Strona główna Małe AGD Gofrownica - jaka najlepsza?

Gofrownica – jaka najlepsza?

Gofrownica – jaką kupić?

Gofrownica to proste w obsłudze urządzenie, które umożliwia szybki wypiek ciasta na gofry w warunkach domowych. Ponieważ przy pieczeniu gofrów równie istotna jak dobry przepis jest doskonałej jakości gofrownica, na zakupie tego typu produktu nie warto oszczędzać. Jedynie dobrej jakości, mocne urządzenie pozwoli nam bowiem na wypiek ciasta odpowiednio miękkiego w środku i chrupkiego z zewnątrz.

Pozostałe kwestie, które powinniśmy wziąć pod uwagę to także ilość, grubość oraz kształt gofrów, jakie wypieka dany model produktu. Tutaj wybór jest już jednak kwestią indywidualnych preferencji.

Gofrownica ranking:

Ranking gofrownic to zestawienie urządzeń cieszących się najlepszymi opiniami i największą popularnością. Trafiły do niego produkty z szerokiego przedziału cenowego, aby każdy mógł zadecydować, ile jest w stanie zapłacić za określoną jakość i wygodę obsługi. Mamy nadzieję, że nasz ranking gofrownic pomoże Ci w wyborze urządzenia, w którym przygotujesz gofry o idealnym stopniu wypieczenia.

Gofrownica MPM MGO-13

MPM MGO-13


Sprawdź produkt w sklepie:

Gofrownica MPM MGO-13 to urządzenie o mocy 1400 W, wyposażone w prostokątne płytki z powłoką teflonową. Ponieważ są one grubsze niż w większości standardowych modelów, pozwalają na przygotowanie puszystych i grubych gofrów jak z cukierni. Z kolei obecna na nich powłoka nieprzywierająca gwarantuje łatwe wyjmowanie gotowych wypieków oraz wygodniejsze utrzymanie produktu w czystości.

Gofrownica posiada termostat, nienagrzewający się uchwyt oraz funkcję regulacji temperatury. Pozwala na przygotowanie dwóch dużych gofrów w tym samym czasie. Jest również wyposażona w lampkę kontrolną informującą o podłączeniu do sieci oraz lampkę kontrolną pracy. Posiada także praktyczne miejsce na nawinięcie przewodu sieciowego.

Zalety:Wady:
+ Urządzenie ma bardzo wysoką moc, dzięki czemu piecze szybko i pozwala na zachowanie chrupkości gofrów. – Gofrownica posiada dwie gumowe nóżki przez co może okazać się nieco niestabilna.
+ Jest wygodne w obsłudze i w utrzymaniu w czystości. – Niektóre opinie odnoszą się negatywnie do zbyt krótkiego przewodu zasilającego urządzenia.
+ Szybko się nagrzewa i równomiernie opieka ciasto.
+ Ma doskonały stosunek jakości do ceny.

Gofrownica Dezal 301.4

Dezal 301.4


Sprawdź produkt w sklepie:

Gofrownica Dezal 301.4 to urządzenie o mocy 1300 W, wyposażone w płyty aluminiowe pokryte Corflonem, czyli specjalną powłoką nieprzywierającą, która ułatwia wyjmowanie gotowych wypieków i utrzymanie wnętrza gofrownicy w czystości. Produkt wytwarza temperaturę około 195 stopni Celsjusza przy zamkniętych płytach, dzięki czemu doskonale wypieka ciasto. Dezal 301.4 nagrzewa się bardzo szybko i jest gotowa do pracy już po chwili od uruchomienia.

Urządzenie wypieka jednocześnie dwa gofry o prostokątnym kształcie. Posiada elegancką i bardzo trwałą obudowę ze stali nierdzewnej, dzięki czemu jest nie tylko odporne na uszkodzenia mechaniczne, ale również łatwe w czyszczeniu.

Zalety:Wady:
+ Urządzenie bardzo szybko się nagrzewa i równie szybko wypieka gofry. – Negatywne opinie dotyczą przede wszystkim wagi gofrownicy, szczególnie jej górnej pokrywy.
+ Pracuje w sposób równomierny, dzięki czemu nie przypala ciasta. – Nie posiada lampek kontrolnych.
+ Jest wykonane solidnie i z atestowanych materiałów.

Gofrownica Adler AD3036

Gofrownica Adler AD3036


Sprawdź produkt w sklepie:

Gofrownica Adler AD3036 to urządzenie o mocy 1300 W, wypiekające 4 prostokątne gofry jednocześnie. Produkt wyposażono w płyty grzewcze z nieprzywierającą powłoką teflonową, dzięki którym ciasto piecze się szybko i pozwala z łatwością wyjąć się po upieczeniu bez żadnych dodatkowych narzędzi. Wybrany model posiada także lampkę kontrolną, która informuje o gotowości do pracy oraz o upieczeniu gofrów.

Adler AD3036 to stylowy, nowoczesny design, który dopasuje się do każdej kuchni. Urządzenie posiada antypoślizgowe stopki, które zapobiegają przesuwaniu gofrownicy po blacie. Wyróżnia je także niewielki rozmiar, dzięki któremu produkt zmieści się w szafce lub w szufladzie. Gofrownica posiada również nienagrzewający się uchwyt i jest wyjątkowo łatwa w czyszczeniu.

Zalety:Wady:
+ Urządzenie posiada odpowiednio wysoką moc. – Według niektórych opinii pokrywa urządzenia może odskakiwać podczas wyrastania ciasta.
+ Wypieka 4 gofry jednocześnie. – Gofrownica może okazać się zbyt duża w niewielkiej kuchni.
+ Ma przystępną cenę.
+ Efektownie się prezentuje.

Gofrownica Dezal 301.5

Gofrownica Dezal 301.5


Sprawdź produkt w sklepie:

Gofrownica Dezal 301.5 to urządzenie o mocy 1300 W, wypiekające 2 prostokątne gofry jednocześnie. Dzięki dużej mocy produkt nagrzewa się szybko i jest gotowy do pracy niemal natychmiast po uruchomieniu. Z kolei nieprzywierające, pokryte Cornflonem płyty gwarantują wygodę obsługi oraz łatwość czyszczenia po każdym użyciu.

Dezal 301.5 posiada solidną, stalową obudowę, odporną na pęknięcia i inne uszkodzenia mechaniczne. Charakteryzuje ją również elegancki design oraz łatwość utrzymania w czystości. Produkt posiada termostat i ogranicznik temperatury, a także antypoślizgowe nóżki i nienagrzewający się uchwyt.

Zalety:Wady:
+ Urządzenie bardzo szybko i równomiernie się nagrzewa. – Nie posiada lampek kontrolnych.
+ Jest proste w obsłudze. – Niektóre opinie krytykują wygląd urządzenia.
+ Produkt jest wykonany bardzo solidnie.

Gofrownica Clatronic WA 3491

Gofrownica Clatronic WA 3491


Sprawdź produkt w sklepie:

Gofrownica Clatronic WA 3491 to urządzenie o mocy 1200 W, przeznaczone do jednoczesnego wypieku pięciu gofrów w kształcie serca. Produkt posiada płynnie regulowany termostat, a także izolowany termicznie uchwyt i zabezpieczenie przed przegrzaniem. Płyty gofrownicy pokryte są nieprzywierającą powłoką, która ułatwia czyszczenie urządzenia i wyjmowanie gotowych wypieków.

Clatronic WA 3491 posiada 2 kontrolki informujące o podłączeniu produktu do źródła zasilania oraz gotowości do pracy. Gofrownica jest stabilna dzięki gumowanym nóżkom. Ma również estetyczny, nowoczesny design.


Zalety:Wady:
+ Urządzenie ma bardzo przystępną cenę. – Gofrownica jest stosunkowo płytka, dlatego nie każdy będzie zadowolony z grubości przygotowanych w niej wypieków.
+ Dzięki stosunkowo wysokiej mocy szybko się nagrzewa. – Pomimo szybkiego nagrzewania, gofry pieką się w niej dosyć długo.
+ Pozwala na przygotowanie wielu gofrów jednocześnie.

Gofrownica – na co zwrócić uwagę przy wyborze?

Gofrownice nie należą do urządzeń szczególnie kosztownych ani trudnych w obsłudze. Dają natomiast wiele możliwości, gdyż możemy przygotować w nich ciasto zarówno słodkie, jak i wytrawne, a następnie podawać gotowe wafle z dowolnymi dodatkami. Ponieważ zakup gofrownicy nie stanowi dużego wydatku, warto dokładnie przemyśleć ten wybór i przygotować się na koszt około 100 – 400 zł, jeśli pragniemy korzystać z urządzenia bezpiecznego, szybkiego i gwarantującego doskonałe rezultaty pieczenia.

Na co warto zwrócić uwagę, wybierając gofrownicę? Oto najważniejsze parametry tego typu urządzeń:

  • moc – moc gofrownicy określa jej szybkość nagrzewania, czyli czas potrzebny do przygotowania urządzenia do pracy, a także szybkość wypieku samego ciasta. W gofrownicach o niskiej mocy rzędu 300 – 600 W nie przygotujemy wafli chrupkich i puszystych w środku, lecz gofry gumowe, a nawet niedopieczone. Dopiero produkty o mocy powyżej 800 W pozwolą nam na niemalże profesjonalny wypiek, a dodatkowo znacząco skrócą czas samego przygotowania potrawy czy deseru.
  • marka – chociaż nie jest to regułą, znana marka może powiedzieć nam wiele o jakości i solidności wykonania gofrownicy. Za najlepszych producentów urządzeń tego typu uchodzą Dezal, MPM, Adler, Camry oraz Clatronic.
  • ilość, wielkość i kształt gofrów – gofrownica może wypiekać 2, 4, 5 lub więcej gofrów jednocześnie. Większość modelów pozwala na przygotowanie dwóch optymalnej wielkości wafli o kształcie znanym z kawiarni i restauracji. Na rynku dostępne są jednak również ciekawsze formy płytek, na przykład serca, koła czy trójkąty. Tego typu wypieki z pewnością spodobają się najmłodszym, jednak warto mieć na uwadze, że będą najczęściej stosunkowo mniejsze niż te w formie klasycznej. Jeśli chodzi o grubość wafli to najbardziej obiektywnej informacji na ten temat udzielą nam jedynie użytkownicy danego modelu, którzy dzielą się swoją opinią na stronach sklepów lub forach internetowych.
  • powierzchnia płyt grzewczych – płyty grzewcze gofrownicy mogą zostać pokryte różnego typu powłokami nieprzywierającymi, na przykład teflonem lub powłoką ceramiczną. Największą popularnością cieszą się obecnie gofrownice teflonowe, które umożliwiają nam pieczenie bez dodatku tłuszczu. Co więcej, dzięki nim ciasto wypiekane jest równomiernie, łatwo odchodzi od płytek, a samo czyszczenie urządzenia nie nastręcza wielu problemów. Z teflonem należy jednak obchodzić się delikatnie, gdyż zarysowanie jego powierzchni grozi nie tylko utratą właściwości nieprzywierających, ale również wydzielaniem szkodliwych dla zdrowia substancji. Płytki ceramiczne będą nagrzewały się szybko, długo trzymały ciepło i ładnie przypiekały gofry na całej ich powierzchni. Ich również nie wolno jednak porysować, gdyż spowoduje to przywieranie ciasta oraz utrudni utrzymanie produktu w czystości. Ostatnią alternatywą są gofrownice z żeliwa. Charakteryzuje je duży ciężar, solidność i trwałość. Powłoka żeliwna jest jednak bardziej kłopotliwa w użyciu, gdyż ciasto może do niej przywierać. Nie pozwoli zatem na przygotowanie beztłuszczowych wafli, ale będzie urządzeniem najbardziej wytrzymałym, odpowiednim do długotrwałej eksploatacji.

Gofrownica idealna – jakie funkcje dodatkowe powinna posiadać?

Najlepsza gofrownica to urządzenie o mocy powyżej 800 W, wyposażone w odpowiedniej wielkości płyty grzewcze z powłoką nieprzywierającą. Obie te cechy przekładają się bezpośrednio na smak oraz wygląd wypiekanych w niej wafli. Na komfort obsługi tego typu produktów wpływają jednak również inne, niekiedy równie ważne parametry. Zaliczamy do nich przede wszystkim:

  • termostat, który chroni gofrownicę przed przegrzaniem,
  • funkcję regulacji temperatury, która pozwala na wybór stopnia wypieczenia gofrów,
  • lampki kontrolne, które informują o podłączeniu urządzenia do zasilania, gotowości do pracy i ukończeniu procesu pieczenia,
  • gruby, wytrzymały przewód odpowiedniej długości,
  • praktyczny schowek na kabel w obudowie,
  • nienagrzewający się uchwyt,
  • antypoślizgowe nóżki.

Wybierając idealny model gofrownicy do swojej kuchni, zwracajmy uwagę również na wielkość urządzenia, możliwy sposób jego przechowywania, łatwość utrzymania w czystości oraz design. W małej kuchni najlepiej sprawdzą się produkty niewielkie, które można dodatkowo przechowywać w pionie. Im prostsza obudowa, tym łatwiejsze będzie z kolei utrzymanie jej w czystości, dlatego uleganie pokusie zakupu designerskich modelów nie zawsze okazuje się korzystne w praktyce.

Podsumowanie

Gofry to słodkie lub wytrawne wafle, które kojarzą nam się ze smakiem dzieciństwa. Aby cieszyć się nimi na co dzień poza sprawdzonym przepisem potrzebujemy również niezawodnego urządzenia, dlatego warto wiedzieć, że gofrownica o zbyt niskiej mocy nie będzie w stanie upiec dobrych gofrów nawet jeśli użyjemy w tym celu najlepszej jakości składników i zachwalanej przez wszystkich receptury. Solidny model gofrownicy kupimy jednak już za około 100 zł, a prawdziwi smakosze, którzy pragną przyrządzać wafle jak z profesjonalnej cukierni, mogą wyposażyć się w najlepszy sprzęt za cenę około 300 – 400 zł.

Gofrownica opinie

Napisz nam w komentarzu lub daj znać na facebooku co sądzisz o naszym zestawieniu 🙂

Zapisz się na nasz newsletter

Bądż na bieżąco ze wszystkimi nowymi wpisami. Wybieraj zawsze najlepsze produkty!

ZOSTAW KOMENTARZ

Please enter your comment!
Wpisz swoje imię

Najnowsze wpisy

Zapisz się na nasz newsletter

Bądż na bieżąco ze wszystkimi nowymi wpisami. Wybieraj zawsze najlepsze produkty!

Warto przeczytać