Strona głównaAGDPiekarnikiKtóry piekarnik gazowy jest najlepszy? Ranking 2024

Który piekarnik gazowy jest najlepszy? Ranking 2024 [TOP3]

Piekarnik gazowy to mało popularny sprzęt, ale nadal można kupić go na naszym rynku – podobnie jak kuchenkę gazową. Kiedy mówimy o samodzielnych piekarnikach (nie o kuchenkach z piekarnikiem gazowym), mamy na myśli urządzenia do zabudowy. Sprzęty z tej kategorii są zasilane gazem, a nie jak większość stosowanych dzisiaj urządzeń – prądem. Warto pamiętać jednak, że większość piekarników na gaz nadal potrzebuje dodatkowego zasilania elektrycznego. Jest ono niezbędne między innymi do korzystania z wyświetlaczy, wentylatorów czy grzałek (grill). Sprawdź ranking najlepszych piekarników gazowych, aby przekonać się, co mają do zaoferowania.

Piekarnik gazowy ranking:

Sprawdź podobne rankingi:

Czy są jeszcze piekarniki gazowe?

Jak wspominaliśmy, piekarniki zasilane gazem nie są szczególnie popularnym sprzętem AGD, jednak ich produkcja nie została całkowicie zatrzymana. Wręcz przeciwnie, część producentów dąży dzisiaj do tego, aby taki sprzęt był w stanie dorównać modelom elektrycznym. Niemniej jednak wybór gazowych piekarników jest bardzo ubogi, stąd osoby zainteresowane zakupem takiego sprzętu mogą mieć problem ze znalezieniem idealnego urządzenia do swojej kuchni.

W bardziej komfortowej sytuacji są konsumenci, którzy poszukują płyty gazowej lub kuchenki gazowej wolnostojącej. Ponieważ gaz jest obecnie najtańszym paliwem, nadal bardzo często pojawia się w naszych domach i skutecznie konkuruje z płytami elektrycznymi (indukcja, płyty ceramiczne). 

Czy warto kupić piekarnik gazowy?

Każda osoba, która szuka gazowego piekarnika, wie, jakie są jego największe atuty. Urządzenie tego typu jest przede wszystkim tańsze w zakupie i eksploatacji. Zazwyczaj można zasilać je gazem z butli i z sieci. Jego działanie nie jest skomplikowane, dzięki czemu prosta okazuje się także obsługa i serwisowanie sprzętu. Produkt ten poleca się więc osobom, którym zależy na:

  • oszczędnościach,
  • prostocie AGD, czyli podstawowych funkcjach pieczenia.

Chociaż większość nowoczesnych urządzeń posiada zabezpieczenie przeciwwypływowe gazu, piekarniki zasilane tym paliwem nadal uznawane są za najmniej bezpieczne w użytkowaniu. Dużym problemem bywa w nich także fakt, że zawsze grzeją komorę pieczenia od dołu – tam znajduje się palnik. Pieczenie potraw w piekarniku tego typu jest trudniejsze, bowiem dania łatwiej przypalają się od spodu. Mogą okazać się także wysuszone lub niedopieczone. Kontrola temperatury w piecu na gaz bywa bardzo problematyczna, dlatego większość osób preferuje piekarnik elektryczny.

Tu warto zaznaczyć jednak, że nowocześniejsze modele piekarników gazowych mogą wykorzystywać rozwiązania, dzięki którym wspomniane problemy zostają zniwelowane. Odbywa się to jednak przy wykorzystaniu elementów zasilanych elektrycznie. Mowa oczywiście o dodatkowych grzałkach (np. górna grzałka grilla) czy wentylatorach, dzięki którym sprzęt może dysponować funkcją termoobiegu. Wymuszenie obiegu powietrza w komorze sprawia, że piec gazowy rozprowadza ciepło bardziej równomiernie, a co za tym idzie pozwala uniknąć przypalania.

Piekarnik na gaz czy elektryczny?

Co jest lepsze: elektryczny piekarnik czy piekarnik gazowy? Największe różnice pomiędzy tymi rodzajami urządzeń dotyczą ich funkcjonalności oraz kosztów eksploatacji. Jak zostało wspomniane, zasilanie gazem pozostaje najkorzystniejsze cenowo. Jednak taki sposób pracy piekarnika sprawia, że urządzenie okazuje się znacznie uboższe w wiele funkcji, które oferuje nam dzisiaj większość sprzętów elektrycznych. Co więcej, ponieważ gazowe AGD nie jest tak popularne, producenci nie udoskonalają takich piekarników (a nawet wycofują je ze sprzedaży), w związku z czym, trudno jest znaleźć taki model pieca, który będzie wyposażony nie tylko w grilla czy termoobieg, ale nawet w dobrej jakości prowadnice czy nowoczesny panel sterowania. 

Co ma więc piekarnik na prąd, czego nie ma ten na gaz? To przede wszystkim większa liczba funkcji pieczenia, jak chociażby grzałka górna, grzałka dolna, grzałka górna i dolna, termoobieg, grill, programy automatyczne i wiele innych. Drugą istotną różnicą jest sterowanie i kontrola nad temperaturą. Piec elektryczny można zaprogramować na konkretną temperaturę pieczenia za pomocą paneli dotykowych, pokręteł, a nawet za pośrednictwem aplikacji na telefon. Różnice pomiędzy tymi rodzajami sprzętów dotyczą także czyszczenia. Podczas gdy piekarnik elektryczny może zaoferować nam między innymi program czyszczenia parowego, pyrolitycznego czy katalitycznego, z zabrudzeniami w piecu gazowym musimy radzić sobie sami. Wyjątkiem od tej zasady mogą okazać się modele urządzeń z panelami katalitycznymi. Takie elementy wychwytują drobinki tłuszczu i pozwalają wypalić je w wysokiej temperaturze.

Jak wybrać piekarnik gazowy do zabudowy?

Ponieważ gazowy piekarnik jest urządzeniem znacznie prostszym niż model elektryczny, łatwiej jest porównać cechy poszczególnych urządzeń i wybrać najlepszy produkt dostępny na rynku. Co trzeba sprawdzić przed zakupem?

Wymiary – każdy sprzęt do zabudowy musi pasować do przeznaczonej dla niego wnęki. Z tego względu na początek zapoznaj się z wymiarami dostępnych urządzeń.

Pojemność piekarnika – modele gazowe są mniejsze niż ich elektryczne odpowiedniki. Ich pojemność waha się w przedziale od około 54 do 67 litrów.

Wnętrze piekarnika – dobrze, aby zostało pokryte wysokiej jakości emalią, która ułatwi czyszczenie.

Prowadnice – mogą być wytłaczane (najtańsze i najmniej stabilne), drabinkowe i teleskopowe (najbezpieczniejsze i najwygodniejsze).

Sterowanie – zwykle są to pokrętła do wyboru temperatury, ale niekiedy także przyciski.

Czyszczenie piekarnika – warto sprawdzić, czy urządzenie posiada zdejmowane drzwiczki, wyjmowaną szybę, łatwe w demontażu prowadnice. 

Wyposażenie – zwykle ruszt, blachy, ewentualnie rożen.

Jakie są najciekawsze funkcje, które ma piekarnik gazowy?

Gazowe piekarniki nie zachwycają ogromem funkcji. Jednak przeglądając nasz ranking najpopularniejszych produktów z kategorii piekarniki na gaz, łatwo zauważysz, że wśród funkcjonalności dostępnych współcześnie urządzeń tego typu można wymienić głównie:

  • termoobieg – dzięki wentylatorowi sprzęt wymusza obieg powietrza w komorze piekarnika, co przekłada się na bardziej równomierne opiekanie, a także na szybsze nagrzewanie wnętrza,
  • grill – jeśli sprzęt ma taką funkcję, oznacza to, że jest wyposażony w elektryczną grzałkę,
  • rożen obrotowy – pozwala na równomierne opiekanie mięs,
  • timer – nawet mało nowoczesne piekarniki mogą posiadać timer z sygnałem dźwiękowym, który przypomina użytkownikowi o konieczności zajrzenia do pieczonej potrawy. 

Piekarnik gazowy: opinie

Napisz nam w komentarzu lub daj znać na facebooku, co sądzisz o naszym zestawieniu 🙂

Artykuł zawiera linki afiliacyjne kierujące do oferty sklepów internetowych. Nie wpływają one na wybór produktów i ich pozycję w rankingu.

5 1 oceń
Oceń Artykuł
Angelika Woszczyńska - Redaktor Naczelna
Angelika Woszczyńska - Redaktor Naczelna
Lubię dobrze przemyślane zakupy, dlatego zawsze starannie porównuję produkty dostępne na rynku, oceniając przede wszystkim ich relację jakości do ceny. Jeśli Ty również cenisz sobie świadomość dobrze wydanych pieniędzy, każdy swój zakup poprzedź zapoznaniem się z naszymi rankingami. Wszystkie zestawienia przygotowujemy w oparciu o parametry techniczne i realne opinie użytkowników.
Powiadomienia
Powiadom o
guest
0 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
NAJNOWSZE WPISY
WARTO SPRAWDZIĆ
POWIĄZANE ARTYKUŁY