Maszynka do lodów jednocześnie miesza i schładza masę lodową, dzięki czemu gotowy deser ma bardziej aksamitną konsystencję – lody nie są zbite i twarde, lecz puszyste i kremowe. Takie urządzenie ułatwia przygotowanie domowego deseru, ponieważ za sprawą silnika powoli, nieustannie miesza lody za nas. Co więcej, można przygotować w nim nie tylko lody tradycyjne, ale również sorbet czy mrożony jogurt.
Domowe lody mają natomiast wiele zalet. Są nie tylko smaczniejsze, ale również zdrowsze, bardziej naturalne. Jeśli więc uwielbiasz takie słodkości, sprawdź jakie funkcje oferują współczesne urządzenia do lodów.
Maszynki do lodów ranking:
Sprawdź podobne rankingi:
- ranking frytkownic beztłuszczowych
- ranking robotów kuchennych
- ranking maszyn do waty cukrowej
- ranking sokowirówek
- ranking wypiekaczy do chleba
Maszyna do lodów: rodzaje
Jeśli porównasz maszynki zaprezentowane w naszym rankingu, łatwo stwierdzisz, że urządzenia tego typu można podzielić na dwa główne rodzaje w zależności od zastosowanego systemu chłodzenia masy lodowej. Wyróżniamy zatem lodziarki, które wymagają uprzedniego schłodzenia misy oraz lodziarki, które posiadają własny kompresor, czyli automatyczny system chłodzenia misy. Jak łatwo się domyślić, pierwszy wariant jest o wiele tańszy, ale bardziej kłopotliwy w użytkowaniu. Po pierwsze dlatego, że przygotowanie lodów w takim urządzeniu zajmuje więcej czasu, a po drugie dlatego, że pojemnik na lody często nie mieści się w zamrażalniku. Urządzenie z kompresorem jest w pełni automatyczne. Oznacza to, że jeśli umieścisz w nim ulubione składniki i podłączysz sprzęt do prądu, lody zrobią się same.
Co zatem wybrać? Jeśli możesz przeznaczyć na taki sprzęt AGD do kuchni nieco więcej środków, wybierz automat z kompresorem, ponieważ przygotowanie w nim lodów będzie prostsze i szybsze.
Warto wspomnieć również, że produkty tego typu można podzielić także z uwzględnieniem źródła zasilania na maszyny ręczne, elektryczne i akumulatorowe. Pierwsze wymagają ręcznego „kręcenia” mieszadłem, ale są tanie. Drugie działają automatycznie i nie wymagają ładowania baterii. Trzecie działają zaś mobilnie, ale po pełnym naładowaniu akumulatora pozwalają na przygotowanie kilku porcji lodów – potem trzeba znowu podłączyć je do prądu, aby naładować ogniwo.
Jaką maszynkę do lodów wybrać?
Dzięki maszynie do lodów tworzenie domowych smakołyków jest prostsze i szybsze, ale jeśli nie będziesz zadowolony/a z pracy maszynki, prawdopodobnie nie będziesz korzystać z niej zbyt często. Jak więc wybrać dobre urządzenie, z którego będziemy później w pełni usatysfakcjonowani?
Zacznijmy od pojemności. Wielkość pojemnika na lody decyduje o tym, jaką ilość lodów własnej roboty przygotujemy za jednym razem. Małe maszynki mieszczą ok. 300 ml lodów, a duże nawet do 2,5 kg. Warto mieć na uwadze, że ogólna pojemność misy to nie to samo, co jej pojemność robocza – po zamarznięciu składniki zwiększą swoją objętość, więc pojemnika nie można napełniać w stu procentach.
Druga ważna sprawa to moc silnika, która ma wpływ na to, jak puszyste będą lody i z jakimi składnikami poradzi sobie urządzenie. O dużej mocy mówimy w przypadku 150 W. Słabsze urządzenia mogą nie wymieszać dobrze twardych dodatków jak zmrożone owoce, czekolada czy orzechy.
Przy wyborze warto zwrócić uwagę także na wielkość otworu w pokrywie urządzenia. Duży otwór jest wygodny, kiedy dodajesz składniki, ale sprawia też, że przy otwarciu do wnętrza sprzętu dostaje się dużo ciepłego powietrza, co nie jest korzystne dla schłodzonej masy. Z kolei zbyt mały otwór sprawia, że trudniej jest dodawać składniki do mrożonej mieszanki.
Aby wyrabianie lodów było dziecinnie proste, sprawdź również, w jaki sposób urządzenie jest obsługiwane. Czy posiada jedynie przycisk włącz/wyłącz, czy jest wyposażone w timer i wyświetlacz, na którym można sprawdzić pozostały czas pracy maszyny.
Czy warto kupić maszynkę do lodów?
Zakup maszynki do lodów nie jest być może niezbędnym wydatkiem, jednak może sprawić wiele przyjemności nie tylko dzieciom, ale i dorosłym. Z odpowiednim urządzeniem przygotujesz lody ze starannie wybranych składników, co pozwoli Ci uzyskać nie tylko idealny smak, ale też bardzo wysoką jakość. We własnej maszynce stworzysz mrożone desery mleczne i owocowe dostosowane do Twoich potrzeb i oczekiwań – nie tylko ze zdrowych, świeżych składników, ale również bez laktozy, wegańskie czy bez dodatku cukru.
Maszynka do lodów: opinie
Napisz nam w komentarzu lub daj znać na facebooku, co sądzisz o naszym zestawieniu 🙂
Artykuł zawiera linki afiliacyjne kierujące do oferty sklepów internetowych. Nie wpływają one na wybór produktów i ich pozycję w rankingu.