Strona głównaMałe AGDWypiekacz do chleba - ranking 2023

Wypiekacz do chleba – ranking 2023

Wypiekacz do chleba – czy warto?

Wypiekacz do chleba to automatyczne urządzenie, które miesza składniki, ugniata ciasto i samodzielnie wypieka pieczywo. Dzięki tego typu produktom mamy szansę zapomnieć o zakupie gotowego chleba z supermarketu i cieszyć się zdrowymi, aromatycznymi wypiekami na co dzień. Wystarczy nam jedynie dobry, sprawdzony przepis i odpowiednio odmierzone składniki, aby wypiekać pieczywo jak profesjonalista. Co więcej, dzięki automatom do chleba z wieloma programami pracy przygotujemy również:

  • słodkie pieczywo typu chałki czy bułeczki maślane,
  • ciasta na pizzę, makaron czy tartę,
  • pieczywo bezglutenowe,
  • domowe dżemy i marmolady.

Wypiekacze do chleba mogą okazać się niezbędnym wyposażeniem kuchennym każdego, kto ceni sobie produkty spożywcze o najlepszym składzie i smaku. Ich zautomatyzowana praca sprawia, że nie musimy dysponować szczególnymi umiejętnościami ani dużą ilością czasu, aby przygotować wypieki, które zaspokoją potrzeby całej rodziny.

Wypiekacz do chleba ranking:

Ranking wypiekaczy do chleba to zestawienie najpopularniejszych na rynku urządzeń, które cieszą się bardzo dobrymi opiniami wśród swoich konsumentów. Przedstawiliśmy w nim produkty wielofunkcyjne, łatwe w obsłudze i w utrzymaniu w czystości, jednak różniące się między sobą takimi cechami, jak pojemność, moc czy ilość programów automatycznych.

Mamy nadzieję, że nasz ranking ułatwi wybór idealnego modelu każdemu miłośnikowi ciepłego, domowego chleba wypiekanego we własnej kuchni.

 

1. Wypiekacz do chleba GORENJE BM1210BK

GORENJE BM1210BK



GORENJE BM1210BK to wypiekacz z dodatkową funkcją wyrabiania dżemu i pieczywa bezglutenowego. Urządzenie dysponuje mocą 800 W. Obsługuje 12 programów pracy oraz tryb opóźnionego startu. Mieści formy o pojemności do 1,2 kg. Oferuje regulację wielkości wypieku i stopnia zarumienienia. 

Produkt jest sprzedawany w zestawie z miarką i łyżką do odmierzania. Posiada praktyczne okienko do podglądania wypieku. Jego obudowę wykonano z tworzywa sztucznego, a formę pokryto powłoką nieprzywierającą. 

Zalety: Wady:
+ Jest bardzo prosty w obsłudze. – Nie posiada podświetlenia.
+ Ma świetny stosunek jakości do ceny.  
+ Oferuje wiele programów pracy.  
+ Cicho pracuje.  

 

2. Wypiekacz do chleba Adler AD6019

Adler AD6019



Maszyna do pieczenia chleba Adler AD6019 to urządzenie o mocy 850 W, wyposażone w 15 trybów przygotowania ciasta i pieczenia. Produkt pozwala na tworzenie różnego typu chlebów, wypieków francuskich, bezglutenowych, słodkich, mlecznych i maślanych, białych czy pełnoziarnistych, a także na przyrządzenie domowej marmolady i ciasta makaronowego. Automat posiada dwa mieszadła, które bardzo dokładnie łączą wszystkie dodane składniki. Umożliwia również wybór wielkości bochenka w zakresie 750 – 1250 g oraz wybranie stopnia jego przypieczenia.

Produkt wyposażono w funkcję opóźnionego startu i podtrzymywania temperatury. Posiada także wygodne okienko do obserwowania procesu wypieku. Z kolei wyświetlacz LCD z przyciskami sprawia, że obsługa wypiekacza jest prosta i intuicyjna. Poza wbudowanymi programami automatycznymi, ustawienia pracy urządzenia mogą być dowolnie modyfikowane na każdym etapie przygotowywania pieczywa.

Zalety: Wady:
+ Urządzenie ma bardzo dobry stosunek jakości do ceny. – Negatywne opinie dotyczą przede wszystkim czytelności wyświetlacza LCD.
+ Posiada wiele programów automatycznych.  
+ Jest wygodne w obsłudze i w czyszczeniu.  
+ Estetycznie się prezentuje.  

 

3. Wypiekacz do chleba ARIETE 133

ARIETE 133



ARIETE Panexpress 1000 133 to urządzenie oferujące wiele programów pracy, w tym program do pieczywa, ciasta na pizzę, słodkich wypieków czy dżemów. Wypiekacz dysponuje mocą 550 W. Został wyposażony w wyświetlacz LCD i prosty w obsłudze panel sterujący. Oferuje też funkcję opóźnionego startu.

Użytkownik tego modelu może korzystać z jednego z 19 automatycznych trybów pracy, a także z opcji podtrzymywania temperatury. Sprzęt posiada metalową misę z powłoką nieprzywierającą o pojemności 1000 g oraz wytrzymały korpus ze stali nierdzewnej. Urządzenie wyrabia ciasto, umożliwia wybór poziomu  zrumienienia i wypiek bezglutenowy. 

Zalety: Wady:
+ Ma korzystną cenę. – Dosyć głośno pracuje.
+ Oferuje dużą liczbę programów pracy  
+ Jest solidnie wykonany.  
+ Jest łatwy do utrzymania w czystości.  

 

4. Wypiekacz do chleba CONCEPT PC5510

CONCEPT PC5510



CONCEPT PC5510 dysponuje mocą 550 W. Pozwala na wybór jednego z dwóch rozmiarów bochenka: 700 lub 1000 g. Umożliwia też wybór poziomu zrumienienia skórki. Urządzenie wyrabia ciasto, zapewnia mu odpowiednią temperaturę wyrastania, a na koniec wypieka pieczywo. Pozwala również na przygotowywanie makaronów, klusków czy deserów. 

Sprzęt wyposażono w timer 13-godzinny, 12 programów pracy automatycznej i funkcję podtrzymywania ciepła. Model posiada okienko podglądu i wyjmowany wewnętrzny pojemnik z powłoką nieprzywierającą, która ułatwia czyszczenie. Jest sprzedawany w zestawie z miarką i hakiem do zagniatania ciasta. Jego obudowę wykonano z tworzywa sztucznego i stali szlachetnej. 

Zalety: Wady:
+ Jest prosty w obsłudze. – Według niektórych użytkowników jego przyciski nie zawsze reagują na dotyk.
+ Ma nowoczesny design.   
+ Jest łatwy w czyszczeniu.  

 

5. Wypiekacz do chleba ETA Delicca II ETA714990030

ETA Delicca II ETA714990030



ETA Delicca II to urządzenie o mocy 850 W, wyposażone w 12 programów pracy. Sprzęt pozwala wypiekać bułki i chleb, a także wyrabiać jogurty czy dżemy. Przygotowanie chleba z pomocą tego modelu jest w pełni automatyczne, ponieważ dedykowany tryb pracy obejmuje podgrzewanie, wyrabianie, odpoczynek, wypiekanie i utrzymanie temperatury. Dodatkowo wypiekacz oferuje program niestandardowy, którego parametry ustawia się samodzielnie.

Urządzenie pozwala wybrać wielkość i stopień zarumienienia pieczywa. Posiada też funkcję opóźnionego startu. Dołączone do produktu formy posiadają uchwyt, który ułatwia ich wyjmowanie, a tym samym także utrzymanie wnętrza w czystości. Sprzęt został wyposażony w dotykowy panel sterowania i wyświetlacz. Jego atutem jest też okienko do podglądu stanu wypieczenia. Wypiekacz emituje sygnały dźwiękowe, wzywając użytkownika do dodania kolejnych składników. Może piec w trybie zwykłym lub przyspieszonym. 

Zalety: Wady:
+ Ma korzystną cenę. – Nie zarumienia pieczywa zgodnie z wyborem użytkownika.
+ Jest prosty w obsłudze. – Ma dosyć niską moc.
+ Oferuje wystarczającą ilość programów pracy.

Wypiekacz do chleba – jaki wybrać?

Ilość dostępnych na rynku modelów wypiekaczy do chleba jest naprawdę imponująca, dlatego osoby, które dopiero rozpoczynają swoją przygodę z wypiekiem domowego pieczywa mogą mieć ogromny problem z wyborem produktu idealnego. Warto zatem zastanowić się wcześniej, które parametry powinny być dla nas najistotniejsze i co ma największy wpływ na jakość przygotowanego w automacie chleba.

Najistotniejsze cechy maszyn do pieczenia chleba to:

  • moc – moc automatów do chleba ma znaczenie na każdym etapie przygotowania pieczywa – zarówno w trakcie wygniatania ciasta, jak i samego pieczenia. Producenci oferują nam urządzenia o mocy od około 250 do nawet 1650 W. Jeśli planujemy zatem wypiek pieczywa z trudniejszej w obróbce mąki, sięgajmy wyłącznie po maszyny o mocy minimum 600 W. Modele mocniejsze będą wyposażone w dwie grzałki, na co warto zwrócić uwagę, jeżeli zależy nam na wypieku dużych, jednolicie zarumienionych bochenków. Nie zapominajmy jednak, że duża moc idzie w parze z większym zużyciem prądu, co przy częstym wypiekaniu domowego pieczywa może stać się mocno odczuwalne.
  • ilość mieszadeł – choć nie każdy producent informuje o tym, ile mieszadeł znajduje się w jego urządzeniu to cecha ta związana jest najczęściej z maksymalną wagą ciasta, jaką produkt jest w stanie przygotować. Jedno mieszadło pozwala zwykle na ugniecenie ciasta o wadze maksymalnie 800 g. Jeśli automat pozwala na wypiek większych chlebów należy zatem upewnić się, czy posiada dwa mieszadła. Ich odpowiednia ilość jest bowiem niezbędna, aby ciasto było dobrze wyrobione.
  • wielkość komory/pojemnika – im większa pojemność komory wypiekacza, tym więcej ciasta jest on w stanie wyrobić. Parametr ten dostosowujemy przede wszystkim do własnych potrzeb. Możemy jednak wybrać również produkt, który pozwala na samodzielne określenie wagi wypieku w konkretnym zakresie. Korzystną opcją jest także możliwość wyjmowania i osobnego mycia pojemnika.
  • pokrycie form – jeśli wypiekacz jest wyposażony w różnego typu formy do pieczenia, warto zwrócić uwagę na ich pokrycie. Najlepiej jeżeli są one zabezpieczone trwałą powłoką nieprzywierającą, która ułatwia czyszczenie i wyjmowanie gotowego pieczywa.
  • programy automatyczne – wielu producentów automatów do chleba oferuje nam nawet kilkanaście różnych programów do wypieku, wyrabiania ciasta czy przygotowywania domowych konfitur. Do najpopularniejszych należą przede wszystkim programy do wypieku chleba białego, razowego, bezglutenowego czy żytniego, a także pieczywa maślanego, bagietek i bułek. W wielu maszynach tego typu przygotujemy również ciasto na pizzę, ciasto kruche czy ciasto na makaron.
  • funkcje dodatkowe – najpopularniejsze funkcje dodatkowe wypiekaczy do chleba to przede wszystkim funkcja opóźnionego startu, funkcja utrzymywania temperatury po zakończeniu wypieku, regulacja stopnia zarumienienia skórki, automatyczne dozowanie dodatków czy sygnalizacja odpowiedniego czasu dodawania kolejnych składników. Przydatną opcją może okazać się też ochrona na wypadek braku prądu, czyli zapamiętywanie ustawień i aktualnego cyklu pracy na wypadek utraty dopływu energii elektrycznej oraz wznowienie działania po odzyskaniu zasilania.

Bezpieczny wypiekacz do chleba – czyli jaki?

Chociaż automaty do pieczenia chleba są urządzeniami bezpiecznymi w użyciu, to jeśli w naszym domu mieszkają małe dzieci, warto jednak „dmuchać na zimne”. Aby wypiekacz można było bez obaw pozostawić pod prądem bez stałego nadzoru, powinien to być model wyposażony przede wszystkim w termoizolowaną obudowę. W takim przypadku, nawet jeśli temperatura wewnątrz maszyny będzie bardzo wysoka, z zewnątrz produkt nagrzeje się nieznacznie i będzie tylko delikatnie ciepły w dotyku.

Bezpieczny wypiekacz do chleba to także urządzenie wyposażone w dodatkowe zabezpieczenia. Najważniejszym z nich jest blokada przed przegrzaniem. W takim modelu o zbyt wysokiej temperaturze poinformuje nas sygnał dźwiękowy lub ikonka na wyświetlaczu produktu.

Podsumowanie

Jeśli marzysz o pieczywie bez konserwantów i zbędnych dodatków, to wypiekacz do chleba jest urządzeniem, którego zakupu z pewnością nie pożałujesz. Dzięki niemu przygotujesz w swoim domu chleb o zdrowym składzie i długotrwałej świeżości, nawet jeśli sztuka wyrabiania ciasta chlebowego jest dla Ciebie „czarną magią”. Dobry wypiekacz kupisz już za około 300 zł, choć w sprzedaży są dostępne również bardziej zaawansowane modele w cenie sięgającej nawet 1700 zł.

Wypiekacz do chleba opinie

Napisz nam w komentarzu lub daj znać na facebooku co sądzisz o naszym zestawieniu 🙂

POWIĄZANE ARTYKUŁY

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

Najnowsze wpisy

Warto sprawdzić