Strona głównaArchiwumSprzęt kuchenny dla restauracji – sprawdź, czego potrzebujesz

Sprzęt kuchenny dla restauracji – sprawdź, czego potrzebujesz

Otwierasz restaurację? Zanim zaczniesz układać menu i decydować o wystroju sali, wyposaż kuchnię we wszystkie niezbędne sprzęty. Wysokiej jakości urządzenia wpłyną korzystnie na szybkość obsługi i smakowitość potraw oraz zapewnią bezawaryjne działanie. Sprawdź, jaki sprzęt kuchenny powinien się znaleźć w każdej restauracji.

Sprzęt chłodniczy i magazynowy

Prawidłowe przechowywanie żywności wpływa na świeżość i jakość produktów, a także umożliwia lepsze planowanie i ograniczeniu ich marnowania. Wybierając sprzęt chłodniczy i magazynowy, zwróć uwagę na układ oraz wymiary kuchni.

Sprzęt chłodniczy

W ofercie sprzętu chłodniczego dostępne są różnego rodzaju urządzenia. Oto najpopularniejszy sprzęt kuchenny, który możesz zastosować w swojej restauracji:

  • Lodówki – ta szeroka kategoria obejmuje przede wszystkim szafy, stoły, nadstawy i witryny chłodnicze, a także lodówki barowe na napoje. Urządzenia te możesz ze sobą łączyć i dobierać zgodnie z zapotrzebowaniem.
  • Zamrażarki – szafy i stoły mroźnicze, zamrażarki skrzyniowe oraz uniwersalne szafy chłodniczo-mroźnicze dostępne są w wielu rozmiarach, dzięki czemu bez trudu dopasujesz sprzęt kuchenny do potrzeb restauracji.
  • Szybkoschładzarki – schładzarki szokowe to zaawansowane urządzenia chłodnicze, dzięki którym zaoszczędzisz czas i schłodzisz lub zamrozisz potrawy bezpośrednio po ich przygotowaniu.
  • Szafy do sezonowania mięsa – jeśli planujesz wprowadzić ekskluzywne mięsa do oferty, rozważ nabycie profesjonalnej szafy do sezonowania mięs.

Sprzęt magazynowy

W żadnej kuchni nie może zabraknąć mebli ze stali nierdzewnej do przechowywania sprzętu, akcesoriów i produktów spożywczych – niezależnie od wielkości i zasięgu działania restauracji. Poniżej znajdziesz przykładowy sprzęt magazynowy do profesjonalnych zastosowań:

  • Stoły do pracy – producenci dostarczają stoły w różnych kombinacjach, m.in. z półką, bez półki, z szufladami, z drzwiami, ze zlewem, a także stoły stojące i wiszące, które występują w wielu wersjach i rozmiarach.
  • Szafy, regały i półki – do przechowywania garnków, zastawy stołowej, suchych składników i wielu innych produktów.
  • Wózki – niezastąpione podczas uzupełniania zapasów, przenoszenia ciężkiego sprzętu czy transportu pojemników.

Sprzęt do gotowania

Sprzęt kuchenny przeznaczony do gotowania można nabyć w wielu wersjach i rozmiarach. Oferta producentów urządzeń do gotowania jest rozległa, dlatego warto w pierwszej kolejności skupić się na najpotrzebniejszym sprzęcie, a dopiero później uzupełniać asortyment o dodatkowy sprzęt do gotowania. 

  • Kuchenki – do najpopularniejszych zaliczamy kuchenki gazowe i elektryczne, choć w małych kuchniach dobrze sprawdzą się też niewielkie kuchenki indukcyjne.
  • Piece – w zależności od profilu działalności w restauracji sprawdzą się piece konwekcyjne, piece, konwekcyjno-parowe, piece piekarnicze i komory rozrostu.
  • Grille – wśród dostępnych urządzeń można znaleźć grille gazowe, grille kontaktowe oraz płyty grillowe.
  • Kuchenki mikrofalowe – umożliwiają szybkie rozmrażanie i podgrzewanie produktów.
  • Urządzenia Sous-Vide – przeznaczone do gotowania żywności w zamkniętych torebkach próżniowych.
  • Opiekacze, tostery i salamandry – doskonale sprawdzają się do podawania oferty śniadaniowej oraz do stosowania w małych punktach gastronomicznych.
  • Frytownice – oprócz klasycznych frytownic gazowych, elektrycznych i indukcyjnych dostępne są także nowoczesne piece do smażenia frytek i nuggetsów.
  • Urządzenia do pizzy i kebaba – ten sprzęt nie jest niezastąpiony, ale nie może go zabraknąć, jeśli planujesz wprowadzić do oferty dania kuchni włoskiej lub tureckiej.

Sprzęt do przygotowywania żywności

W tej kategorii znalazły się urządzenia oraz akcesoria, których nie może zabraknąć w żadnej kuchni. Profesjonalny sprzęt do przygotowywania żywności to zarówno garnki, patelnie, deski do krojenia, noże, przybory, wagi i pojemniki GN, jak i sprzęt kuchenny wyróżniający się większymi gabarytami. Mowa tu o wszelkiego rodzaju urządzeniach do obróbki mechanicznej:

  • Miksery i blendery – niezastąpione do przygotowywania potraw i napojów, w tym również drinków i smoothie.
  • Roboty kuchenne – wszechstronne urządzenia, dzięki którym przyspieszysz przygotowywanie dań. Przeznaczone m.in. do miksowania, siekania i krojenia.
  • Inne sprzęty mechaniczne – m.in. szatkownice, wilki do mięsa, nadziewarki, kutry, prasy, piły, kotleciarki, krajalnice, obieraczki i pakowarki.

Profesjonalne naczynia i akcesoria

Odpowiednie podanie potraw jest niezwykle istotne dla klientów, dlatego warto postawić nie tylko na wyposażenie kuchni, lecz również na wytrzymałe artykuły stołowe o spójnym designie. Zaliczamy do nich: sztućce, kieliszki, szklanki, zastawę stołową i młynki do przypraw. Jeśli chcesz wprowadzić do swojej restauracji nowoczesne naczynia i akcesoria, możesz postawić na efektowne płyty łupkowe czy designerską zastawę Fine Dine. W pierwszej kolejności zadbaj jednak o niezbędne urządzenia kuchenne, a dopiero później skup się na wyborze naczyń i akcesoriów dla gości.

Artykuł zewnętrzny

0 0 ocen
Oceń Artykuł
Damian Sieczkowski
Damian Sieczkowski
Redaktor zestawinie.pl
Powiadomienia
Powiadom o
guest
0 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
NAJNOWSZE WPISY
WARTO SPRAWDZIĆ
POWIĄZANE ARTYKUŁY