Strona głównaMałe AGDKuchnia i akcesoriaNajlepszy zaparzacz do herbaty i ziół - ranking 2024

Najlepszy zaparzacz do herbaty i ziół – ranking 2024 [TOP10]

Zaparzacz do herbaty i ziół to akcesorium, które przyjmuje różne formy. Na rynku spotkamy zaparzacze w formie dzbanków i butelek, a także zaparzacze do kubków wykonane z metalu czy silikonu. Zasadniczo, istnieje wiele sposobów na zaparzenie herbaty. Zanim więc wybierzesz konkretny produkt, sprawdź, jak najlepiej parzyć ten rodzaj herbaty, po który sięgasz najczęściej. 

Ranking zaparzaczy do herbaty i ziół:

Sprawdź podobne rankingi:

Rodzaje zaparzaczy do herbaty i ziół

W naszym rankingu zaparzaczy do herbaty i ziół znajdziesz przede wszystkim modele tłokowe typu french press oraz dzbanki z dedykowanym sitkiem. Jak wspominaliśmy, herbatę i zioła da się jednak parzyć na wiele sposobów. Na rynku dostępne są między innymi:

  • zaparzacze do kubków/szklanek – mają postać małego pojemniczka wykonanego najczęściej ze stali lub silikonu. Pojemniczek ten jest zamykany i wyposażony w otwory, przez które do środka przedostaje się woda. To dobre rozwiązanie, jeśli parzymy pojedyncze porcje napoju.  
  • zaparzacze tłokowe (french press) – to produkty uniwersalne, odpowiednie do zaparzania kawy, herbaty i ziół. Są wyposażone w tłok z sitkiem, które oddziela fusy od napoju. Poleca się je między innymi do parzenia dobrej jakości herbat liściastych i suszu owocowego.
  • dripper – to naczynie o stożkowym kształcie, służące też do parzenia kawy. Z produktu korzysta się w połączeniu z filtrami. W przypadku parzenia herbat warto zastosować także pokrywkę, która zatrzyma ciepło i parę wodną wewnątrz drippera. 
  • dzbanek/imbryk z sitkiem – to doskonałe rozwiązanie, jeśli lubisz przygotowywać większą ilość naparu za jednym razem. Dzbanki występują jednak w wielu rozmiarach do wyboru – ich pojemność może wynosić od około 350 do nawet 2800 ml.
  • butelki z sitkiem – najczęściej służą do zaparzania herbaty na zimno, tak zwaną metodą cold brew. Herbatę zalewa się w ich chłodną wodą i pije bezpośrednio z butelki – fusy zostają na filtrze.

Zaparzacz do herbaty i ziół – jaki materiał?

Zaparzacze różnego typu są produkowane z czterech rodzajów materiałów, bezpiecznych w kontakcie z żywnością. Jakie właściwości ma każdy z nich?

Silikon – służy do produkcji zaparzaczy do kubków. Akcesoria z tego materiału przyjmują rozmaite kształty. Są też łatwe w czyszczeniu i niedrogie. Wadą takich produktów może być zbyt mały rozmiar w stosunku do wielkości liści, które powinny mieć odpowiednio dużo miejsca, aby w pełni się rozwinąć. Poza tym, silikon dosyć szybko odkształca się lub odbarwia – wtedy trzeba wymienić produkt na nowy.

Metal – stal nierdzewna – to materiał trwały i odporny na działanie wysokiej temperatury. Niestety ten niższej jakości może wpływać niekorzystnie na smak i zapach naparu. Metalowych sitek nie należy też myć w zmywarce.

Ceramika i porcelana – to materiały odporne na wysoką temperaturę, nie oddające zapachu ani smaku. Również nie poleca się myć ich w zmywarce z uwagi na kruchość tego surowca. Niemniej jednak i tak są one łatwe do utrzymania w czystości.

Szkło – dobrze przewodzi ciepło, jest łatwe w czyszczeniu i nierzadko nadaje się do mycia w zmywarce. Szklane naczynie nie ma wpływu na smak czy aromat herbaty.

Czy warto kupić zaparzacz do herbaty?

Zaparzacz do herbaty to równie praktyczny produkt, co ekspres do kawy czy kawiarka. Dzięki takiemu wyposażeniu w swojej kuchni nie musisz pić herbaty z fusami czy wyjmować ich łyżeczką. Możesz parzyć napój bezpośrednio w małym kubku lub szklance, a także w dużym dzbanku, z którego przelejesz go do filiżanek. Produkt tego typu będzie dla Ciebie praktycznym nabytkiem, jeśli:

  • pijesz herbatę wiele razy w ciągu dnia,
  • często przyjmujesz gości i chcesz częstować ich klarownym, aromatycznym naparem,
  • nie lubisz herbat z fusami, ale też nie chcesz przelewać naparu przez sitko po każdym parzeniu napoju.

Jeżeli zaś zastanawiasz się przy tym, dlaczego nie sięgnąć po prostu po herbatę w wygodnych torebkach, odpowiedź jest oczywista – ich jakość pozostawia wiele do życzenia. Nie od dziś wiadomo, że taki rodzaj herbat ma gorszy smak i słabsze właściwości niż herbata liściasta. Poza tym, wbrew pozorom zakup herbaty w torebkach jest mniej ekonomiczny niż zakup herbaty sypanej, na przykład na wagę.

Czym kierować się przy zakupie zaparzacza do herbaty?

Dobrze dobrany zaparzacz to gwarancja doskonałego smaku i aromatu herbaty lub ziół. Przy wyborze takiego produktu, zwróć uwagę na jego wielkość i średnicę naczynia, jakość wykonania i zastosowanych materiałów oraz wielkość oczek w filtrze.

Nie bez powodu w naszym rankingu nie uwzględniliśmy zaparzaczy do kubków. Są one bowiem mało uniwersalne. Niewielki rozmiar sprawia, że nie nadają się do parzenia liści, które potrzebują więcej miejsca, aby w pełni się rozwinąć. Właśnie dlatego proponujemy Ci przede wszystkim uniwersalne modele tłokowe oraz dzbanki do herbaty. Porównując je, zwróć uwagę na to, czy sito produktu:

  • zostało wykonane ze stali nierdzewnej wysokiej jakości,
  • ma małe otwory – im one mniejsze, tym większa gwarancja, że uzyskany napój będzie w pełni klarowny.

Zwróć też uwagę na ogólną wielkość naczynia. Herbata biała i zielona potrzebują więcej miejsca, aby ich listki mogły w pełni się rozwinąć. Inne herbaty są mniej wymagające. Pojemność naczynia określa się w litrach lub mililitrach, a także w filiżankach (po 125 ml).

Poza tym, na wygodę użytkowania takiego produktu mają wpływ również:

  • ergonomiczny uchwyt, który się nie nagrzewa – na przykład z tworzywa sztucznego;
  • szeroki wlew i wyjmowane sito – ułatwia czyszczenie wnętrza naczynia;
  • odpowiednio wyprofilowany dziubek – zapobiega rozlewaniu płynu podczas nalewania.

Jak parzyć herbatę w zaparzaczu?

Wiesz już, jaki zaparzacz do herbaty kupić. Jak natomiast parzyć herbatę z zaparzaczem? Zasadniczo, rodzaj wybranego produktu nie ma tutaj większego znaczenia. Kluczowy jest rodzaj herbaty lub ziół, które chcesz zaparzyć. Każdy rodzaj herbaty należy zalewać wodą w odpowiedniej temperaturze. Do herbaty białej i zielonej stosuje się zwykle wodę chłodniejszą, w temperaturze około 80 stopni Celsjusza. Z kolei do ziół i herbaty czarnej wodę gorącą, w temperaturze do 95 stopni.

Im chłodniejszą wodę stosujemy, tym delikatniejszy powinien być napar. Duże znaczenie ma także czas parzenia. Czarną herbatę przygotowuje się zwykle przez około 2-3 minuty. Natomiast białą nawet do 7 minut. Im dłużej trwa kontakt liści z wodą, tym mocniejszy powinien być smak herbaty. Jednocześnie, dłuższy czas parzenia to niższa zawartość kofeiny w gotowym napoju.

Zaparzacz do herbaty i ziół: opinie

Napisz nam w komentarzu lub daj znać na facebooku, co sądzisz o naszym zestawieniu 🙂

Artykuł zawiera linki afiliacyjne kierujące do oferty sklepów internetowych. Nie wpływają one na wybór produktów i ich pozycję w rankingu.

5 1 oceń
Oceń Artykuł
Angelika Woszczyńska - Redaktor Naczelna
Angelika Woszczyńska - Redaktor Naczelna
Lubię dobrze przemyślane zakupy, dlatego zawsze starannie porównuję produkty dostępne na rynku, oceniając przede wszystkim ich relację jakości do ceny. Jeśli Ty również cenisz sobie świadomość dobrze wydanych pieniędzy, każdy swój zakup poprzedź zapoznaniem się z naszymi rankingami. Wszystkie zestawienia przygotowujemy w oparciu o parametry techniczne i realne opinie użytkowników.
Powiadomienia
Powiadom o
guest
0 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
NAJNOWSZE WPISY
WARTO SPRAWDZIĆ
POWIĄZANE ARTYKUŁY