Młynek do kawy to proste urządzenie, dzięki któremu możemy cieszyć się aromatem i smakiem świeżej kawy w zaciszu własnego domu. Produkty tego typu różnią się przede wszystkim metodą obsługi oraz rodzajem zastosowanych systemów mielących. Wyróżniamy zatem:
- młynki do kawy ręczne
- młynki do kawy elektryczne, a wśród nich:
- młynki do kawy udarowe,
- młynki do kawy żarnowe.
Młynek do kawy ranking:
Sprawdź podobne rankingi:
- ranking przelewowych ekspresów do kawy
- ranking kolbowych ekspresów do kawy
- ranking kawiarek
- ranking spieniaczy do mleka
- ranking kawiarek
- ranking zaparzaczy do kawy
Młynek do kawy – jaki wybrać?
Poszukiwanie idealnego młynka do kawy należy rozpocząć od wyboru typu urządzenia, które najlepiej odpowiada naszym potrzebom. Czym charakteryzują się zatem poszczególne modele?
- młynki do kawy ręczne – czyli urządzenia napędzane siłą rąk (korbką). Są proste, popularne, niedrogie i niezawodne. Mielą jednak ziarna dosyć grubo i nierównomiernie. Modele tego typu to przede wszystkim młynki stylizowane, które pasują do kuchni w stylu retro, vintage i rustykalnym.
- młynki do kawy elektryczne – urządzenia zasilane elektrycznie, niewymagające użycia siły. Są zazwyczaj droższe niż modele ręczne, a także bardziej nowoczesne pod względem designu. Często umożliwiają także regulację poziomu zmielenia ziaren oraz ich ilości. Dzielimy je na młynki udarowe oraz żarnowe, o których mowa poniżej.
Młynki do kawy udarowe – ze względu na budowę nazywane również ostrzowymi – to najtańsze modele młynków elektrycznych. Ich praca polega na cięciu ziaren przy użyciu obracających się noży. Ponieważ w trakcie tego procesu ziarna kawy ulegają podgrzaniu, mogą tracić część swoich właściwości, smaku i aromatu. Pozwalają jednak na mielenie nie tylko kawy, ale również innych twardych produktów, na przykład cukru czy przypraw. Młynki udarowe nie posiadają regulacji stopnia zmielenia – użytkownik musi kontrolować ten proces samodzielnie.
Młynki do kawy żarnowe działają podobnie do młynków ręcznych, jednak wbudowane w nie żarna napędzane są elektrycznie. Ich działanie opiera się na miażdżeniu ziaren kawy, co nie wiąże się z ich nagrzewaniem. Takie modele uchodzą zatem za lepsze pod kątem walorów jakościowych zmielonej w nich kawy. Wiele produktów tego typu pozwala na regulowanie poziomu zmielenia oraz ilości mielonych jednorazowo ziaren.
Młynek do kawy – na co zwrócić uwagę?
W tej części poradnika zajmiemy się parametrami technicznymi, które pomagają w wyborze najlepszego modelu młynka elektrycznego. Zaliczamy do nich:
- moc – im ona wyższa, tym lepiej, bowiem produkt będzie pracował szybciej i dłużej bez konieczności robienia przerw w celu uniknięcia przegrzania silnika.
- prędkość obrotowa – wbrew pozorom nie powinna być zbyt wysoka, bowiem im niższe obroty, tym mniejsze ryzyko podgrzania ziaren i utraty ich właściwości.
- regulacja stopnia zmielenia – taka funkcja pozwala przygotować mieloną kawę do różnych sposobów jej zaparzania. Regulacja może odbywać się za pomocą pokrętła lub przycisków.
- regulacja ilości zmielonej kawy – młynek może umożliwiać wybór konkretnej ilości mielonej jednorazowo kawy. Najczęściej opiera się na bazie liczby filiżanek.
- pojemność – czyli ilość ziaren kawy oraz kawy zmielonej, jaką jest w stanie pomieścić młynek w pojemniczkach.
- zabezpieczenia – dla własnego bezpieczeństwa warto sięgać po młynki posiadające blokadę przed nieplanowanym uruchomieniem, na przykład w przypadku nieprawidłowego zamontowania poszczególnych elementów.
Dobry i praktyczny młynek do kawy powinien być również urządzeniem wykonanym z solidnych materiałów i dobrze spasowanych części, dzięki czemu zachowa szczelność i odporność na uszkodzenia. Poza tym dobrze jeśli ma również antypoślizgową podstawę i opcję nawijania przewodu zasilającego. Na komfort użytkowania produktu wpływa z kolei sposób jego obsługi. Jedne młynki posiadają przycisk, który należy przytrzymywać, aby urządzenie pracowało. Inne mają przycisk typu włącz/wyłącz. Ich zaletą jest to, że nie wymagają od użytkownika utrzymywania stałej kontroli nad ich obsługą.
Młynek do kawy żarnowy czy udarowy – który lepszy?
Prawdziwi znawcy i smakosze kawy odpowiedzą bez mrugnięcia okiem – lepsze są młynki żarnowe. Takie stanowisko uzasadnione jest przede wszystkim sposobem działania tego typu urządzeń. Produkty opierające swoją pracę na powolnie obracających się żarnach mielą kawę poprzez jej rozgniatanie. Proces odbywa się równomiernie, bez generowania ciepła, co przekłada się na zachowanie pełnej wartości kawy – jej smaku i aromatu. Poza tym modele tego typu pozwalają na przygotowanie proszku o różnym stopniu rozdrobnienia. Innej wielkości drobin używa się bowiem do parzenia kawy w ekspresie, innej w kawiarce, a jeszcze innej w zwykłej zaparzarce.
Młynki żarnowe mają jednak wyższą cenę niż modele udarowe. Nie nadają się także do mielenia innych produktów spożywczych, a co za tym idzie są mniej uniwersalne. W młynku udarowym rozdrobnimy także cukier, ziarna pieprzu czy inne przyprawy – wystarczy, że dokładnie oczyścimy później zbiornik urządzenia. Po produkty tego typu powinny sięgać zatem osoby, które cenią sobie sprzęty wielofunkcyjne, nie mają wygórowanych oczekiwań odnośnie swojej ulubionej kawy lub zwracają uwagę przede wszystkim na cenę zakupu.
Czy warto kupić młynek do kawy?
Czy młynek do kawy to wydatek, na który warto sobie pozwolić? Zdecydowanie tak. Świeżo zmielona kawa ma znacznie głębszy smak i aromat niż paczkowana, gotowa kawa mielona. Poza tym sam proces samodzielnego mielenia kawy to przyjemne, relaksujące zajęcie, podczas którego mieszkanie wypełnia się pięknym zapachem ziaren kawowca. W perspektywie czasu zakup młynka jest także decyzją ekonomiczną. W wielu przypadkach kawy ziarniste są znacznie tańsze niż ich zmielone odpowiedniki. Mielenie daje także pełną kontrolę nad stopniem rozdrobnienia ziaren oraz czystością finalnego produktu.
Młynek do kawy: opinie
Napisz nam w komentarzu lub daj znać na facebooku, co sądzisz o naszym zestawieniu 🙂
Artykuł zawiera linki afiliacyjne kierujące do oferty sklepów internetowych. Nie wpływają one na wybór produktów i ich pozycję w rankingu.