Ser himalajski wytwarzany jest z mleka krowiego, zakwaszonego sokiem z limonki lub cytryny. W procesie produkcji odparowuje się z niego wodę, co sprawia, że ser staje się twardy i gumowaty. Stanowi więc idealny naturalny gryzak, a jednocześnie smaczną przekąskę. Taki przysmak jest popularny wśród właścicieli psów z kilku powodów, jednak o jego zaletach opowiemy więcej w poradniku poniżej. Teraz sprawdź, jaki gryzak z sera himalajskiego cieszy się największą popularnością i najlepszymi opiniami!
Ser himalajski dla psów ranking:
Sprawdź podobne rankingi:
- ranking karm mokrych dla psa
- ranking karm suchych dla psa
- ranking przysmaków dla psa
- ranking schodków dla psów
- ranking kapoków dla psów
- ranking adresówek dla psów
Jaki ser himalajski gryzak dla psa wybrać?
Przy wyborze odpowiedniego sera himalajskiego pod uwagę musimy wziąć jego skład i wielkość. Oczywiście, najlepszy dla psa będzie ser naturalny, pozbawiony konserwantów, sztucznych barwników, aromatów i dodatków, takich jak cukier. W składzie takiej przekąski powinniśmy znaleźć jedynie mleko, sok z cytryny lub limonki oraz niewielki dodatek soli.
Jeśli chodzi o rozmiar, to bardzo często do wyboru mamy tutaj opcje od S do L, a nawet od XS do XXL. Większy rozmiar to nie tylko dłuższy gryzak, ale też większa masa produktu. Wielkość sera dobieramy do wagi psa. Najczęściej mały rozmiar jest odpowiedni dla psów ważących około 5-6 kg, a największy dla tych o masie powyżej 20 kg.
Zbyt mały gryzak może okazać się niebezpieczny – stanowi ryzyko połknięcia – i nie zapewni odpowiednio długiej zabawy. Z kolei ten zbyt duży będzie niewygodny dla bardzo małego pupila.
Czy ser himalajski dla psa jest zdrowy?
Sery himalajskie produkowane są z mleka krów himalajskich, wypasanych na wolnym wybiegu. Najpierw powstaje z nich twardy ser, który następnie podlega procesowi suszenia. To dzięki temu przysmak ma charakterystyczną, wyjątkową strukturę, czym pomaga w usuwaniu kamienia nazębnego i wystarcza na dłużej, ponieważ nie kruszy się a ściera (jeśli ma odpowiednią jakość).
Himalajski ser dla psów ma wiele zalet, dlatego cieszy się sporą popularnością wśród właścicieli czworonogów. Psiaki mogą gryźć go dla zabawy, ale również po to, aby oczyścić swoje zęby. Gryzaki z himalajskiego sera są:
- niskokaloryczne,
- naturalne,
- bogate w wartościowe składniki odżywcze,
- lekkostrawne,
- wydajne i ekonomiczne.
Dobrej jakości ser jest bogaty w białko, a ubogi w tłuszcze. Zawiera minimalną ilość laktozy (mniej niż 0,5%). Nie znajdziemy w nim także glutenu. Produkt zawiera natomiast takie witaminy jak: A, D, E i K oraz minerały: magnez, potas, wapń, sód, cynk i żelazo. Dzięki temu można przypisać mu następujące właściwości:
- wspieranie pracy układu nerwowego i odpornościowego,
- wspomaganie pracy mięśni,
- wzmacnianie kości i zębów.
Warto wspomnieć także o kilku dodatkowych zaletach takiej przekąski. Himalajski ser:
- nie ma intensywnego, nieprzyjemnego zapachu,
- nie brudzi, nie jest lepki ani śliski,
- czyści zęby z osadów i kamienia, czym poprawia higienę jamy ustnej, może też odświeżać oddech (jeśli zawiera dodatek mięty),
- zaspokaja naturalną potrzebę gryzienia, co może pomóc chronić domowe meble czy obuwie przed psimi zębami.
Jak długo pies może jeść ser himalajski?
Gryzak dla psa ser himalajski to przysmak, który pies może zajadać przez kilka godzin, a nawet kilkanaście dni. Wiele zależy tu od rasy, wieku, a nawet charakteru i apetytu zwierzaka. Serek można podawać psu nawet codziennie, jako uzupełnienie podstawowej diety. Dobrej jakości naturalny produkt jest bowiem doskonałym źródłem białka, witamin i minerałów. Zawiera zaś niewiele tłuszczu – w przeciwieństwie do żółtego sera zajadanego przez ludzi.
Jeśli zwierzę ma dostęp do czystej wody, pod okiem opiekuna może gryźć himalajski ser każdego dnia. Zaleca się jednak dawkować taki przysmak, aby wystarczał na dłużej. Możesz więc podawać ser himalajski naturalny co kilka dni na około 20-30 minut. To pomoże kontrolować jego stan „zużycia” oraz wielkość i upewnić się, że gryzak dla Twojego psa nadal jest bezpieczny – nie rozpada się na twarde, ostre kawałki.
Czy każdy pies może bezpiecznie jeść ser himalajski?
Ser himalajski może być podawany psom od 4. miesiąca życia. Należy jednak zwrócić uwagę na jego twardość. Bardzo twarde sery są odpowiednie dla zdrowych, młodych psów, ale nie szczeniąt. Szczeniaki i starsze zwierzęta powinny dostawać nieco bardziej miękkie wersje takich gryzaków.
Warto zwrócić uwagę także na fakt, że niektóre sery tego typu zawierają laktozę. Nie są wtedy bezpieczne dla psiaków z nietolerancją tej substancji. Ponieważ zabawka z himalajskiego sera ma zwartą, twardą strukturę, nie jest odpowiednia także dla psów z problemami stomatologicznymi.
W pozostałych przypadkach serek można podawać psu nawet codziennie, pamiętając o zapewnieniu przy tym stałego dostępu do świeżej wody, ponieważ długotrwałe gryzienie zwiększa uczucie pragnienia. Zaleca się także, aby pies gryzł kostkę z sera przez około 30 minut dziennie – dzięki temu produkt wystarczy na dłużej.
Co ciekawe, pozostałą część gryzaka można podgrzać psu w mikrofalówce. Taki zabieg zamieni go w smaczną chrupkę. Oczywiście, po wyjęciu z urządzenia ser musi ostygnąć zanim poczęstujemy nim swojego zwierzaka.
Ser himalajski dla psów: opinie
Napisz nam w komentarzu lub daj znać na facebooku, co sądzisz o naszym zestawieniu 🙂
Artykuł zawiera linki afiliacyjne kierujące do oferty sklepów internetowych. Nie wpływają one na wybór produktów i ich pozycję w rankingu.