy najlepszą kawiarkę do kawy - ranking 2024

Wybieramy najlepszą kawiarkę do kawy – ranking 2024 [TOP6]

Jak działa kawiarka do kawy?

Kawiarka do parzenia kawy przygotowuje espresso w podobny sposób co ekspres ciśnieniowy. Z tego też względu porównywalny ma być także smak stworzonego w niej napoju. Kawiarka, nazywana też makinetką, to produkt zbudowany z trzech kluczowych elementów:

  • dolnego zbiornika na wodę,
  • sitka, w którym umieszcza się kawę,
  • górnego zbiornika, czyli komory na napar.

Sposób działania każdego modelu kawiarki jest taki sam. Proces parzenia rozpoczyna się od zagotowania wody w dolnej komorze. Kiedy ciśnienie rośnie, wrzątek przepływa przez sitko z kawą i ląduje w górnej komorze. Przygotowanie dobrej kawy z kafetierki zajmuje kilka minut, a ostateczny smak zależy oczywiście od jakości ziaren samej kawy. Napar powinien być jednak mocny, wyrazisty i w pełni wolny od fusów.

Kawiarka ranking:

W sklepach dostępne są kawiarki elektryczne i tradycyjne, do ustawiania na palniku kuchenki (istnieją również kawiarki na indukcję). Różni je nie tylko sposób użycia, ale także materiał wykonania, pojemność oraz design. Jak wybrać kawiarkę? Podpowiadamy!

Sprawdź także:

1. DOMOTTI 32704 Vella

DOMOTTI 32704 Vella



Domotti 32704 Vella to przykład taniej, dużej i solidnej kaferierki ze stali nierdzewnej. Produkt pozwala na przygotowanie 450 ml naparu, czyli 9 filiżanek espresso. Posiada uchwyt z tworzywa i prosty design. Nadaje się do stosowania na każdym typie kuchni, w tym również na indukcji.

Model wyposażono w zaworek bezpieczeństwa, regulujący ciśnienie wewnątrz produktu. Jego średnica to 10 cm, dzięki czemu dobrze sprawdza się na polach grzejnych każdej kuchenki.

Zalety: Wady:
+ Jest solidnie wykonana. – Według niektórych opinii jej dno może się odkształcać, a wtedy nie nadaje się już na płytę indukcyjną.
+ Ma niską cenę.  
+ Nadaje się na indukcję.  
+ Ma dużą pojemność.  

2. Bialetti Moka Express

Bialetti Moka Express



Kawiarka Bialetti Moka Express dostępna jest w wielu wariantach pojemności do wyboru – tu prezentujemy model 300 ml, czyli na 6 filiżanek. Wyrób reprezentuje klasyczne włoskie czajniczki do kawy, używane na kuchence gazowej, ceramicznej czy indukcyjnej. Jest wykonany z aluminium, dlatego bardzo szybko się nagrzewa i wykazuje odporność na rdzewienie.

Produkt posiada wytrzymałą uszczelkę, która gwarantuje uzyskanie wysokiego ciśnienia parzenia, a dla bezpieczeństwa specjalny wentyl, który odprowadza nadmiar pary. Ponieważ model ma plastikowy uchwyt, należy korzystać z niego tak, aby nie nagrzewał się od ciepła palnika. Co ważne, aby korzystać z produktu na indukcji, trzeba dokupić specjalną nakładkę. Kawiarka nie nadaje się do mycia w zmywarce.

Zalety: Wady:
+ Ma przystępną cenę. – Posiada średniej jakości plastikowe elementy.
+ Jest solidnie wykonana.  
+ Pięknie się prezentuje.  
+ Jest łatwa w czyszczeniu.  

3. BIALETTI New Venus

BIALETTI New Venus



Bialetti New Venus jest odświeżoną wersją znanego modelu Bialetti Venus. Tym razem producent zadbał, aby ścianki dolnego zbiornika produktu były grubsze. Zmianie uległ też cały kształt kafetierki. Model wykonano ze stali nierdzewnej, która nagrzewa się nieco wolniej niż aluminium, za to ma wyższą trwałość i odporność na uszkodzenia.

New Venus pozostaje wierna włoskiej tradycji. Jest piękną ozdobą kuchni i łatwym w obsłudze urządzeniem. Ma klasyczną budowę, a jej pojemność to 4 filiżanki, czyli 170 ml naparu. Produkt nie nadaje się do mycia w zmywarce, ale można stosować go na każdym typie kuchenki, również na indukcji.

Zalety: Wady:
+ Jest niedroga. – Może nie wykorzystywać w pełni wody ze zbiorniczka.
+ Działa na indukcji (bez podkładek).  
+ Jest solidnie i estetycznie wykonana.  
+ Łatwo utrzymać ją w czystości.  
+ Szybko zaparza kawę.  

4. ARIETE 1358 Mokina Black

ARIETE 1358 Mokina Black



Ariete Moka Aroma 1358 to elektryczna kawiarka z aluminium o mocy 400 W. Urządzenie jest proste w obsłudze i dobrze się prezentuje. Pozwala przygotować jednorazowo 100 ml naparu.

Sprzęt wyposażono w funkcję podtrzymywania temperatury do 30 minut. Po tym czasie, urządzenie samoczynnie się wyłącza. Produkt posiada podświetlony włącznik. Parzy kawę pod ciśnieniem około 5 barów.

Kawiarka standardowo składa się z trzech części. Jest sprzedawana w zestawie z dwoma sitkami. Posiada obrotową podstawę 360 stopni, dlatego nie ma znaczenia, jak użytkownik odstawia na niej naczynie.

Zalety: Wady:
+ Ładnie się prezentuje. – Ma bardzo małą pojemność.
+ Szybko przygotowuje napar. – Niektóre elementy kawiarki są plastikowe, co przekłada się na ich wytrzymałość.
+ Nie zużywa dużych ilości kawy.  
+ Jest prosta w obsłudze.  

5. Bialetti Rainbow

Bialetti Rainbow



Bialetti Rainbow to kawiarka aluminiowa dostępna w wielu kolorach (tęczy) do wyboru. Produkt ma pojemność trzech espresso, czyli 150 ml. Nadaje się do stosowania na palnikach gazowych i elektrycznych, natomiast nie na indukcji. Posiada rączkę z tworzywa sztucznego, dzięki czemu nie nagrzewa się podczas zaparzania kawy.

Kafetiera nie powinna być myta w zmywarce, o czym warto pamiętać. Nie należy też korzystać z niej w taki sposób, aby rączka znajdowała się tuż nad źródłem ciepła.

Zalety: Wady:
+ Jest solidnie wykonana. – Nie nadaje się na płyty indukcyjne.
+ Ładnie się prezentuje.  
+ Jest prosta w obsłudze.
+ Występuje w kilku wersjach kolorystycznych.

6. Edenberg EB-9305

 Edenberg EB-9305



Kawiarka Edenberg o pojemności 450 ml pozwala na przygotowanie 9 filiżanek aromatycznego naparu. Jest wykonana z grubej stali, która dosyć sprawnie się nagrzewa. Posiada też bakelitowy uchwyt i praktyczną klapkę (wieko).

Model nadaje się do stosowania na wszystkich rodzajach kuchenek. Posiada zawór bezpieczeństwa. Jego atutem jest też minimalistyczny, nowoczesny design, który pasuje do każdej kuchni.

Zalety: Wady:
+ Jest tania. – Ze względu na niższą popularność, dostępność części zamiennych (uszczelki) może być ograniczona.
+ Ładnie się prezentuje.  
+ Nadaje się na indukcję.
+ Ma dużą pojemność.

Czym cechują się najlepsze kawiarki?

Odpowiednio dobrana kawiarka to sekret pysznej kawy bez użycia ekspresu. Warto zacząć więc od tego, że do wyboru mamy kafetierki elektryczne i tradycyjne, w których wodę podgrzewa się na kuchence, a nie za pomocą wbudowanej grzałki. Druga bardzo ważna kwestia to materiał wykonania poszczególnych części kawiarki. Wyróżniamy:

  • tradycyjne kawiarki aluminiowe – bardzo szybko się nagrzewają, są lekkie i tanie, ale nie wolno myć ich detergentami, ważne: aluminium nie nadaje się do samodzielnego stosowania na kuchenkach indukcyjnych!
  • kawiarki stalowe – nieco wolniej się nagrzewają, są cięższe i droższe, ale też łatwiejsze w konserwacji,
  • ceramiczne – nagrzewają się najwolniej, ale prezentują się elegancko i są odporne na uszkodzenia mechaniczne.

Trzecia i ostatnia ważna kwestia to pojemność kafetierki, która może wynosić 150 ml, 300 ml, ale też 450 ml. Często pojemność czajniczków do parzenia kawy określa się ilością kawy, jaką można w nich przygotować, co znaczy, że pojemność kawiarki to określona ilość filiżanek espresso – zwykle od 2 do 10. Warto zauważyć przy tym, że prawdziwa włoska kawiarka parzy bardzo mocny napar, dlatego można bez problemu rozcieńczyć go przegotowaną wodą lub serwować z mlekiem.

Smak włoskiej kawy w kawiarce – czy warto?

Wiele osób zastanawia się, czy warto wybrać kawiarkę zamiast ekspresu do kawy. Tymczasem specjaliści są zgodni – kawiarka ciśnieniowa oferuje rezultaty bardzo zbliżone do tych, jakie można otrzymać za pomocą ekspresu. Jest jednak nieco kłopotliwa w obsłudze. Parzenie kawy w kawiarce zajmuje kilka minut i wymaga naszej uwagi – nie wystarczy uruchomić przycisku i podstawić kubka pod wylot.

Czym charakteryzuje się napar z klasycznej kawiarki? Jest on aromatyczny, w pełni wolny od fusów, bardzo mocny i wyrazisty. Oczywiście, nie bez znaczenia jest też prawidłowy sposób korzystania z takiego urządzenia. Kluczowe jest tutaj przede wszystkim właściwe parzenie, a jest to proces który powinien przebiegać następująco:

  1. Dolną część kawiarki napełniamy jak najcieplejszą wodą – kawa powinna mieć krótki kontakt z wysoką temperaturą. Wody nalewamy poniżej zaworu bezpieczeństwa.
  2. Suche i czyste sitko napełniamy drobno zmieloną kawą, nieco poniżej krawędzi. Ubijamy.
  3. Zakręcamy sitko i ustawiamy kawiarkę na płycie gazowej czy indukcyjnej.
  4. Zostawiamy kawiarkę „na gazie” z otwartą klapką (pozwala to obserwować cały proces parzenia). Kiedy w górnej części zacznie pojawiać się napar, zmniejszamy „ogień”.
  5. Jeśli dojdzie do wrzenia, kawiarkę należy szybko zdjąć i umieścić pod strumieniem zimnej wody.

Jak widać, wybór kawiarki to tylko część drogi do gotowej, aromatycznej kawy. Jeśli jednak taki proces parzenia sprawia nam przyjemność, wybór włoskiej kawiarki do kawy z pewnością okaże się dobrą decyzją. Zwłaszcza, że kawiarki włoskie są znacznie tańsze niż ekspresy ciśnieniowe i większości z nich można używać na wszystkich kuchenkach: i gazowych i elektrycznych. Nie potrzebujesz więc niczego więcej niż ziaren ulubionej kawy, które zmielisz tuż przed parzeniem.

Kawiarka opinie

Napisz nam w komentarzu lub daj znać na facebooku co sądzisz o naszym zestawieniu 🙂 

5 1 oceń
Oceń Artykuł
Angelika Woszczyńska
Angelika Woszczyńska
Lubię dobrze przemyślane zakupy, dlatego zawsze starannie porównuję produkty dostępne na rynku, oceniając przede wszystkim ich relację jakości do ceny. Jeśli Ty również cenisz sobie świadomość dobrze wydanych pieniędzy, każdy swój zakup poprzedź zapoznaniem się z naszymi rankingami. Wszystkie zestawienia przygotowujemy w oparciu o parametry techniczne i realne opinie użytkowników.
Powiadomienia
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
NAJNOWSZE WPISY
WARTO SPRAWDZIĆ
baner media expert
POWIĄZANE ARTYKUŁY
baner rtv euro agd