Kuchenki elektryczne dwupalnikowe reklamowane są przez producentów jako urządzenia zastępcze, dodatkowe palniki oraz kuchenki turystyczne. Można używać ich od razu po zakupie, gdyż nie wymagają profesjonalnego montażu – wystarczy ustawić je na blacie i podłączyć do prądu. Z tego względu kuchenka dwupalnikowa na prąd sprawdzi się między innymi:
- kiedy bardzo dużo gotujemy i podgrzewamy duże ilości jedzenia, np. podczas przyjęcia, przed świętami,
- w sytuacji awaryjnej, np. kiedy nagle skończy się butla z gazem, nastąpi przerwa w dostawie gazu,
- na działce, w domku letniskowym i w innych miejscach poza domem, gdzie jest dostęp do źródła zasilania,
- podczas gotowania na świeżym powietrzu w ogrodzie czy na tarasie.
Ranking kuchenek elektrycznych dwupalnikowych:
Sprawdź podobne rankingi:
- ranking kuchenek turystycznych
- ranking kuchenek turystycznych gazowych
- ranking kuchenek turystycznych na kartusze
- ranking kuchenek elektrycznych turystycznych
- ranking kuchenek elektrycznych jednopalnikowych
Kuchenki elektryczne dwupalnikowe: rodzaje
Jak wspominaliśmy, nasze zestawienie tworzą dwupalnikowe kuchenki wolnostojące elektryczne, które można podzielić na:
- tradycyjne (klasyczne) z grzałką i metalową płytą,
- indukcyjne,
- ceramiczne.
Pierwszy rodzaj kuchenek jest najtańszy, najprostszy w swoim działaniu i budowie. Od takich sprzętów można oczekiwać przede wszystkim szybkiego nagrzewania pól oraz długotrwałego utrzymywania ciepła – zwłaszcza, jeśli płyta jest wykonana z żeliwa.
Kuchenki ceramiczne również posiadają element grzewczy – spiralę – jednak jest ona ukryta pod płytą z ceramicznego szkła. Dzięki temu urządzenie prezentuje się nowocześniej. Jest też łatwiejsze do utrzymania w czystości (przynajmniej dopóki nie przypalimy zabrudzeń na płycie). Sposób podgrzewania jedzenia na ceramicznej kuchence niewiele różni się od podgrzewania na płycie tradycyjnej. Płyta nagrzewa się, a następnie oddaje ciepło naczyniom.
Inaczej wygląda sposób działania kuchenek indukcyjnych, które pracują przede wszystkim najbardziej ekonomicznie, wykorzystując większość pobranej energii i zamieniając ją w energię cieplną bezpośrednio w dnie naczynia. Kuchenki tego typu są droższe, cięższe, bardziej skomplikowane w budowie, ale oferują też więcej nowoczesnych funkcji. Niestety, w parze z ich nowoczesnością często idzie również większa awaryjność. Do korzystania z takiej kuchni potrzebujesz też odpowiednich garnków i patelni – pod indukcję.
Kuchenki elektryczne dwupalnikowe – jak wybrać?
Przenośna kuchenka elektryczna – czy to tradycyjna, czy ceramiczna, czy indukcyjna – musi posiadać odpowiednie parametry. Przy porównywaniu sprzętów tego typu należy wziąć pod uwagę ich przyszłe zastosowanie. Kuchenka elektryczna przenośna najczęściej opisywana jest od kątem:
- mocy – jeśli urządzenie ma służyć jedynie do podgrzewania przygotowanych wcześniej posiłków, moc nie musi być wysoka (powolne podgrzewanie bywa korzystne dla smaku). Zasadniczo jednak im wyższa moc kuchenki, tym lepiej, ponieważ urządzenie rozgrzewa się szybciej;
- zabezpieczeń – przed przegrzaniem, przypadkowym uruchomieniem, poparzeniem (lampki stanu pracy czy wskaźnik ciepła resztkowego);
- regulacji mocy/temperatury – za pomocą panelu dotykowego lub pokręteł;
- dodatkowych elementów – antypoślizgowe nóżki, uchwyty do przenoszenia;
- materiału wykonania obudowy – metal (żeliwo, stal), szkło ceramiczne, stal emaliowana;
- wymiarów i wagi.
Kuchenki nastawne elektryczne dwupalnikowe: opinie
Napisz nam w komentarzu lub daj znać na facebooku, co sądzisz o naszym zestawieniu 🙂
Artykuł zawiera linki afiliacyjne kierujące do oferty sklepów internetowych. Nie wpływają one na wybór produktów i ich pozycję w rankingu.