Szybkowar to tak zwany garnek ciśnieniowy. Naczynie wykorzystuje ciśnienie generowane przez gorącą parę wodną, aby w bardzo wysokiej temperaturze szybciej gotować potrawy, bez przypalania. Prawidłowa obsługa szybkowaru pozwala korzystać ze wszystkich jego atutów. W naczyniu można dusić mięso, gotować zupy, a także przygotowywać całe dania jednogarnkowe, na przykład gołąbki.
Szybkowar ranking:
Sprawdź podobne rankingi:
- ranking zestawów garnków
- ranking patelni grillowych
- ranking kombiwarów
- ranking multicookerów
- ranking wolnowarów
Wady i zalety szybkowarów
Nie od dziś wiadomo, że każdy sprzęt kuchenny ma jakieś mocniejsze i słabsze strony, kiedy w grę wchodzi jego użytkowanie czy utrzymanie czystości. Oto główne zalety szybkowarów:
- skrócenie czasu gotowania nawet 3-krotnie,
- obniżenie rachunków za gaz lub prąd,
- zdrowsze przygotowywanie posiłków – dania zachowują więcej składników odżywczych,
- apetyczniejszy kolor potraw,
- lepszy smak potraw,
- przyjemniejsza konsystencja potraw – soczyste warzywa, miękkie, rozpadające się mięso,
- brak ryzyka przypalenia,
- prostota obsługi i czyszczenia.
Oczywiście, żaden szybkowar nie jest idealny. Wadą takich naczyń jest ryzyko wybuchu lub poparzenia – tylko jeśli używamy zepsutego garnka lub nie przestrzegamy instrukcji! Poza tym, korzystanie z szybkowarów rządzi się swoimi zasadami, które nie wszystkim odpowiadają. Wszelkie przyprawy trzeba dodać do dania przed zamknięciem pokrywki (nie można też próbować posiłku w trakcie przyrządzania). Co więcej, do czasu przygotowywania obiadu trzeba doliczyć kilka minut na doprowadzenie wody w garnku do wrzenia oraz na spuszczenie nadmiaru pary przed otwarciem wieka. Warto pamiętać o tym przed zakupem.
Szybkowar – jak wybrać dobry garnek ciśnieniowy?
Warto zacząć od tego, że na rynku dostępne są dzisiaj szybkowary elektryczne i szybkowary klasyczne. Te pierwsze podłącza się do prądu i uruchamia jeden z automatycznych programów gotowania. Te drugie ustawiamy na kuchence – są one bardziej ekonomiczne w użytkowaniu i to właśnie im poświęcony jest ten wpis.
Jaki szybkowar kupić? Najpierw wyselekcjonuj produkty, które nadają się na Twoją kuchenkę. Szybkowary na indukcję muszą posiadać odpowiednie dno indukcyjne. Dzisiaj większość popularnych garnków sprawdza się na każdego typu kuchni.
Kolejna istotna kwestia to materiał wykonania. Szybkowar aluminiowy jest lżejszy, szybciej się rozgrzewa, ale jest mniej trwały. Tymczasem model stalowy rozgrzewa się wolniej, ale dłużej trzyma ciepło i jest bardziej odporny na uszkodzenia (wgniecenia, zarysowania).
Istotną kwestią jest też wielkość, a raczej pojemność szybkowaru. Duży szybkowar – taki o pojemności od 6 do 8 litrów – pozwala na przygotowanie dania jednogarnkowego dla kilkuosobowej rodziny. Mały szybkowar – o pojemności poniżej 6 litrów – sprawdzi się dla jednej, dwóch osób. Należy mieć na uwadze, że podawana przez producentów pojemność nie jest pojemnością użytkową. W praktyce można korzystać z około 2/3 objętości garnka, ponieważ pozostałą część zajmuje para pod dużym ciśnieniem.
Co warto sprawdzić przed wyborem szybkowaru?
Pozostałe cechy szybkowarów, na które warto zwrócić uwagę przed zakupem to:
- wymiary – głównie średnica, którą dopasowuje się do pól grzejnych czy pól kuchenki gazowej, ale też inne wymiary, mające wpływ na wygodę przechowywania,
- uchwyty – mogą być podwójne, pojedyncze, składane,
- blokada pokrywki – blokada chroni użytkownika przed poparzeniem – powinna zwalniać się, gdy ciśnienie pary opadnie,
- zawór bezpieczeństwa – odprowadza nadmiar pary, zapobiegając wybuchowi,
- regulator ciśnienia – z zaworkiem klasycznym, ciężarkowym lub sprężynowym, dobrze jeśli da się go wyjąć i skontrolować, ponieważ odpowiada za uwalnianie nadmiaru pary,
- podziałka wewnętrzna,
- regulacja ciśnienia/temperatury,
- akcesoria – np. wkładka do gotowania na parze lub zwykła pokrywka.
Czy warto kupić szybkowar?
Podsumowując, szybkowar to niezbędne naczynie w kuchni osoby, która lubi gotować potrawy wymagające długotrwałej obróbki termicznej (rosół, bigos, gulasz, potrawka, gołąbki i wiele więcej). W szczelnie zamkniętym garnku dania, które zazwyczaj wymagają długiego gotowania, osiągają pełnię smaku i odpowiednią miękkość znacznie szybciej.
Szybkowary przyspieszają gotowanie warzyw i mięs, dlatego sprawdzają się właściwie w każdej kuchni. Potrawy przygotowane w szybkowarze są też bardziej aromatyczne, zdrowsze (mają więcej witamin i minerałów) i nie przywierają do dna. Poza tym, gotując w takim garnku, mamy to udogodnienie, że potrawa właściwie robi się sama – musimy jedynie kontrolować czas i ciśnienie podczas gotowania.
Szybkowar opinie:
Napisz nam w komentarzu lub daj znać na facebooku, co sądzisz o naszym zestawieniu 🙂
Artykuł zawiera linki afiliacyjne kierujące do oferty sklepów internetowych. Nie wpływają one na wybór produktów i ich pozycję w rankingu.