Suszarka do grzybów, owoców czy warzyw opiera swoje działanie na pracy grzałki oraz wentylatora. Grzałka urządzenia ogrzewa powietrze, zaś wentylator spycha je w dół lub unosi do góry. Poniżej, bądź powyżej znajdują się sita, na których umieszczamy produkty spożywcze, które pragniemy ususzyć. Ciepłe powietrze opływa je i zostaje wypchnięte po zewnętrznym obwodzie tac z powrotem do góry lub w dół. W taki sposób powstaje obieg zamknięty, który powinien utrzymywać mniej więcej stałą temperaturę. Ta jest z kolei kluczowa dla efektów, jakie uzyskamy z pomocą suszarki. Jeśli będzie zbyt wysoka, może zniszczyć wiele cennych składników odżywczych warzyw czy owoców, a dodatkowo zamknąć ich zewnętrzne pory, uniemożliwiając dehydrację wnętrza.
Suszarka do grzybów ranking:
Suszarka do grzybów – jaką wybrać?
Parametry suszarek spożywczych mogą powiedzieć naprawdę wiele o wydajności i efektywności użytkowania konkretnego produktu. Na podstawie ich pojemności dowiemy się, ile kilogramów grzybów, warzyw czy owoców zmieszczą. Na bazie mocy określimy, czy właściwie wysuszą umieszczone w nich produkty. Zaś w oparciu o obecność funkcji regulowania temperatury będziemy w stanie ocenić, czy będą odpowiednio uniwersalne.
Na co musimy zwracać uwagę wybierając idealną suszarkę do owoców, warzyw i grzybów?
- moc – moc mówi o wydajności pracy suszarki do grzybów. Składa się na nią moc silnika napędzającego wentylator oraz moc grzałki nagrzewającej powietrze. Optymalna wartość tego parametru to mniej więcej 250 – 500 W. Zbyt niska przełoży się na niewydajne, trwające wiele godzin suszenie, co wiąże się z dużym zużyciem energii elektrycznej. Zbyt wysoka stanie się z kolei przyczyną przesuszenia wierzchniej warstwy produktów, bez odpowiedniego dosuszenia ich wnętrza.
- regulacja temperatury – regulacja temperatury będzie szczególnie istotna w mocnych urządzeniach, bowiem pozwoli na dostosowanie parametrów pracy do różnego typu produktów spożywczych oraz ich grubości. Modele o niższej mocy często są jej pozbawione, gdyż nie grożą przypaleniem ani przesuszeniem żadnego typu żywności.
- pojemność – pojemność suszarki należy dobrać do swoich potrzeb. Jeśli planujemy suszyć naprawdę duże ilości produktów, lepsze rezultaty uzyskamy w dużej suszarce. W przypadku chęci suszenia niewielkich ilości warzyw, owoców czy grzybów zakup dużego urządzenia będzie zwyczajnie nieekonomiczny.
- sita – w przypadku sit istotna jest nie tylko ich ilość (najlepiej 4 – 5), ale również sposób wykonania. Sita powinny mieć odpowiednią wysokość – optymalna to 5 cm. Istnieją jednak również modele z regulacją tego parametru. Sita muszą być także bezpieczne, czyli stworzone z materiałów wolnych od szkodliwego BPA, które uwalnia się w wysokiej temperaturze. Nie bez znaczenia jest również konstrukcja urządzenia, definiująca sposób wyjmowania produktów z sit. Do wyboru mamy przede wszystkim suszarki okrągłe, często z funkcją składania i rozkładania. Inne modele zbudowane są jak szafki, jednak z sitami zamiast półek.
Suszarka do grzybów – istotne funkcje dodatkowe
Suszarka spożywcza, podobnie jak wiele urządzeń AGD, poza podstawowymi funkcjami może oferować także wiele udogodnień, które ułatwiają codzienne korzystanie z produktu. Zaliczamy do nich przede wszystkim timer, który okazuje się szczególnie korzystny w połączeniu z systemem automatycznego wyłączania po ukończeniu procesu suszenia. Wartościową funkcją jest także zabezpieczenie przed niepoprawnym użytkowaniem, na przykład sygnalizacja niedomkniętych drzwiczek.
Dobra suszarka może posiadać również termostat utrzymujący stałą temperaturę, zabezpieczenie termiczne przed przegrzaniem, funkcję sterowania mikroprocesorem, który dba o utrzymanie stałej temperatury i stabilnego strumienia powietrza oraz funkcję obrotowych sit.
Czy warto kupić suszarkę spożywczą?
Suszenie to proces długotrwały. Ceną jego przyspieszenia może okazać się utrata wartości odżywczych, smaku i koloru przetwarzanych produktów spożywczych. Warto mieć to na uwadze, planując zakup suszarki do owoców, grzybów, warzyw, ziół, a nawet mięsa czy ryb.
Ile kosztuje suszarka spożywcza? Najtańszy, najprostszy, dysponujący niską mocą i wymagający długotrwałego poboru energii elektrycznej model zakupimy za mniej niż 100 zł. Produkty o optymalnych parametrach będą kosztowały około 150 – 400 zł. Za najnowocześniejsze, najbardziej designerskie suszarki oraz modele przemysłowe trzeba zapłacić zaś nawet kilka tysięcy złotych.
Suszarka do grzybów: opinie
Napisz nam w komentarzu lub daj znać na facebooku, co sądzisz o naszym zestawieniu 🙂
Artykuł zawiera linki afiliacyjne kierujące do oferty sklepów internetowych. Nie wpływają one na wybór produktów i ich pozycję w rankingu.