Kuchenka elektryczna jednopalnikowa może działać wszędzie tam, gdzie mamy dostęp do źródła zasilania. Korzystanie z niej jest bezpieczne i wygodne, gdyż urządzenie da się z łatwością utrzymać w czystości. Kuchnia elektryczna stanowi główną alternatywę dla kuchenki na gaz, jednak w przeciwieństwie do niej nie sprawdzi się na przykład w górach, gdzie brak jest dostępu do źródła zasilania.
Małe kuchenki elektryczne jednopalnikowe są polecane jako:
- dodatkowy „palnik”, kiedy gotujemy bardzo dużo, np. przed świętami;
- miniaturowy sprzęt AGD do małych mieszkań;
- urządzenie awaryjne, na wypadek braku możliwości korzystania z tradycyjnej kuchni;
- sprzęt przenośny, np. do domku letniskowego.
Ranking kuchenek elektrycznych jednopalnikowych:
Sprawdź podobne rankingi:
- ranking kuchenek turystycznych
- ranking kuchenek turystycznych gazowych
- ranking kuchenek turystycznych na kartusze
- ranking kuchenek elektrycznych turystycznych
Kuchenka elektryczna jednopalnikowa – jaką wybrać?
Kuchenka elektryczna z jednym polem może być kuchenką klasyczną, wyposażona w grzałkę i płytę metalową lub kuchenką nowoczesną – ceramiczną, bądź indukcyjną. W praktyce na rynku najpopularniejsze są modele tradycyjne oraz indukcyjne, gdyż kuchenki ceramiczne plasują się gdzieś pomiędzy nimi, jeśli chodzi o atuty praktyczne.
Kuchenka tradycyjna jest tania, ale zużywa więcej energii niż model indukcyjny. Ponieważ jej płyta mocno się nagrzewa, trzeba uważać, aby nie poparzyć się nią podczas gotowania. Na takiej kuchence można gotować w dowolnych naczyniach.
Kuchenka ceramiczna przypomina wyglądem model indukcyjny, ale jest znacznie prostsza w budowie i działaniu. Pod jej płytą znajduje się spiralny element grzewczy, który przekazuje ciepło samej płycie, a następnie naczyniom. Ceramiczne szkło nadaje kuchence nowoczesny wygląd i ułatwia czyszczenie pod warunkiem, że nie ulega zabrudzeniu w momencie, kiedy jest nagrzane do bardzo wysokiej temperatury – wtedy szorowanie przypalonej plamy jest o wiele trudniejsze.
Idealnym rozwiązaniem może wydawać się przenośna kuchenka indukcyjna. Jej zalety to nowoczesny wygląd, łatwość utrzymania w czystości oraz oszczędność energii – większość pobranego prądu zamieniana jest bezpośrednio w energię cieplną, bez znaczących strat. Minus takiego sprzętu to jego cena (w porównaniu do kuchenki tradycyjnej) oraz konieczność korzystania z dedykowanych naczyń (pod indukcję).
Kuchenka elektryczna jednopalnikowa – na co zwrócić uwagę?
Jak wspominaliśmy, elektryczna kuchenka idealnie sprawdza się jako alternatywa lub uzupełnienie domowej kuchni. Nadaje się także na sprzęt turystyczny do przygotowywania niewielkich posiłków. Aby kuchenka elektryczna przenośna dobrze sprawdzała się w swojej roli, musi mieć odpowiednie parametry, czyli:
- moc, która decyduje o tym, jak szybko sprzęt rozgrzeje się/naczynie i zagotuje potrawę. Powinna oscylować w przedziale od 1500 do 2000 W,
- stabilność – antypoślizgowe nóżki to podstawa,
- oznaczenie stanu pracy – za pomocą lampek, diod,
- zabezpieczenia – przed przegrzaniem, przed uruchomieniem przez dziecko,
- regulacja mocy – zwykle pokrętło, ale w przypadku kuchenek indukcyjnych jednopalnikowych może to być sterowanie panelem dotykowym,
- obudowę – ze szkła lub metalu, który będzie łatwy w czyszczeniu,
- wymiary i wagę.
Zakup kuchenki elektrycznej nastawnej jednopalnikowej to niewielki wydatek. Klasyczny sprzęt tego typu można kupić nawet za około 50 zł. Kuchenka indukcyjna będzie już około cztery razy droższa. Nadal jednak koszt jej zakupu nadal nie powinien nadszarpnąć mocno domowego budżetu. Na cenę takiego urządzenia wpływa nie tylko wykorzystany sposób podgrzewania naczyń, ale również wielkość płyty, a dokładniej liczba pól grzejnych. Kuchenka elektryczna dwupalnikowa zawsze będzie kosztowała więcej niż model z jednym polem, ale da Ci proporcjonalnie większe możliwości.
Kuchenki elektryczne jednopalnikowe: opinie
Napisz nam w komentarzu lub daj znać na facebooku, co sądzisz o naszym zestawieniu 🙂
Artykuł zawiera linki afiliacyjne kierujące do oferty sklepów internetowych. Nie wpływają one na wybór produktów i ich pozycję w rankingu.