Zlewozmywak dwukomorowy pozwala myć wygodnie nawet bardzo dużą ilość naczyń. Jedną z jego komór wystarczy przeznaczyć do szorowania, a drugą do płukania garnków, talerzy czy sztućców. Atutem takiego wyposażenia kuchni jest też możliwość wygodnego przygotowywania posiłków nawet wtedy, kiedy część zlewu zajęta jest przez brudne naczynia, oczekujące na zmywanie. Jak wybrać najlepszy podwójny zlewozmywak? Sprawdź ranking zlewozmywaków dwukomorowych!
Zlewozmywak dwukomorowy ranking:
Sprawdź podobne rankingi:
Z jakiego materiału najlepiej kupić zlewozmywak?
Zlewozmywak kuchenny musi oczywiście pasować swoim designem do wystroju tego pomieszczenia, ale powinien być przede wszystkim funkcjonalny. Na to, czy zlew okaże się praktyczny, wpływa natomiast w głównej mierze materiał, z jakiego został wykonany. Co mamy do wyboru?
Stal nierdzewna – stalowy zlewozmywak jest trwały, lekki i stosunkowo łatwy w czyszczeniu. Będzie też odporny na wysoką temperaturę i zarysowania. Wybierając zlew ze stali, warto postawić na model z nieco grubszymi ściankami – powinien okazać się mniej hałaśliwy i bardziej odporny na wgniecenia, a dzięki temu posłuży w kuchni długie lata.
Stal emaliowana – emaliowany zlew prezentuje się elegancko i jest dostępny w wielu kolorach do wyboru. Najczęściej produkuje się go ze stali nierdzewnej, czasem z żeliwa lub ceramiki. Główny atut takiego modelu to niska cena.
Granit – zlew z kompozytu granitowego jest wytrzymały i bardzo elegancki, a dzięki temu cieszy się dużą popularnością. Granitowy zlew będzie odporny na uszkodzenia mechaniczne, wysokie temperatury czy szok termiczny. Problemem mogą okazać się jednak plamy po takich produktach jak kawa czy wino, które mogą prowadzić do przebarwień. Zlewozmywak granitowy da się jednak impregnować, aby nie wchłaniał zabrudzeń.
Ceramika – zlew ceramiczny produkowany jest z wypalanej w wysokiej temperaturze gliny i pokrywany szkliwem porcelanowym. Taki proces sprawia, że jest on odporny na zarysowania i zmiany temperatur. Ceramika łatwo się czyści i jest higieniczna. Do tego ładnie prezentuje się i w kuchni klasycznej, i w tej nowoczesnej.
Zlewozmywak dwukomorowy z kompozytu
O ile zlew ze stali czy ceramiki to produkt, z którym większość osób miała już kiedyś do czynienia, tak model wykonany z kompozytu (często o ciekawie brzmiącej nazwie) nie jest już tak powszechnie rozpoznawalny. Warto wiedzieć zatem, czym jest kompozyt i jakie są jego właściwości.
Kompozyt to mieszanina rozdrobnionych minerałów, połączonych ze sobą za pomocą syntetycznej żywicy. Materiał stanowi więc połączenie surowca naturalnego i sztucznego. Dzięki odpowiedniej proporcji tych składników kompozyty często stanowią udoskonaloną, choć nie tak szlachetną wersję kamieni naturalnych.
Większa ilość żywicy syntetycznej w materiale sprawia, że zlewy kuchenne kompozytowe są lżejsze, a przy tym bardziej elastyczne, dzięki czemu wykazują większą odporność na uszkodzenia mechaniczne. Ich atut stanowi także szeroki wybór kolorów i przyjemna w dotyku powierzchnia. Co ciekawe, również woda nalana do takiego zlewozmywaka dłużej utrzymuje swoje ciepło. Jeśli więc zmywasz ręcznie, będzie to duży atut.
Jaki materiał lepszy: tectonite czy fragranit?
Jak zostało wspomniane, kompozyty mineralne, z których produkuje się dwukomorowe zlewozmywaki, miewają ciekawie brzmiące nazwy nawiązujące zwykle do zawartego w nich minerału. Na rynku spotkamy przede wszystkim dwa popularne tworzywa tego typu:
- tectonite
- fragranit
Tectonite (włókna szklane z piasku i żywica poliestrowa) jest odporny na uszkodzenia mechaniczne, wytrzymały i łatwy do utrzymania w czystości.
Fragranit (granit i żywica akrylowa) wykazuje odporność na zarysowania, działanie wysokich temperatur i plamy.
Oba surowce wypadają bardzo podobnie, kiedy porównujemy ich trwałość, odporność na zarysowania i zabrudzenia. Duża jest także dostępność kolorów obu tworzyw, dlatego dopasują się one do każdego wnętrza. Zlewozmywak z fragranitu bywa jednak dosyć kosztownym produktem, podczas gdy cena zlewu z kompozytu na bazie włókien szklanych może być nieco przystępniejsza.
Warto pamiętać jednak, aby przy wyborze zlewu kierować się nie tylko materiałem, ale też innymi kwestiami, jak system odpływowy (w tym korek manualny lub korek automatyczny) czy akcesoria dodatkowe, np. opcja montażu młynka na odpady czy dozownika na płyn do mycia naczyń. Na komfort korzystania ze zlewu mają wpływ również pozostałe elementy tego stanowiska pracy, w tym bateria i syfon (można kupić całość w zestawie).
Jaki zlewozmywak najłatwiej utrzymać w czystości?
Wiele osób szuka zlewozmywaka, który będzie estetyczny, łatwy do utrzymania w czystości i praktyczny zarazem. Czarne zlewy są modne i efektowne, ale jeśli masz w domu twardą wodę, ich czyszczenie może okazać się prawdziwym utrapieniem. Często korzystnym rozwiązaniem bywa wybór zlewozmywaka o niejednolitej barwie, ponieważ taki efekt struktury lepiej maskuje zabrudzenia – podobnie jak stal szczotkowana kamufluje zarysowania.
Nie sposób wskazać jednoznacznie, który materiał da nam gwarancję łatwiejszego utrzymania zlewu w czystości. Tak naprawdę, każdy produkt tego typu trzeba bowiem myć regularnie. Niekiedy podkreśla się, że najłatwiejsze w utrzymaniu są zlewozmywaki o gładkiej powierzchni, gdyż te chropowate mogą zatrzymywać zanieczyszczenia i osady kamienne. Niemniej jednak wskazane jest systematyczne czyszczenie zlewu z każdego materiału, a także osuszanie go niezwłocznie po zachlapaniu wodą.
Zlewozmywak z ociekaczem czy bez?
Zarówno zlewozmywak stalowy, jak i ten z kamienia czy ceramiki może zostać wyposażony w ociekacz. Wybierając taki produkt do swojej kuchni, z pewnością musisz odpowiedzieć sobie na pytanie, czy potrzebujesz ociekacza, czy stanowi on dla Ciebie niepotrzebny element, zabierający cenną przestrzeń. Omówmy zatem funkcjonalność tej części zlewu oraz jej wady i zalety.
Ociekacz posiada zazwyczaj własny odpływ, dzięki czemu można wylewać na niego resztki płynów z naczyń czy odcedzać wodę z garnków. Jest to miejsce, na które da się odkładać myte naczynia przed płukaniem, co jest wygodne zwłaszcza w odniesieniu do sztućców. Ociekacz, jak sama nazwa wskazuje, służy także odstawianiu naczyń umytych i wypłukanych przed wytarciem ich do sucha ściereczką i umieszczeniem w szafce. Na ociekaczu można stawiać swój ulubiony kubek, jeśli planujemy za chwilę użyć go ponownie. To też najlepsze miejsce na rozmrażanie produktów – woda ścieknie prosto do odpływu. Kiedy ociekacz wykazuje odporność na wysokie temperatury, stanowi bardzo praktyczną część blatu kuchennego. Można na chwilę postawić na niego bardzo gorący garnek lub patelnię, nie ryzykując uszkodzenia blatu. Funkcji i zalet ociekacza jest więc bardzo wiele. Co z wadami?
Dodatek w postaci ociekacza przy zlewie ma jeden podstawowy minus – zajmuje miejsce na blacie roboczym. Jeśli masz więc małą kuchnię, możesz rozważyć rezygnację z tego elementu. Wybór zlewu bez ociekacza stanowi też dobrą opcję dla tych, którzy nie mają czasu na systematyczne sprzątanie. Brak takiego miejsca w kuchni sprawi, że naczynia nie będą zalegały na blacie. Można przyjąć także, że ociekacz jest mniej potrzebny osobom, które korzystają ze zmywarki, jednak należy pamiętać, że nie wszystkie naczynia i akcesoria można myć z pomocą tego urządzenia. Jeśli więc mamy miejsce na ociekacz, nie powinniśmy z niego rezygnować.
Jak duży powinien być zlew do kuchni?
Wielkość zlewu do każdej kuchni dobieramy pod kątem swojej przyszłej pracy w tym pomieszczeniu, a niekiedy pod kątem posiadanej szafki kuchennej – powinna mieć co najmniej 5 cm więcej niż zlewozmywak. Omówmy zatem kilka podstawowych wariantów:
Zlew 50 cm – jest mały, ma jedną komorę, opcjonalnie ociekacz. Sprawdza się w bardzo małych kuchniach i aneksach kuchennych. Jeśli mało gotujesz i mało zmywasz, będzie dla Ciebie idealny.
Zlew 60 cm – to rozmiar standardowy i uniwersalny. Ma zazwyczaj jedną komorę główną i komorę pomocniczą. Może posiadać dodatkowy ociekacz. Będzie wystarczający do domu bez zmywarki.
Zlew 80 cm – to najlepsza opcja dla tych, którzy dużo gotują, a co za tym idzie dużo zmywają. Można komfortowo umyć w nim największy garnek czy patelnię. Nie sprawdzi się zaś w małej kuchni i zajmie sporą część blatu roboczego, ale mimo to może znacząco usprawnić pracę podczas gotowania.
Zlewozmywak jednokomorowy czy dwukomorowy?
Wysoka wytrzymałość i estetyka to podstawa, dlatego kiedy wybierzesz już materiał, który najlepiej odpowiada Twoim potrzebom, zastanów się, który zlew będzie lepszy: jedno- czy dwukomorowy?
Jednokomorowy zlewozmywak sprawdza się głównie w niewielkiej kuchni. Jest odpowiedni także dla osób, które na co dzień korzystają ze zmywarki. Można wybrać go do aranżacji w bloku, do aneksu kuchennego w apartamencie, ale także do pomieszczenia średniej wielkości, jeśli ma służyć głównie do nalewania wody czy płukania warzyw i owoców.
Zlewozmywak dwukomorowy wybierany jest najczęściej przez osoby, które nie korzystają ze zmywarki lub używają jej sporadycznie. Taki produkt zapewnia komfort mycia naczyń i pozwala oszczędzać wodę. Wystarczy jedną z jego komór przeznaczyć na mycie, a drugą na płukanie naczyń. Poza tym, kiedy jedna z komór jest zajęta przez brudne talerze i miski, nadal można wygodnie korzystać z tej drugiej, np. podczas mycia warzyw na zupę.
Dla kogo zlewozmywak półtorakomorowy?
Pośrednią opcję między zlewem jedno- i dwukomorowym stanowi zlewozmywak półtorakomorowy. Posiada on jedną standardową komorę i jedną komorę mniejszą – mniej więcej o połowę (oraz płytszą). Jest to alternatywne rozwiązanie dla osób, które nie mają miejsca na zlew dwukomorowy lub wolą przeznaczyć pozostałą przestrzeń na ociekacz.
Mniejszą przegrodę takiego zlewozmywaka można przeznaczyć na rozmrażanie produktów, na odkładanie brudnych naczyń czy na płukanie.
Najlepsze zlewozmywaki dwukomorowe: opinie
Napisz nam w komentarzu lub daj znać na facebooku, co sądzisz o naszym zestawieniu 🙂
Artykuł zawiera linki afiliacyjne kierujące do oferty sklepów internetowych. Nie wpływają one na wybór produktów i ich pozycję w rankingu.