Kuchenki turystyczne elektryczne można podzielić na modele klasyczne (tradycyjne), indukcyjne i ceramiczne. Sprawdź, jaki model kuchenki na prąd warto zabrać ze sobą pod namiot lub na camping!
Ranking kuchenek elektrycznych turystycznych:
Sprawdź podobne rankingi:
- ranking kuchenek turystycznych
- ranking kuchenek turystycznych gazowych
- ranking kuchenek turystycznych na kartusze
Kuchenka elektryczna turystyczna — czy warto?
Kuchenki elektryczne turystyczne mają wiele zalet. Są niewielkie, lekkie, wygodne w użytkowaniu i łatwe do utrzymania w czystości. Można korzystać z nich wszędzie tam, gdzie mamy dostęp do źródła prądu, czyli między innymi na działce, w ogrodzie, na tarasie, na polu kampingowym lub namiotowym. Nic nie stoi również na przeszkodzie, aby takiego sprzętu używać w domu. Osoby, które mają kuchenkę elektryczną nastawną, chwalą sobie taki produkt ze względu na fakt, że:
- zajmuje on mało miejsca — sprawdzi się na przykład w kawalerce,
- przydaje się jako dodatkowe wsparcie podczas gotowania, np. przed świętami,
- stanowi zabezpieczenie na wypadek awarii kuchenki lub braku gazu.
Kuchenki elektryczne często porównywane są do kuchenek gazowych, kiedy w grę wchodzi sprzęt przenośny (turystyczny). Przewagą kuchenek na prąd jest bezpieczeństwo ich użytkowania, a także łatwość transportu i obsługi. Kuchenka na kartusze lub butlę LPG lepiej niż elektryczna sprawdzi się tam, gdzie nie mamy dostępu do prądu. Powinna okazać się też bardziej ekonomiczna w użytkowaniu.
Kuchenki elektryczne turystyczne jednopalnikowe, czy dwupalnikowe?
Kuchenki elektryczne przenośne to najczęściej modele jedno- i dwupalnikowe. Wybór pomiędzy tymi rodzajami sprzętów sprowadza się w głównej mierze do ich przeznaczenia. Jeśli kuchenka ma spełniać minimum wymagań — np. służyć do podgrzania posiłku w przypadku ewentualnej awarii sprzętu domowego lub do ugotowania wody na herbatę na wyjeździe — wystarczający będzie model jednopalnikowy. Kuchenka elektryczna jednopalnikowa jest z reguły tańsza, mniejsza i lżejsza niż dwupalnikowa.
Kuchenka elektryczna dwupalnikowa sprawdzi się lepiej na wyjazdach rodzinnych oraz w sytuacji, kiedy sprzęt ma być użytkowany na każdego dnia do przygotowywania wielu posiłków. Na dwóch polach grzejnych można bowiem na przykład jednocześnie gotować wodę na herbatę i podgrzewać obiad.
Kuchenki elektryczne turystyczne — jak wybrać przenośną kuchenkę?
Przy wyborze kuchenki turystycznej elektrycznej trzeba zadecydować przede wszystkim o tym, czy ma to być kuchenka indukcyjna, ceramiczna, czy tradycyjna — z metalową płytą grzewczą.
Najprostszy alternatywny sprzęt kuchenny to klasyczna kuchenka z grzałką i płytą grzewczą z metalu. Takie urządzenie może oferować różną moc (od niej zależy, jak szybko pole się nagrzewa), a także różną średnicę pola (odpowiednia pod duże lub małe garnki/patelnie). Większość takich sprzętów dysponuje:
- regulacją mocy w pokrętle,
- lampką kontrolną stanu pracy,
- antypoślizgowymi nóżkami,
- zabezpieczeniem przed przegrzaniem,
- termostatem.
Kuchenki elektryczne indukcyjne są bardziej nowoczesne, lekkie i niewielkie, ale też droższe. Sprawdzają się w małych mieszkaniach. Często posiadają dotykowy panel sterowania i wiele poziomów mocy do wyboru. Można obsługiwać je w sposób precyzyjny. Ich zaletą jest bezpieczeństwo użytkowania – nagrzewają się tylko tam, gdzie stoi garnek, zatem „trudniej” jest się nimi poparzyć. Zużywają też mniejsze ilości prądu i nie brudzą garnków, przy czym nie ze wszystkimi będą współpracowały (konieczny jest zakup naczyń „pod indukcję”).
Turystyczna kuchenka ceramiczna ma ceramiczną płytę, która szybko się nagrzewa i szybko stygnie, co zmniejsza ryzyko poparzenia. Jej atutem jest też estetyczny wygląd oraz cena często zbliżona do ceny urządzeń tradycyjnych.
Kuchenka turystyczna elektryczna opinie
Napisz nam w komentarzu lub daj znać na facebooku co sądzisz o naszym zestawieniu. 🙂
Artykuł zawiera linki afiliacyjne kierujące do oferty sklepów internetowych. Nie wpływają one na wybór produktów i ich pozycję w rankingu.
Wpis został przygotowany wraz z Angeliką Woszczyńską, redaktor naczelną portalu zestawienie.pl
Potrzebuję kupić maszynkę turystyczną do gotowania,najlepiej na dwa pola grzewcze ,do małego mieszkania .
Kuchenkę będzie obsługiwać starsza osoba,więc musi być wysoce energooszczędna ( wiadomo na nasze polskie realia- niska emerytura- wysokie opłaty 🙄)
Dobrze gdyby kuchenka miała blokadę/ochronę przed przypadkowym poparzeniem , oraz żeby ” informowała „” kiedy potrawa/ woda zaczyna się gotować.
Myślałam o zakupie indukcji, ale po pierwsze:- nie wiem jak poradzi sobie z jej obsługą starsza osoba
-Nie wiem jaki model i o jakiej mocy musiałabym wybrać .
– Nie mam pojęcia jaka jest żywotność takiej płyty- czy działa przez lata? ( pytam gdyż sama nigdy nie miałam indukcji,cały czas używam kuchenki gazowej,a ta przy odpowiedniej pielęgnacji i stanie technicznym może działać latami )
Proszę o pomoc i opinie autora tej publikacji/ rankingu,oraz osoby czytające mój komentarz.
Dziękuję. 🙂
.
Cześc Edyto, dla Twojej sytuacji indukcja może być świetnym wyborem – jest energooszczędna, bezpieczna i łatwa w czyszczeniu. Wiele modeli ma blokadę przed przypadkowym włączeniem i automatyczne wyłączanie, co jest idealne dla starszej osoby. Dobrym rozwiązaniem będą:
Severin DK 1031 – prosta, dwupalnikowa, energooszczędna.
Amica PI3512TF – intuicyjna obsługa, blokada i zabezpieczenie przed przegrzaniem.
Camry CR 6505 – budżetowa, z podstawowymi zabezpieczeniami.
Żywotność? Dobre modele, jak Bosch czy Electrolux, działają przez lata. Pamiętaj tylko o naczyniach kompatybilnych z indukcją.