Zaparzacz do kawy często nazywany jest także – błędnie z resztą – kawiarką. Należy wiedzieć jednak, że kawiarka i zaparzacz to dwa różne rodzaje produktów. W kawiarce zagotowujemy bowiem wodę na kuchence gazowej, indukcyjnej lub ceramicznej. Natomiast do zaparzacza wlewamy wodę już zagotowaną. Efekt uzyskany za pomocą obu urządzeń jest zaś podobny. W wyniku działania kawiarki i zaparzacza otrzymujemy aromatyczną kawę bez fusów.
Ranking zaparzaczy do kawy:
Sprawdź podobne rankingi:
- ranking kawiarek
- ranking młynków do kawy
- ranking spieniaczy do mleka
- ranking ekspresów ciśnieniowych
- ranking ekspresów przelewowych
- ranking ekspresów kolbowych
Do czego służy zaparzacz do kawy?
Zaparzacz do kawy to proste urządzenie, które służy do przygotowania kawy bez fusów. W zależności od rodzaju produktu proces ten może odbywać się na różne sposoby. W zaparzaczu tłokowym kawę zalewa się gorącą wodą, a następnie odciska fusy za pomocą tłoka z sitkiem. Z kolei w Chemexie kawa parzona jest tak, jak w ekspresie przelewowym.
Część osób mianem zaparzacza ciśnieniowego określa także popularne kawiarki (kafetierki). Ich sposób działania jest jednak zupełnie inny, natomiast sama kawa parzy się pod niewielkim ciśnieniem (do około 2 barów), nie poprzez przelewanie czy zalewanie zmielonych ziaren. Kawiarki warto traktować zatem jako zupełnie inny rodzaj urządzeń do przyrządzania tego aromatycznego, czarnego napoju.
Jakie są rodzaje zaparzaczy do kawy?
Zaparzacze do kawy czasami nazywane są także przenośnymi lub turystycznymi ekspresami do kawy, ponieważ do korzystania z nich nie potrzebujemy energii elektrycznej, a jedynie gorącej wody. Sprzęty tego typu możemy podzielić na:
- zaparzacze tłokowe, typu french-press, w których kawę parzy się poprzez jej zalanie, a następnie oddzielenie fusów od naparu,
- zaparzacze przelewowe, takie jak Chemex, czyli dzbanek o kształcie klepsydry czy też Dripper, czyli ceramiczny, szklany lub plastikowy pojemnik z uchwytem, w którym umieszcza się filtr (taki zaparzacz ustawia się na naczyniu, do którego ma spływać kawa).
Na uwagę zasługuje także inny ciekawy wynalazek – mianowicie Aeropress, który wyglądem i działaniem przypomina strzykawkę. Aby zaparzyć w nim espresso, musimy zalać zmielone ziarna wodą, a następnie przecisnąć ją pod ciśnieniem przez filtr.
Czy w zaparzaczu do kawy można parzyć herbatę?
W każdym zaparzaczu do kawy można bez obaw przygotować herbatę liściastą lub zioła, natomiast nie w każdym zaparzaczu do herbaty można zaparzyć kawę. Jest to przede wszystkim kwestia rodzaju zastosowanego filtra, który nie powinien przepuszczać drobin zmielonej kawy, jeśli ma nadawać się do obu zastosowań.
Co ważne, jeżeli planujemy korzystać z jednego produktu do przygotowania kawy i herbaty, bardzo istotne będzie dokładne mycie wszystkich jego elementów po każdym użyciu. Ponieważ aromat kawy jest bardzo wyrazisty i nie do końca pasuje do herbaty, korzystniejszym rozwiązaniem bywa zakup dwóch osobnych urządzeń.
Czy kawa z zaparzacza jest zdrowa?
To, jakie walory będzie miała kawa parzona przy pomocy specjalnego zaparzacza, zależy od rodzaju urządzenia. Inny efekt daje bowiem przygotowanie tak zwanej zalewajki, z której fusy odsączamy za pomocą tłoka z sitkiem, a jeszcze inny parzenie przelewowe przez filtr. Główna różnica dotyczy właśnie papierowych filtrów, które stosowane są między innymi w Dripperze czy Chemexie. Ich materiał zatrzymuje rozpuszczalne w tłuszczu związki, które:
- podnoszą stężenie złego cholesterolu we krwi,
- mają działanie antyoksydacyjne, przeciwnowotworowe.
Można powiedzieć zatem, że kawa z zaparzacza z filtrem jest zdrowsza dla osób z podwyższonym cholesterolem, ale niekoniecznie dla tych, którzy chcą korzystać z jej właściwości antyoksydacyjnych. Przyjmuje się również, że kawa parzona długotrwale, powolnie, z grubiej zmielonych ziaren jest łagodniejsza w smaku, a mocniejsza w działaniu – zawiera większe ilości kofeiny.
Ile czasu parzyć kawę w zaparzaczu?
Aby kawa parzona w zaparzaczu była smaczna i aromatyczna, trzeba wiedzieć, jak z niego korzystać. Omówmy zatem sposób parzenia kawy w modelu tłokowym typu french press. Do takiego urządzenia wsypuje się kawę zmieloną, najlepiej niezbyt drobno, aby nie napój nie był mętny. Najczęściej polecane proporcje to około 60 gramów kawy na 1 litr wody. Ilość kawy ma wpływ na „moc” naparu, dlatego można ją regulować.
Korzystając z zaparzacza, zalej gorącą wodą w temperaturze około 95 stopni Celsjusza wsypane do dzbanka ziarna – tylko tyle, aby w całości je przykryć. Tak zaparzaj je przez około 30 sekund (nastąpi tak zwana preinfuzja). Dopiero po tym czasie dopełnij naczynie odpowiednią ilością gorącej wody. Proponowany czas pełnego parzenia kawy we french pressie wynosi od 4 do około 8 minut.
W przypadku Chemexu czy Drippera kawę grubo lub średnio zmieloną umieszcza się w filtrze, a następnie zalewa gorącą wodą i czeka, aż napar spłynie do pojemnika. Również w tym przypadku zaleca się wstępne namoczenie kawy – preinfuzję.
Czy warto kupić zaparzacz do kawy?
Jeśli nadal pijesz kawę zalewaną, czyli tak zwaną zalewajkę lub plujkę, a nie chcesz inwestować w ekspres do kawy lub kawiarkę, zaparzacz będzie dla Ciebie doskonałą alternatywą. Odpowiednio użytkowany pozwoli przygotować napój bez fusów, które są nie tylko niesmaczne, ale też nienajlepsze dla zdrowia. Im dłużej woda ma kontakt z fusami, tym więcej gotowy napój zawiera związków rozpuszczalnych w tłuszczach. Same fusy dodatkowo drażnią układ trawienny i podnoszą poziom złego cholesterolu we krwi.
Nawet najprostsze zaparzacze i kawiarki są więc lepsze niż żadne, a kupić je można za mniej niż 100 zł. Co więcej, do korzystania z modeli tłokowych nie potrzebujesz dodatkowych filtrów, zatem koszt przygotowania jednej kawy sprowadza się głównie do zakupu dobrej jakości ziaren lub kawy zmielonej.
Czym wyróżnia się dobry zaparzacz do kawy?
Ponieważ istnieje kilka rodzajów zaparzaczy do kawy, na początek musisz odpowiedzieć sobie na pytanie, który typ produktu wybrać. Pomocne mogą okazać się następujące zagadnienia:
- ilość kawy, którą chcesz przygotować za jednym razem – wyrażona w ml lub filiżankach,
- intensywność smaku kawy, którą można regulować też poprzez stosowanie rożnych filtrów, rodzajów ziaren, stopnia zmielenia,
- czas, jaki możesz poświęcić na przygotowanie napoju – model tłokowy przygotowuje napój szybciej niż chociażby Chemex,
- konieczność zakupu i korzystania z dodatkowych akcesoriów, jak filtry czy waga.
Ponieważ w naszym rankingu znajdziesz głównie zaparzacze tłokowe, przy porównywaniu poszczególnych produktów zwróć też uwagę na:
- materiał wykonania – zwykle jest to połączenie szkła (najlepiej grubego, odpornego na wysokie temperatury), tworzywa sztucznego i stali nierdzewnej,
- szczelność – tłok z sitkiem muszą być dobrze dopasowane do naczynia, aby fusy nie uciekały do góry,
- design – budowa produktu wpływa nie tylko na jego wygląd, ale również na wygodę korzystania z takiego sprzętu, w tym na komfort czyszczenia,
- możliwość mycia w zmywarce.
Zaparzacz do kawy: opinie
Napisz nam w komentarzu lub daj znać na facebooku, co sądzisz o naszym zestawieniu 🙂
Artykuł zawiera linki afiliacyjne kierujące do oferty sklepów internetowych. Nie wpływają one na wybór produktów i ich pozycję w rankingu.