Strona głównaMałe AGDMaszynki do mieleniaWybieramy najlepszą maszynkę do mięsa - ranking 2024

Wybieramy najlepszą maszynkę do mięsa – ranking 2024 [TOP6]

Maszynka do mięsa – rodzaje urządzeń

Maszynka do mięsa to urządzenie służące do rozdrabniania różnego rodzaju mięs, warzyw, serów czy owoców. Jej praca opiera się na obrotach ślimacznicy, kierującej mielone składniki wprost na obracające się w szybkim tempie ostrza. Na koniec przetwarzany produkt przeciskany jest przez wybrane sito o określonej wielkości oczkach.
W zależności od tego, w jaki sposób maszynka napędzana jest do pracy, możemy wyróżnić:

  • maszynki do mielenia ręczne – wykonane ze stali lub żeliwa urządzenia wyposażone w korbkę, napędzane siłą mięśni, dla wygody obsługi mocowane do blatu,
  • maszynki do mielenia elektryczne – napędzane energią elektryczną (silnikiem), a dzięki dodatkowym nakładkom wielofunkcyjne, służące na przykład szatkowaniu warzyw na surówki czy wyciskaniu soków.

Maszynka do mięsa ranking:

Ranking maszynek do mięsa to zestawienie popularnych produktów, cieszących się pozytywnymi opiniami swoich konsumentów. Opisaliśmy je pod kątem najistotniejszych parametrów technicznych i wyszczególniliśmy ich najważniejsze wady i zalety, aby ułatwić Ci wybór modelu idealnego.

Sprawdź również:

1. Maszynka do mięsa BOSCH MFW3X10B

BOSCH MFW3X10B



Bosch MFW3X10B z serii CompactPower dysponuje silnikiem o mocy maksymalnej 2000 W oraz dużą komorą mielenia o średnicy 8 cm. Sprzęt jest w stanie mielić do 2,5 kg mięsa na minutę. Posiada sitka ze stali szlachetnej i dwustronny nożyk.

Do urządzenia dołączono sitka o grubości 2,7 oraz 4 i 8 mm, a także nasadkę masarską do produkcji domowych kiełbas czy do nadziewania farszem. Model oferuje funkcję biegu wstecznego. Ma też zintegrowany schowek na akcesoria i schowek na kabel. Jego atutem są takie akcenty, jak gumowe nóżki czy uchwyt do przenoszenia. 

Zalety: Wady:
+ Urządzenie ma dobry stosunek jakości do ceny.  
+ Dysponuje mocnym silnikiem.  
+ Stosunkowo cicho pracuje.  

2. Maszynka do mięsa Kerch Omega

Kerch Omega



Kerch Omega to maszynka o mocy nominalnej 600 W i mocy maksymalnej 1900 W. Sprzęt dysponuje funkcją reverse – odwróconego biegu. Posiada solidną metalową obudowę. Jest wyposażony w trzy sita do mielenia z oczkami o średnicach 3mm, 5mm i 7mm.

Sprzęt pełni też rolę szatkownicy. Posiada trzy różne bębny do rozdrabniania warzyw i owoców. Jego wydajność mielenia to około 2 kg na minutę. Urządzenie nadaje się też do przygotowywania domowych kiełbas i innych wyrobów masarskich. Jest sprzedawane w zestawie z popychaczem.

Zalety: Wady:
+ Urządzenie ma bardzo korzystną cenę. – Jest głośna.
+ Bardzo szybko mieli.  
+ Jest solidnie wykonane.  

3. Maszynka do mięsa Zelmer ZMM4045W

Zelmer ZMM4045W



Maszynka do mielenia Zelmer ZMM4045W to urządzenie o mocy 1900 W i wydajności 1,7 kg na minutę. Produkt został wyposażony w szatkownicę oraz dwa rodzaje sitek z otworami o średnicy 4 i 8 mm. Dzięki trwałej metalowej komorze mielenia i dwustronnemu nożykowi, model jest w stanie zagwarantować długie i bezproblemowe użytkowanie.

W zestawie z maszynką użytkownik otrzymuje zestaw sitek, dwustronny nożyk, końcówkę do nadziewania, szatkownicę do ścierania ziemniaków oraz tworzenia drobnych i grubych wiórków. Urządzenie wyposażono w antypoślizgową podstawę, która zwiększa komfort pracy podczas mielenia. Produkt współpracuje z wieloma dodatkowymi akcesoriami marki Zelmer.

Zalety: Wady:
+ Urządzenie dysponuje dużą mocą. – Tworzywo, z którego wykonano niektóre elementy urządzenia nie jest odporne na odbarwienia (marchew, buraki, czerwona kapusta).
+ Pracuje szybko i stosunkowo cicho.  
+ Jego elementy tnące są ostre i trwałe.  

4. Maszynka do mięsa Bosch MFW3X14W

Maszynka do mięsa Bosch MFW3X14W



Maszynka do mielenia Bosch MFW3X14W to urządzenie o mocy 2000 W, wyposażone w sitka ze stali szlachetnej oraz dwustronny nożyk. Produkt posiada dużą komorę mielenia, dzięki czemu jego wydajność to nawet 2,5 kg na minutę. W skład zestawu wchodzi sito z oczkami o średnicy 2,7 mm, 4 mm i 8 mm.

Maszynka została wyposażona w szatkownicę z 4 bębnami, dzięki którym pokroimy warzywa w plastry oraz w grube i drobne wiórki, a także zetrzemy ziemniaki na placki ziemniaczane. Akcesoria są wykonane ze stali nierdzewnej, co gwarantuje łatwość ich czyszczenia i naturalny smak potraw. W komplecie otrzymujemy również nasadkę masarską.

Bosch MFW3X14W posiada funkcję rewers oraz zintegrowany schowek na akcesoria i schowek na przewód zasilający. Dzięki gumowym nóżkom nie przesuwa się po blacie podczas pracy. Ma także praktyczny uchwyt do przenoszenia.

Zalety: Wady:
+ Urządzenie ma dużą moc i wysoką wydajność. – Ma nieco wysoką cenę.
+ Posiada bieg wsteczny.  
+ Jest wykonane solidnie i estetycznie.  

5. Maszynka do mięsa Tefal NE105838

Maszynka do mięsa Tefal NE105838



Elektryczna maszynka do mięsa Tefal NE105838 to urządzenie o mocy 1400 W i wydajności 1,7 kg na minutę. Produkt posiada funkcję biegu wstecznego, która chroni przed zapychaniem maszynki. Wybrany model wyposażono w samoostrzący się nóż oraz dwa sitka ze stali nierdzewnej z otworami różnej wielkości.

Tefal NE105838 to niewielkie urządzenie o nowoczesnym designie. W skład kompletu poza samą maszynką wchodzi nożyk, dwa sitka oraz nasadka masarska do wyrobu domowych kiełbas.

Zalety: Wady:
+ Urządzenie działa szybko i sprawnie. – Negatywne opinie dotyczą głośności pracy maszynki.
+ Ma atrakcyjną cenę.  
+ Posiada funkcję biegu wstecznego.

6. Maszynka do mięsa AMICA MM3011

AMICA MM3011



Amica MM 3011 dysponuje silnikiem o mocy maksymalnej 2000 W. Posiada też przydatną funkcje reverse. Urządzenie jest sprzedawane w zestawie z trzema wymiennymi sitkami o różnej wielkości otworów (3, 5, 7 mm). Sitka wykonano ze stali szlachetnej. Sprzęt nadaje się też do przygotowywania kiełbas.

Produkt posiada antypoślizgową bazę dla maksymalnej stabilności oraz praktyczny uchwyt do przenoszenia. Wydajność pracy tego modelu to nawet 2,7 kg na minutę. Urządzenie jest sprzedawane w zestawie z popychaczem. Posiada zabezpieczenie przed przegrzaniem – wyłącza się automatycznie przy wysokiej temperaturze.

Zalety: Wady:
+ Urządzenie ma wysoką moc. – Bardzo głośno pracuje.
+ Nie zacina się.   
+ Radzi sobie nawet z mrożonym mięsem.   

Maszynka do mięsa – jak wybrać?

Elektryczna maszynka do mięsa nie jest urządzeniem o szczególnie skomplikowanej konstrukcji czy działaniu. Produkty tego typu wyposażono w silnik, który napędza ślimacznicę, a także obracające się ostrza tnące, które siekają mielone składniki na drobne kawałki. W dalszej kolejności mięso, warzywa czy ser przeciskane są przez sito, które nadaje im ostatecznej konsystencji. Co decyduje zatem o efektywności pracy i solidności urządzeń tego typu?

  • moc – maszynka do mielenia może dysponować mocą od 250 do nawet 2000 W. Do użytku domowego warto wybierać jednak tylko te o minimalnej mocy 500 W. Wiele zależy również od tego, jakie produkty spożywcze pragniemy mielić. Jeśli będą to twarde warzywa i zamrożone mięsa, lepiej sięgać po jak najmocniejsze modele maszynek, nie zważając szczególnie na ich pobór energii – urządzenia tego typu nie mają wielkiego wpływu na wysokość naszych rachunków za energię elektryczną. Czasami bywa nawet wręcz przeciwnie, gdyż słabsza maszynka musi pracować znacznie dłużej. Poza tym istnieje większe prawdopodobieństwo, że jej silnik ulegnie przegrzaniu.
  • wydajność – to parametr określany w kilogramach na minutę, czyli ilości produktu, jaki maszynka jest w stanie zmielić w ciąg 60 sekund. Dostępne na rynku urządzenia mają wydajność od 0,3 do nawet 2,5 kg na minutę. Im ona wyższa, tym szybszy i bardziej wydajny może okazać się wybrany model.
  • materiał wykonania – ponieważ maszynka do mielenia może być wykorzystywana do pracy z twardymi produktami spożywczymi, powinna cechować się wysoką jakością wykonania. Obudowy urządzeń tego typu są najczęściej produkowane z tworzywa lub stali, jednak najważniejszym elementem, na który należy zwrócić uwagę jest korpus maszynki – koniecznie stalowy lub metalowy. Istotne są także noże i sitka, które muszą wykazywać odporność na rdzewienie oraz uszkodzenia mechaniczne.

Maszynka do mięsa – na co jeszcze zwrócić uwagę?

Podstawowe warianty maszynek do mięsa wyposażone są najczęściej przede wszystkim w sitka z różnej wielkości oczkami. Dzięki ich różnorodności możemy rozdrabniać produkty na nieco mniejsze lub nieco większe fragmenty, w zależności od swoich potrzeb i preferencji. Poza tym kolejne nakładki są w stanie zwiększyć funkcjonalność maszynki, zmieniając ją w urządzenie do robienia kiełbasy, szatkowania warzyw, ucierania białego sera czy wyciskania soku. Na jakie dodatkowe elementy maszynek do mielenia warto zwrócić uwagę?

  • przystawki do tarcia, krojenia, szatkowania warzyw, owoców czy sera,
  • nasadkę do robienia kiełbasy,
  • przystawkę do makaronu,
  • przecierak do musów,
  • przystawkę do makaronów.

Poza tym dobra maszynka do mięs powinna posiadać odpowiednie zabezpieczenia – przed przegrzaniem silnika oraz uszkodzeniem w przypadku zablokowania. Dobrze jeśli urządzenie ma także antypoślizgowe nóżki, bądź przyssawki, które gwarantują stabilną pracę. Bardzo zaawansowane modele mogą dysponować również wyświetlaczem LCD, który informuje o temperaturze silnika czy czasie pracy sprzętu.

Maszynka do mielenia z szatkownicą – jak działa?

Maszynki do mięsa z szatkownicą to popularne produkty, które służą rozdrabnianiu warzyw i owoców na plastry, wiórki czy miazgę. Aby z nich skorzystać wystarczy zamienić komorę mielenia urządzenia na szatkownicę z odpowiednio dobranym bębnem. Bębny dostępne są najczęściej w czterech wariantach – do ścierania ziemniaków na miazgę, do krojenia w plastry, do rozdrabniania na małe wiórki i siekania na grubsze wióry. Montaż szatkownicy powinien być prosty, intuicyjny i szybki, a jej poszczególne elementy muszą być wykonane z wysokiej jakości stali, którą można myć w zmywarce.

Jakie korzyści płyną z zakupu maszynki do mielenia z szatkownicą? Przede wszystkim skrócenie czasu przygotowania surówek, sałatek i innego typu dodatków. Urządzenie elektryczne wykona bowiem tę pracę w ciągu minut, a nawet sekund. Poza tym rezultat szatkowania będzie równomierny i identyczny za każdym razem, dzięki czemu danie będzie prezentowało się perfekcyjnie.

Podsumowanie

Maszynka do mięsa to podstawowe wyposażenie każdej kuchni. Urządzenia tego typu pozwalają na samodzielne przetwarzanie mięs, dzięki czemu możemy mieć pewność, co do ich jakości, świeżości i stopnia rozdrobnienia. Poza tym w zależności od dostępnych akcesoriów, maszynka może zastąpić w naszym domu również wyciskarkę do soków, szatkownicę czy młynek żarnowy.

Aby maszynka do mielenia służyła nam naprawdę długo i niezawodnie, musi być urządzeniem solidnie wykonanym, mocnym i wyposażonym w wysokiej jakości elementy. Dobry produkt tego typu zakupimy w cenie około 200 – 300 zł, choć na rynku dostępne są urządzenia kosztujące nawet 800 zł.

Maszynka do mięsa opinie

Napisz nam w komentarzu lub daj znać na facebooku co sądzisz o naszym zestawieniu 🙂

0 0 ocen
Oceń Artykuł
Angelika Woszczyńska
Angelika Woszczyńska
Lubię dobrze przemyślane zakupy, dlatego zawsze starannie porównuję produkty dostępne na rynku, oceniając przede wszystkim ich relację jakości do ceny. Jeśli Ty również cenisz sobie świadomość dobrze wydanych pieniędzy, każdy swój zakup poprzedź zapoznaniem się z naszymi rankingami. Wszystkie zestawienia przygotowujemy w oparciu o parametry techniczne i realne opinie użytkowników.
Powiadomienia
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
NAJNOWSZE WPISY
WARTO SPRAWDZIĆ
baner neonet
POWIĄZANE ARTYKUŁY
baner rtv euro agd