Płyta ceramiczna to urządzenie z zabudowanymi szkłem spiralami elektrycznymi lub lampami halogenowymi, które nagrzewają pola od spodu. Takie sprzęty AGD są niedrogie i nieskomplikowane, a do tego nie brudzą garnków (w przeciwieństwie do kuchni gazowych). Który model płyty ceramicznej warto wziąć pod uwagę podczas porównywania dostępnych w sklepach urządzeń?
Płyta ceramiczna ranking:
Sprawdź podobne rankingi:
- ranking płyt indukcyjnych
- ranking płyt gazowych do zabudowy
- ranking płyt gazowych bez płomieni
- ranking płyt indukcyjnych dwupalnikowych
- ranking płyt gazowo indukcyjnych
- ranking płyt indukcyjnych białych
Jak wybrać płytę ceramiczną?
Na co zwrócić uwagę wybierając kuchenkę ceramiczną? Przed dokonaniem zakupu warto sprawdzić:
- wielkość urządzenia – dostępne warianty mają od 30 do 90 cm szerokości, przy czym najpopularniejsze ceramiczne płyty mierzą ok. 60 cm;
- moc przyłączeniową (6 do 9 kW) oraz ilość i moc poszczególnych pól grzewczych;
- wykończenie szkła ceramicznego (z metalową ramką, ze szlifem na rantach lub bez szlifów – ostatnia opcja prezentuje się estetycznie i jest najpraktyczniejsza);
- rodzaje grzałek (okrągłe, 2-, 3-elementowe, owalne);
- sterowanie (typu +/-, slider lub pokrętłowe – w starych modelach);
- funkcje dodatkowe: wskaźnik ciepła resztkowego (H, h), szybki nagrzew, łączenie pól, dopasowanie pola do wielkości naczynia, timer, blokada przed dziećmi i inne.
Czym się różni płyta ceramiczna od indukcyjnej?
Wiele osób nie wie, czym różni się płyta ceramiczna od indukcyjnej. Wizualnie, oba urządzenia wyglądają bardzo podobnie. Działają na prąd. Są nowoczesne. Mają powłokę ze szkła ceramicznego. Jednak co jest lepsze – płyta indukcyjna czy ceramiczna?
Oba warianty różni przede wszystkim sposób działania. Ceramiczne płyty są nieskomplikowane, dzięki czemu charakteryzuje je dłuższa żywotność. Ich praca polega na rozgrzewaniu pól i przekazywaniu tego ciepła naczyniom. Z tego względu takie urządzenia pobierają więcej energii elektrycznej i są nieco mniej bezpieczne w użytkowaniu, chociaż ryzyko poparzenia zmniejszają wskaźniki ciepła resztkowego.
A jak wygląda użytkowanie płyty indukcyjnej? Taki sprzęt wykorzystuje właściwości pola elektromagnetycznego, aby podgrzać bezpośrednio dno naczynia, a nie pole grzewcze. Dzięki temu powierzchnia kuchenki nie jest aż tak gorąca, a zużycie energii znacznie niższe. Co jest więc korzystniejsze: płyta ceramiczna czy indukcyjna?
Zarówno płyta indukcyjna, jak i ceramiczna mają swoje wady i zalety. Kuchnie elektryczne nie brudzą garnków tak jak tradycyjne kuchenki gazowe. Są też bardziej eko, zwłaszcza jeśli zasila je prąd z paneli fotowoltaicznych. Model ceramiczny jest jednak tańszy w zakupie, mniej zaawansowany technologicznie i nie wymaga korzystania ze specjalnych naczyń (z dnem ferromagnetycznym). Największą wadą takiej kuchni jest związane z jej użytkowaniem duże zużycie prądu i trudność utrzymania w czystości – kiedy coś wykipi na gorące szkło, momentalnie przypali się i przywrze do jego powierzchni. Tego typu urządzenia są też mniej nowoczesne od kuchenek indukcyjnych, czyli oferują nam mniej zaawansowanych funkcji. Różnicę widać również w ilości różnych modeli płyt oferowanych przez znanych producentów – tych ceramicznych jest naprawdę niewiele.
A kuchenki indukcyjne? Są przede wszystkim energooszczędne, łatwiejsze w czyszczeniu i wygodniejsze w obsłudze. Ich sposób działania znacząco skraca czas gotowania potraw i pozwala myć płytę niemal bezpośrednio po jej wyłączeniu, ponieważ urządzenie nie nagrzewa się całościowo i szybko stygnie. Indukcja często okazuje się też bezpieczniejsza w użytkowaniu z uwagi na fakt, że dzięki czujnikom nie uruchamia się, jeśli nie wykryje ciężaru naczynia na polu grzejnym.
Płyta ceramiczna: opinie
Napisz nam w komentarzu lub daj znać na facebooku, co sądzisz o naszym zestawieniu 🙂
Artykuł zawiera linki afiliacyjne kierujące do oferty sklepów internetowych. Nie wpływają one na wybór produktów i ich pozycję w rankingu.