Spieniacz do mleka wykorzystuje zjawisko denaturacji białka, przy jednoczesnym napowietrzaniu płynu. Dzięki temu możemy cieszyć się aksamitną pianką, która jest gęsta, sztywna i nie rozpływa się po dodaniu jej do kawy. Spienione mleko przydaje się nie tylko do przygotowania kaw mlecznych typu latte czy cappuccino. Spieniacz do mleka można wykorzystać również po to, aby przygotować pyszne kakao czy inny napój na bazie mleka lub napoju roślinnego. Jeśli posiadasz ekspres do kawy bez dyszy do spieniania – odpowiedni spieniacz rozwiąże ten problem niskim kosztem.
Spieniacz do mleka ranking:
Sprawdź podobne rankingi:
Jakie spieniacze do mleka mamy do wyboru?
Na rynku dostępnych jest kilka rodzajów spieniaczy do mleka. Ich sposób działania bywa nieco odmienny, przez co każdy model ma swoje wady i zalety. Co warto wiedzieć przed zakupem?
Spieniacze tłokowe – nie są zasilane prądem, lecz siłą mięśni. Ich konstrukcja to szczelnie zamknięty pojemnik z tłokiem. Wystarczy wlać w niego podgrzane mleko i energicznie wciskać tłok, aby samodzielnie wytworzyć pianę. Atutem takich modeli będzie to, że każdy element produktu można myć w zmywarce. Główną wadą natomiast konieczność uprzedniego podgrzania mleka w garnku lub mikrofalówce oraz wysiłek, jaki trzeba włożyć w napowietrzanie płynu.
Ręczne spieniacze do mleka – model ręczny spieniacza jest tani i prosty w użyciu. Zasila go tradycyjna bateria typu paluszek. Ma specjalną końcówkę ze sprężynką, która napowietrza mleko. Podobnie jak wariant tłokowy wymaga uprzedniego podgrzania płynu. Sprawdza się przy niewielkich ilościach mleka do 1 – 2 kaw.
Spieniacze do mleka elektryczne – bardzo wydajne urządzenia zasilane sieciowo, rzadziej bateryjnie. Radzą sobie z ciepłym i zimnym mlekiem. Często oferują również funkcję podgrzewania, co pozwala zmniejszyć ilość wykorzystywanych w kuchni naczyń.
Spieniacz mleka elektryczny – na co zwrócić uwagę?
Najlepszy spieniacz do mleka to zdecydowanie ten najwygodniejszy w użyciu i najbardziej wielofunkcyjny model elektryczny. Sprzęt tego typu jest właściwie bezobsługowy. Wystarczy napełnić go zimnym mlekiem i uruchomić odpowiedni program. Już po chwili uzyskamy puszystą piankę, idealną do cappuccino czy latte.
Produkty z tej kategorii mają zwykle formę dzbanka na mleko. Ich pojemność określana jest osobno dla funkcji ogrzewania i spieniania, ponieważ napowietrzony płyn zwiększa swoją objętość. Warto zwrócić na to uwagę przy wyborze, jeśli sprzęt ma służyć do przygotowania pianki dla wielu osób jednocześnie.
Od mocy urządzenia zależy, jak szybko zagrzeje i spieni ono płyn, dlatego im wyższa moc, tym lepiej. Należy zwrócić jednak uwagę, aby produkt miał przy tym ograniczenie osiąganej temperatury maksymalnej – w przeciwnym razie będzie przypalał mleko. Pamiętajmy również, że nie każdy model poradzi sobie z napowietrzaniem dowolnego płynu. Im wyższa zawartość tłuszczu, tym lepsze efekty, dlatego niektóre sprzęty mogą nie nadawać się do stworzenia piany na przykład z napoju roślinnego.
Czym jeszcze musi charakteryzować się dobry spieniacz do mleka? Powinien posiadać wewnętrzną nieprzywieralną powłokę, która ułatwia mycie sprzętu. Warto zauważyć przy tym, że w przypadku ciepłego płynu po każdym użyciu konieczne jest oczyszczenie wnętrza dzbanka – w przeciwnym razie nie unikniemy zabrudzeń i przypalenia mleka.
Ile kosztuje spieniacz do mleka?
Do przygotowania ulubionej kawy mlecznej nie potrzebujesz kosztownego ekspresu z dyszą spieniającą. Wystarczy Ci dobra kawa i równie doby spieniacz, dzięki któremu napój uzyska efektowną, aksamitną i puszystą pianę mleczną. Najprostszy sprzęt tego typu – ręczny, zasilany bateryjnie – to koszt około 20 zł. W przypadku elektrycznych modeli typu dzbanek ceny oscylują w przedziale od około 100 do 600 zł za najbardziej zaawansowane urządzenia.
Spieniacz do mleka: opinie
Napisz nam w komentarzu lub daj znać na facebooku, co sądzisz o naszym zestawieniu 🙂
Artykuł zawiera linki afiliacyjne kierujące do oferty sklepów internetowych. Nie wpływają one na wybór produktów i ich pozycję w rankingu.