Strona głównaDomSprzęt kuchenny dla restauracji – sprawdź, czego potrzebujesz

Sprzęt kuchenny dla restauracji – sprawdź, czego potrzebujesz

Otwierasz restaurację? Zanim zaczniesz układać menu i decydować o wystroju sali, wyposaż kuchnię we wszystkie niezbędne sprzęty. Wysokiej jakości urządzenia wpłyną korzystnie na szybkość obsługi i smakowitość potraw oraz zapewnią bezawaryjne działanie. Sprawdź, jaki sprzęt kuchenny powinien się znaleźć w każdej restauracji.

Sprzęt chłodniczy i magazynowy

Prawidłowe przechowywanie żywności wpływa na świeżość i jakość produktów, a także umożliwia lepsze planowanie i ograniczeniu ich marnowania. Wybierając sprzęt chłodniczy i magazynowy, zwróć uwagę na układ oraz wymiary kuchni.

Sprzęt chłodniczy

W ofercie sprzętu chłodniczego dostępne są różnego rodzaju urządzenia. Oto najpopularniejszy sprzęt kuchenny, który możesz zastosować w swojej restauracji:

  • Lodówki – ta szeroka kategoria obejmuje przede wszystkim szafy, stoły, nadstawy i witryny chłodnicze, a także lodówki barowe na napoje. Urządzenia te możesz ze sobą łączyć i dobierać zgodnie z zapotrzebowaniem.
  • Zamrażarki – szafy i stoły mroźnicze, zamrażarki skrzyniowe oraz uniwersalne szafy chłodniczo-mroźnicze dostępne są w wielu rozmiarach, dzięki czemu bez trudu dopasujesz sprzęt kuchenny do potrzeb restauracji.
  • Szybkoschładzarki – schładzarki szokowe to zaawansowane urządzenia chłodnicze, dzięki którym zaoszczędzisz czas i schłodzisz lub zamrozisz potrawy bezpośrednio po ich przygotowaniu.
  • Szafy do sezonowania mięsa – jeśli planujesz wprowadzić ekskluzywne mięsa do oferty, rozważ nabycie profesjonalnej szafy do sezonowania mięs.

Sprzęt magazynowy

W żadnej kuchni nie może zabraknąć mebli ze stali nierdzewnej do przechowywania sprzętu, akcesoriów i produktów spożywczych – niezależnie od wielkości i zasięgu działania restauracji. Poniżej znajdziesz przykładowy sprzęt magazynowy do profesjonalnych zastosowań:

  • Stoły do pracy – producenci dostarczają stoły w różnych kombinacjach, m.in. z półką, bez półki, z szufladami, z drzwiami, ze zlewem, a także stoły stojące i wiszące, które występują w wielu wersjach i rozmiarach.
  • Szafy, regały i półki – do przechowywania garnków, zastawy stołowej, suchych składników i wielu innych produktów.
  • Wózki – niezastąpione podczas uzupełniania zapasów, przenoszenia ciężkiego sprzętu czy transportu pojemników.

Sprzęt do gotowania

Sprzęt kuchenny przeznaczony do gotowania można nabyć w wielu wersjach i rozmiarach. Oferta producentów urządzeń do gotowania jest rozległa, dlatego warto w pierwszej kolejności skupić się na najpotrzebniejszym sprzęcie, a dopiero później uzupełniać asortyment o dodatkowy sprzęt do gotowania. 

  • Kuchenki – do najpopularniejszych zaliczamy kuchenki gazowe i elektryczne, choć w małych kuchniach dobrze sprawdzą się też niewielkie kuchenki indukcyjne.
  • Piece – w zależności od profilu działalności w restauracji sprawdzą się piece konwekcyjne, piece, konwekcyjno-parowe, piece piekarnicze i komory rozrostu.
  • Grille – wśród dostępnych urządzeń można znaleźć grille gazowe, grille kontaktowe oraz płyty grillowe.
  • Kuchenki mikrofalowe – umożliwiają szybkie rozmrażanie i podgrzewanie produktów.
  • Urządzenia Sous-Vide – przeznaczone do gotowania żywności w zamkniętych torebkach próżniowych.
  • Opiekacze, tostery i salamandry – doskonale sprawdzają się do podawania oferty śniadaniowej oraz do stosowania w małych punktach gastronomicznych.
  • Frytownice – oprócz klasycznych frytownic gazowych, elektrycznych i indukcyjnych dostępne są także nowoczesne piece do smażenia frytek i nuggetsów.
  • Urządzenia do pizzy i kebaba – ten sprzęt nie jest niezastąpiony, ale nie może go zabraknąć, jeśli planujesz wprowadzić do oferty dania kuchni włoskiej lub tureckiej.

Sprzęt do przygotowywania żywności

W tej kategorii znalazły się urządzenia oraz akcesoria, których nie może zabraknąć w żadnej kuchni. Profesjonalny sprzęt do przygotowywania żywności to zarówno garnki, patelnie, deski do krojenia, noże, przybory, wagi i pojemniki GN, jak i sprzęt kuchenny wyróżniający się większymi gabarytami. Mowa tu o wszelkiego rodzaju urządzeniach do obróbki mechanicznej:

  • Miksery i blendery – niezastąpione do przygotowywania potraw i napojów, w tym również drinków i smoothie.
  • Roboty kuchenne – wszechstronne urządzenia, dzięki którym przyspieszysz przygotowywanie dań. Przeznaczone m.in. do miksowania, siekania i krojenia.
  • Inne sprzęty mechaniczne – m.in. szatkownice, wilki do mięsa, nadziewarki, kutry, prasy, piły, kotleciarki, krajalnice, obieraczki i pakowarki.

Profesjonalne naczynia i akcesoria

Odpowiednie podanie potraw jest niezwykle istotne dla klientów, dlatego warto postawić nie tylko na wyposażenie kuchni, lecz również na wytrzymałe artykuły stołowe o spójnym designie. Zaliczamy do nich: sztućce, kieliszki, szklanki, zastawę stołową i młynki do przypraw. Jeśli chcesz wprowadzić do swojej restauracji nowoczesne naczynia i akcesoria, możesz postawić na efektowne płyty łupkowe czy designerską zastawę Fine Dine. W pierwszej kolejności zadbaj jednak o niezbędne urządzenia kuchenne, a dopiero później skup się na wyborze naczyń i akcesoriów dla gości.

Artykuł zewnętrzny

Zapisz się na nasz newsletter

Bądż na bieżąco ze wszystkimi nowymi wpisami. Wybieraj zawsze najlepsze produkty!

ZOSTAW KOMENTARZ

Proszę wpisać swój komentarz!
Wpisz swoje imię

Najnowsze wpisy

Zapisz się na nasz newsletter

Bądż na bieżąco ze wszystkimi nowymi wpisami. Wybieraj zawsze najlepsze produkty!

Warto przeczytać