Suszarka do grzybów – jak działa?
Suszarka do grzybów, owoców czy warzyw opiera swoje działanie na pracy grzałki oraz wentylatora. Grzałka urządzenia ogrzewa powietrze, zaś wentylator spycha je w dół lub unosi do góry. Poniżej, bądź powyżej znajdują się sita, na których umieszczamy produkty spożywcze, które pragniemy osuszyć. Ciepłe powietrze opływa je i zostaje wypchnięte po zewnętrznym obwodzie tac z powrotem do góry lub w dół. W taki sposób powstaje obieg zamknięty, który powinien utrzymywać mniej więcej stałą temperaturę. Ta jest z kolei kluczowa dla efektów, jakie uzyskamy z pomocą suszarki. Jeśli będzie zbyt wysoka, może zniszczyć wiele cennych składników odżywczych warzyw czy owoców, a dodatkowo zamknąć ich zewnętrzne pory, uniemożliwiając dehydrację wnętrza.
Suszarka do grzybów ranking:
Ranking suszarek do grzybów to zestawienie popularnych urządzeń o różnym stopniu zaawansowania technologicznego. Znalazły się w nim i najprostsze produkty, i te najbardziej zaawansowane. Wyszczególnienie ich wad oraz zalet powinno ułatwić wybór każdemu konsumentowi, poszukującemu suszarki idealnie spełniającej jego potrzeby.
1. Suszarka do grzybów Esperanza EKD003
Esperanza EKD003 DELICATESSE to suszarka do grzybow, owoców i warzyw, dysponująca mocą 250 W. Produkt jest rozkładany całkowicie i posiada 4 przezroczyste sita. Urządzenie wyposażono w minutnik, lampkę kontrolną oraz funkcję ustawienia żądanej temperatury.
Suszarka została wykonana z bezpiecznych w kontakcie z żywnością tworzyw. Jest sterowana mechanicznie przy pomocy pokrętła. Posiada zabezpieczenie w postaci tak zwanego bezpiecznego zamknięcia.
Zalety: | Wady: |
---|---|
+ Urządzenie jest tanie i funkcjonalne. | – Ze względu na niską moc pracuje bardzo powoli. |
+ Nie sprawia problemów w związku z obsługą i utrzymaniem w czystości. | – Ma niewielką pojemność. |
+ Nie zajmuje zbyt dużo miejsca w kuchni. |
2. Suszarka do grzybów MPM MSG-01
Suszarka spożywcza MPM MSG-01 to urządzenie o mocy 250 W, wyposażone w 5 pakietowanych sit z możliwością regulacji wysokości. Produkt jest niezwykle łatwy w obsłudze – wystarczy uruchomić go przyciskiem umieszczonym w górnej pokrywie.
Suszarka posiada zabezpieczenie przed przegrzaniem, co sprawia, że można pozostawiać ją włączoną nawet na całą noc. Jest łatwa w czyszczeniu i stabilna dzięki antypoślizgowym nóżkom. Nie ma timera, funkcji zliczania czasu, regulacji temperatury ani schładzania grzałki. Jest odpowiednia dla osób poszukujących najprostszych, ale skutecznych rozwiązań.
Zalety: | Wady: |
---|---|
+ Urządzenie ma bardzo atrakcyjną cenę. | – Nie posiada wielu praktycznych funkcji – regulacji temperatury i timera. |
+ Jest pojemne i nieskomplikowane w obsłudze. | – Negatywne opinie dotyczą również głośności pracy suszarki. |
+ Suszy produkty bardzo dokładnie. |
3. Suszarka do grzybów SENCOR SFD 790WH
Sencor SFD 790WH to suszarka o mocy 250 W, wyposażona w 5 sit o średnicy 23 cm. Produkt umożliwia użytkownikowi regulowanie temperatury pracy w zakresie od 35 do 80 stopni Celsjusza. Posiada też zabezpieczenie przed przegrzaniem.
Sprzęt nadaje się do suszenia owoców, warzyw, ziół czy kwiatów. Do produktu można dokupić też 4 kolejne tace, aby zwiększyć pojemność urządzenia. Atutem modelu są siatki ukształtowane tak, aby zapobiegać powstawaniu pleśni.
Poza tym, model jest przezroczysty, co pozwala kontrolować stopień wysuszenia artykułów.
Wszystkie wyjmowane elementy sprzętu można myć w zmywarce.
Zalety: | Wady: |
---|---|
+ Urządzenie jest pojemne. | – Nie ma regulacji wysokości pięter. |
+ Posiada regulację temperatury. | – Ma dosyć niską moc. |
+ Pracuje dosyć cicho i wydajnie. |
4. MPM MSG-02
MPM MSG-02 to urządzenie o mocy 400 W, wyposażone w 5 przezroczystych sit z możliwością regulacji wysokości. Produkt pozwala ustawić siłę nadmuchu na jednym z trzech poziomów mocy. Jego średnica to 33 cm – dotyczy sitek.
Sprzęt nadaje się do suszenia warzyw, owoców, ziół i innych produktów spożywczych. Ma przezroczyste ścianki, dzięki czemu umożliwia obserwację procesu i kontrolowanie stopnia wysuszenia.
Zalety: | Wady: |
---|---|
+ Urządzenie ma dobry stosunek jakości do ceny. | – Jest bardzo hałaśliwe. |
+ Jest bardzo pojemne. | – Ma krótki przewód. |
+ Posiada funkcję regulacji mocy i przezroczyste ścianki. |
5. MILLA HOME FD501
MILLA HOME FD501 dysponuje mocą 240 W. Posiada zabezpieczenie przed przegrzaniem. Nadaje się do suszenia grzybów, owoców, warzyw, kwiatów i ziół. Produkt wyposażono w 5 tac o średnicy 25,5 cm.
Sprzęt posiada duży wyświetlacz LED, który ułatwia obsługę i kontrolę pracy suszarki. Za pomocą przycisków użytkownik może wybrać temperaturę suszenia w zakresie od 35 do 70 stopni Celsjusza. Model dysponuje też timerem – od 30 minut aż do 19,5 godziny.
Zalety: | Wady: |
---|---|
+ Urządzenie jest pojemne. | – Dysponuje nieco zbyt niską mocą do suszenia bardzo wilgotnych produktów. |
+ Pracuje stosunkowo cicho. | |
+ Ma przystępną cenę. |
Suszarka do grzybów – jaką wybrać?
Parametry suszarek spożywczych mogą powiedzieć naprawdę wiele o wydajności i efektywności użytkowania konkretnego produktu. Na podstawie ich pojemności dowiemy się, ile kilogramów grzybów, warzyw czy owoców zmieszczą. Na bazie mocy określimy, czy właściwie wysuszą umieszczone w nich produkty. Zaś w oparciu o obecność funkcji regulowania temperatury będziemy w stanie ocenić, czy będą odpowiednio uniwersalne.
Na co musimy zwracać uwagę wybierając idealną suszarkę do owoców, warzyw i grzybów?
- moc – moc mówi o wydajności suszarki do grzybów. Składa się na nią moc silnika napędzającego wentylator oraz moc grzałki nagrzewającej powietrze. Optymalna wartość tego parametru to mniej więcej 250 – 500 W. Zbyt niska przełoży się na niewydajne, trwające wiele godzin suszenie, co wiąże się z dużym zużyciem energii elektrycznej. Zbyt wysoka stanie się z kolei przyczyną przesuszenia wierzchniej warstwy produktów, bez odpowiedniego dosuszenia ich wnętrza.
- regulacja temperatury – regulacja temperatury będzie szczególnie istotna w mocnych urządzeniach, bowiem pozwoli na dostosowanie parametrów pracy do różnego typu produktów spożywczych oraz ich grubości. Modele o niższej mocy często są jej pozbawione, gdyż nie grożą przypaleniem ani przesuszeniem żadnego typu żywności.
- pojemność – pojemność suszarki spożywczej wyrażona jest w litrach. Należy dobrać ją do swoich potrzeb. Jeśli planujemy suszyć naprawdę duże ilości produktów lepsze rezultaty uzyskamy w dużej suszarce, odpowiednio rozkładając ich kawałki na sicie. W przypadku chęci suszenia niewielkich ilości warzyw, owoców czy grzybów zakup dużego urządzenia będzie zwyczajnie nieekonomiczny.
- sita – w przypadku sit istotna jest nie tylko ich ilość (najlepiej 4 – 5), ale również sposób wykonania. Sita powinny mieć odpowiednią wysokość – optymalna to 5 cm. Istnieją jednak również modele z regulowaną wysokością sit. Muszą być także bezpieczne, czyli stworzone z materiałów wolnych od szkodliwego BPA, które uwalnia się w wysokiej temperaturze. Ważna jest również konstrukcja urządzenia, definiująca sposób wyjmowania produktów z sita. Do wyboru mamy przede wszystkim suszarki okrągłe, często z funkcją składania i rozkładania sit. Inne modele zbudowane są jak szafki, jednak z sitami zamiast półek.
- obudowa – obudowa suszarki spożywczej powinna być przezroczysta, aby umożliwić stały podgląd procesu suszenia. Dobrze jeśli jest także rozkładana, ponieważ ułatwia to utrzymanie urządzenia w czystości.
Suszarka do grzybów – wartościowe funkcje dodatkowe
Suszarka spożywcza, podobnie jak wiele urządzeń AGD, poza podstawowymi funkcjami może posiadać także wiele udogodnień, które ułatwiają codzienne korzystanie z produktu. Zaliczamy do nich przede wszystkim timer, który okazuje się szczególnie korzystny w połączeniu z systemem automatycznego wyłączania po ukończeniu procesu suszenia. Wartościową funkcją jest także zabezpieczenie przed niepoprawnym użytkowaniem, na przykład sygnalizacja niedomkniętych drzwiczek.
Dobra suszarka może posiadać również termostat utrzymujący stałą temperaturę, zabezpieczenie termiczne przed przegrzaniem, funkcję sterowania mikroprocesorem, która dba o utrzymanie stałej temperatury i stabilnego strumienia powietrza oraz funkcję obrotowych sit.
Podsumowanie
Suszenie to proces długotrwały. Ceną jego przyspieszenia może okazać się strata wartości odżywczych, smaku i koloru przetwarzanych produktów spożywczych. Warto mieć to na uwadze, planując zakup suszarki do owoców, grzybów, warzyw, ziół, a nawet mięsa czy ryb.
Ile kosztuje suszarka spożywcza? Najtańszy, najprostszy, dysponujący niską mocą i wymagający długotrwałego poboru energii elektrycznej model zakupimy za mniej niż 100 zł. Produkty o optymalnych parametrach będą kosztowały około 150 – 400 zł. Za najnowocześniejsze, najbardziej designerskie suszarki oraz modele przemysłowe trzeba zapłacić nawet kilka tysięcy złotych.
Suszarka do grzybów opinie
Napisz nam w komentarzu lub daj znać na facebooku co sądzisz o naszym zestawieniu 🙂